Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Πανελλαδικές: Με το δεξί οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων

Οι υποψήφιοι Α. Θανάσης και Κ. Μπότση βρήκαν το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας βατό, σαφές και το είχαν διδαχθεί στο σχολείο

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησαν χθες οι πανελλαδικές εξετάσεις και για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι διεκδικούν την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ και σε Ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών, Αστυφυλάκων, Εμπορικού Ναυτικού, ΑΣΠΑΙΤΕ. «Βατά» χαρακτήρισαν τα θέματα που διαγωνίστηκαν στο πρώτο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας οι υποψήφιοι. Η αποχή στις χθεσινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ κυμάνθηκε στο 20%.

Στη Μαγνησία λειτούργησαν δύο εξεταστικά κέντρα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, το πρώτο στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και το δεύτερο στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας.

Σημειώνεται πως οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που διεκδικούν την εισαγωγή τους μόνο για τα ΤΕΙ, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, τα δύο γενικής παιδείας και τα άλλα δύο ειδικότητας.

Χθες έγραψαν το πρώτο μάθημα γενικής παιδείας που ήταν η Νεοελληνική Γλώσσα, ενώ θα συνεχίσουν αύριο Πέμπτη με τα Μαθηματικά. Τα άλλα δύο μαθήματα ειδικότητας θα τα εξεταστούν στις αρχές Ιουνίου.

Τα θέματα εστάλησαν στις 8.30 το πρωί και οι μαθητές άρχισαν να γράφουν μισή ώρα αργότερα. Στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας από τους 213 υποψήφιους δεν προσήλθαν οι 49, ενώ στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας από τους 194 εγγεγραμμένους δεν προσήλθαν οι 35. Συνολικά από τους 407 υποψήφιους δεν εξετάστηκαν τελικά οι 84, ποσοστό αποχής γύρω στο 20%. Σημειώνεται ότι στα  ΕΠΑΛ η απόκτηση του απολυτηρίου δεν συνδέεται με τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν ένα κείμενο του Παπανούτσου που αναφέρεται στις αρετές του λόγου. Ειδικότερα τους ζητήθηκε να αναλύσουν τους λόγους για τους οποίους οι νέοι χρησιμοποιούν ένα δικό τους ξεχωριστό τρόπο γλωσσικής επικοινωνίας, καθώς και τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην καλλιέργεια της γλώσσας των νέων σήμερα.

Ο υποψήφιος Α. Θανάσης τόνισε πως το θέμα ήταν βατό, σαφές και οι μαθητές το είχαν διδαχθεί στο σχολείο. Ένας υποψήφιος θα μπορούσε να γράψει καλά.

Ο ίδιος ενδιαφέρεται να εισαχθεί σε ΤΕΙ Πληροφορικής έχοντας μάλιστα επιλέξει στο ΕΠΑΛ και αντίστοιχη ειδικότητα.

Από την πλευρά της η υποψήφια Κ. Μπότση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το θέμα που επιλέχθηκε από το υπουργείο τονίζοντας ότι τα ζητήματα ήταν βατά και γι’ αυτό ελπίζει ότι έγραψε καλά. Στόχος της είναι να εισαχθεί σε Στρατιωτικές Σχολές.

Μάλιστα ανέφερε πως της έφυγε το άγχος της πρώτης ημέρας, ενώ πλέον θα προσπαθήσει για τα υπόλοιπα μαθήματα.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Σ. Σαβελίδης τόνισε πως οι εξετάσεις διεξήχθησαν ομαλά χωρίς πρόβλημα. Οι καθηγητές ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους άψογα, ενώ από τις 5 το πρωί η επιτροπή εξετάσεων βρισκόταν στο σχολείο. Η αποχή άγγιξε το 20% και προήλθε κυρίως από αποφοίτους παλιότερων ετών. Το θέμα ήταν πολύ βατό, οι υποψήφιοι είναι χαρούμενοι και ένα μέρος του άγχους που είχαν, έχει εξαλειφθεί. Βέβαια είχαμε διαπιστώσει πριν τις εξετάσεις ένα υπέρμετρο άγχος από τους υποψήφιους που δεν μπορούσαμε να συγκεκριμενοποιήσουμε την πηγή του. Πιθανόν να οφειλόταν και στις καταστάσεις που βιώνουν οι μαθητές. Αλλά επιτέλους βλέπουμε τους υποψήφιους να χαμογελούν.

Οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ πανελλαδικά που διεκδικούν θέσεις στα ΤΕΙ και στις Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, αναμένεται να ανέλθουν στους 20.000.

Τη σκυτάλη σήμερα παίρνουν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων που θα εξεταστούν στα μαθήματα γενικής παιδείας της Ιστορίας, της Βιολογίας, της Φυσικής και των Μαθηματικών – Στοιχείων Στατιστικών.

Στο μεταξύ, από σήμερα ξεκινά η βαθμολόγηση των γραπτών στη Νεοελληνική Γλώσσα, καθώς χθες έγινε η ενημέρωση των βαθμολογητών. Σημειώνεται πως τα γραπτά φυλάσσονται στο Βαθμολογικό Κέντρο ή σε χώρο που ορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα του ΥΠΔΒΜΘ μέχρι το τέλος Αυγούστου του επόμενου έτους οπότε και καταστρέφονται αφού συνταχθεί σχετικό πρακτικό, όπως προβλέπει απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

«Κόπτες» και εντοπιστές κινητών στήθηκαν σε όλα τα Εξεταστικά Κέντρα για την αποτροπή κάποιων υποψηφίων που θα επιχειρήσουν να αντιγράψουν με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Μείωση θέσεων;

Μείωση των εισακτέων στις Σχολές Στρατού, Αστυνομίας και Εμπορικού Ναυτικού αναμένεται για φέτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας η μείωση των εισακτέων για τις Σχολές Στρατού και Αστυνομίας θα κυμανθεί γύρω στους 105, ενώ για τις Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς σύμφωνα με στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας πέρυσι ήταν 1.350 θέσεις και φέτος θα διαμορφωθούν στις 950 περίπου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Γυπαετός στην Κρήτη βούτηξε στη θάλασσα για να πιάσει ψάρια και παραλίγο να πνιγεί

Ένας πολύ μεγάλος γυπαετός με άνοιγμα φτερών γύρω στα δυο μέτρα βούτηξε για ψάρια στις…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Debate ΠΑΣΟΚ: Η ώρα προβολής στην ΕΡΤ – Ποιες οι έξι θεματικές ενότητες που συμφωνήθηκαν

Πλησιάζει η ημέρα της τηλεμαχίας των υποψηφίων για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σε βιβλιοθήκη της Λειψίας ανακαλύφθηκε άγνωστη μουσική σύνθεση του Μότσαρτ

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα μουσικό έργο που συνέθεσε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Wolfgang Amadeus Mozart)…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Παρουσίασε ρόστερ και εμφανίσεις ο Ολυμπιακός Β.-Όλα όσα είπε ο Γ. Παπαδόπουλος για το γηπεδικό (pics)

Πραγματοποιήθηκε στο ΕΑΚ «Τάκης Συνετόπουλος» η εκδήλωση του Ολυμπιακού Βόλου για την παρουσίαση του ρόστερ…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Το νέο του ρολόι αξίας $260.000 δημιουργήθηκε από… μετεωρίτη

Ξεχάστε το κολιέ με την αλυσίδα, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει ένα νέο εντυπωσιακό αξεσουάρ. Ο…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Παναγιώτης Λιαδέλης “Οι Επιμελητηριακές εκλογές αναβίωσαν μετά από χρόνια την πολυκλαδική έκθεση”

Σε ανακοίνωση του συνδυασμού "Νέο Επιμελητήριο Μαγνησίας" με επικεφαλής Παναγιώτης Λιαδέλης αναφέρεται: Ακόμη και τον…

20 Σεπτεμβρίου 2024