Αθλητισμός

Πανάξια στον τελικό ο ΠΑΟ

ΛΕΖΑΝΤΑ: Προσπάθεια του Φώτση στον χθεσινό ημιτελικό

 

Επιβλήθηκε με 77-69 της Σιένα για τα ημιτελικά του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα

 

 

Τον έκτο τίτλο Ευρωλίγκας στο δέκατο φάιναλ φορ της ιστορίας του στη διοργάνωση, θα διεκδικήσει την Κυριακή (17.30) στο «Παλάου Σαν Τζόρντι» της Βαρκελώνης ο Παναθηναϊκός. Οι πρωταθλητές Ελλάδος επιβλήθηκαν 77-69 της ιταλικής Σιένα στον χθεσινό ημιτελικό έχοντας τον πρωτοεμφανιζόμενο σε φάιναλ φορ Νικ Καλάθη πρώτο σκόρερ με 17 πόντους, ενώ αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του παιχνιδιού. Στο σκοράρισμα τον ακολούθησαν οι Μπατίστ με 16 και Φώτσης με 14 πόντους.

 

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αιφνιδίασε με την επιλογή του να χρησιμοποιήσει στο βασικό σχήμα τον Ίαν Βουγιούκα στη θέση του σέντερ και τον Νικ Καλάθη στο πλευρό του Δημήτρη Διαμαντίδη στην περιφέρεια, πλαισιωμένους από τους Ρομέιν Σάτο και Αντώνη Φώτση. Αντίθετα ο Σιμόνε Πιανιτζάνι προτίμησε να ρίξει από την αρχή στη μάχη τον Μάρκο Γιάριτς, με τους Ντέιβιντ Μος, Μαλίκ Χέρστον, Κριστόφ Λαβρίνοβιτς και Μίλοβαν Ράκοβιτς.
Ο Παναθηναϊκός δεν είχε την απαιτούμενη συγκέντρωση στην έναρξη του αγώνα. Δεν εξηγούνται αλλιώς τα πολλά λάθη και τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ στα πρώτα τριάμισι λεπτά του ματς, που επέτρεψαν στη Σιένα να προηγηθεί με 7-11. Πριν συμπληρωθούν πέντε λεπτά αγώνα, Ράκοβιτς και Μος φορτώθηκαν με δύο φάουλ, αλλά ο Λαβρίνοβιτς με επτά πόντους και τα επιθετικά ριμπάουντ στα πρώτα έξι λεπτά συνέχιζαν να κάνουν τη ζημιά στην ελληνική ομάδα (10-15). Το κακό πρόσωπο των πρωταθλητών συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της περιόδου με συνέπεια χάρη σε καλάθι του Νίκου Ζήση με την εκπνοή η Σιένα να κλείσει το δεκάλεπτο με προβάδισμα τεσσάρων πόντων (17-21). Διαφορά μάλλον… κολακευτική για τον Παναθηναϊκό, που στην πρώτη περίοδο είχε 6 λάθη και 7 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ.

Συνεχίζοντας την κυριαρχία της στους αιθέρες (10 επιθετικά ριμπάουντ μετά από 12 λεπτά αγώνα), η Σιένα έφτασε στο +7 στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου (17-24). Ο Νίκολας με τρίποντο έδωσε προσωρινή λύση στην επιθετική δυστοκία, ο Παναθηναϊκός περιόρισε τα λάθη και υποχρέωσε σε πολλά τέτοια τους Ιταλούς, ωστόσο το επιθετικό πρόβλημα ήταν εμφανές. Τα τρία φάουλ του Λαβρίνοβιτς πεντέμισι λεπτά πριν το ημίχρονο, αλλά και του Ράκοβιτς δύο λεπτά μετά ήταν πολύ καλά δώρα για το «τριφύλλι», που με δύο γκολ-φάουλ από Βουγιούκα και Καλάθη κατάφερε αρχικά να μειώσει στον πόντο (29-30) και να περάσει μπροστά με τρίποντο του Φώτση (32-30). Οι διαιτητές που σφύριζαν εκατέρωθεν με το παραμκρό από την αρχή του αγώνα, έκλεισαν τα μάτια σε δύο αντιαθλητικά του Καουκένας, αλλά ο Παναθηναϊκός παίρνοντας ώθηση από την καλή του άμυνα, ελέγχοντας καλύτερα τα ριμπάουντ και περιορίζοντας τα λάθη κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια έχοντας το προβάδισμα με 40-36.

Στο β’ ημίχρονο οι δύο ομάδες μπήκαν νευρικά στον αγωνιστικό χώρο. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε για πρώτη φορά με έξι πόντους (42-36) και στη συνέχεια μπλόκαρε στην επίθεση, αλλά η Σιένα επιδόθηκε σε μία σειρά λαθών κι ένα ρεσιτάλ χαμένων σουτ (1/12 τρίποντα μετά από 25 λεπτά αγώνα) που δεν της επέτρεπαν να απειλήσει. Οι Φώτσης και Καλάθης κέρδισαν το τέταρτο φάουλ των Λαβρίνοβιτς και Μος αντίστοιχα (σύντομα ακολούθησε και ο Ράκοβιτς) και η διαφορά έφτασε στο +11, 49-38, τρία λεπτά πριν ολοκληρωθεί το τρίτο δεκάλεπτο. Η Σιένα έβαλε… γκολ μετά από πεντέμισι λεπτά χάρη σε δύο βολές του ΜακΚάλεμπ, ενώ το τρίποντο του Φώτση έφερε τον Παναθηναϊκό στο 52-40. Το συγκρότημα του Πιανιτζάνι βρήκε λύσεις από τη γραμμή και ένα τρίποντο του Χέρστον μειώνοντας στους επτά (54-47), ωστόσο οι «πράσινοι» τελείωσαν την περίοδο με λέι απ του Καλάθι και σκορ 56-47.

Οι πρωταθλητές Ιταλίας δεν πέταξαν λευκή πετσέτα και μπήκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο με τρίποντο του Χέρστον (56-50) και κερδίζοντας το τρίτο φάουλ του Διαμαντίδη. Ο Παναθηναϊκός δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες να αυξήσει τη διαφορά του (61-52) και ο Στόουνρουκ με μία ακόμη «βόμβα» έφερε την ομάδα του ξανά στο -6 (61-55) επτά λεπτά πριν το τέλος. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς δεν πανικοβλήθηκαν. Τροφοδοτώντας τον Βουγιούκα, που δεν είχε αντίπαλο στα …κυβικά του διατήρησε τη διαφορά ασφαλείας (68-57 στα μισά της περιόδου). Η Σιένα μείωσε σε 72-67, αλλά το καλάθι του Μπατίστ (74-67) και το άστοχο σουτ του Ράκοβιτς απλώς απομάκρυναν και την τελευταία αμφιβολία για τον τελικό νικητή.
Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με 77-69 και το εισιτήριο για τον τελικό της Κυριακής Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς δεν πανηγύρισαν την πρόκριση για έβδομη φορά σε τελικό. Άλλωστε γνωρίζουν πως ήρθαν για το τρόπαιο και μόνο γι’ αυτό.
Τα δεκάλεπτα: 17-21, 40-36, 56-47, 77-69.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς, Περπέρογλου 5 (1), Μπατίστ 16, Φώτσης 14 (2), Σάτο 6 (1), Νίκολας 3 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8, Βουγιούκας 6, Καλάθης 17, Καϊμακόγλου.
ΣΙΕΝΑ (Πιανιτζάνι): ΜακΚάλεμπ 7, Ζήσης 4, Χέρστον 12 (2), Καραρέτο 2, Ράκοβιτς 10, Λαβρίνοβιτς 7 (1), Καουκένας 13 (1), Ρες, Ακιντέλε 4, Γιάριτς, Στόουνρουκ 4, Μος 6.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το