Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Πακέτο-μαμούθ νέων μέτρων

Νέους φόρους – περικοπές – αποκρατικοποιήσεις αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο – «Καυτοί» διάλογοι στη συνεδρίαση


Πεταλωτής: Αρχίζουν  άμεσα οι διαδικασίες για την πώληση συμμετοχών του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον ΟΤΕ τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και στην ΕΥΑΘ

 


«Πράσινο» φως από το υπουργικό συμβούλιο σήμερα (χθες) για την άμεση υιοθέτηση επιπρόσθετων παρεμβάσεων για το 2011 ύψους άνω των 6 δισ., καθώς και για παρεμβάσεις ύψους περίπου 22 δισ. στο πλαίσιο μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2012 – 2015. Στόχος, το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί στο 7,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, κάτω του 3% το 2014 και κοντά στο 1% το 2015.

Τις ανακοινώσεις έκανε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναφερόμενος στα επιπρόσθετα μέτρα για εφέτος, ο Γιώργος Πεταλωτής είπε πως «θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής».

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Πεταλωτής ανακοίνωσε πως αρχίζουν άμεσα οι διαδικασίες για την πώληση συμμετοχών του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον ΟΤΕ τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και στην ΕΥΑΘ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι δημιουργείται ειδικού φορέα ταμείο δημόσιας περιουσίας με ειδικά χαρτοφυλάκια για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

«Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία είναι αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί χωρίς αμφιταλαντεύσεις, αλλά και να επιταχυνθεί η πορεία που έχουμε χαράξει για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» είπε ο κ. Πεταλωτής, ενώ εν όψει και των αυριανών (σημερινών) συναντήσεων του πρωθυπουργού, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συμφωνία, αλλά και κοινωνική συμπαράταξη.

Ο πρωθυπουργός με την έναρξη της συνεδρίασης είπε στους υπουργούς: «Πέρυσι με τις αποφάσεις μας αποτρέψαμε τη χρεοκοπία. Η μάχη συνεχίζεται και το πατριωτικό καθήκον δεν συγχωρεί τη λιγοψυχία. Όπως πέρυσι έτσι και τώρα παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για να αποφύγουμε και να αλλάξουμε τη χώρα».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τις παρακάτω παρεμβάσεις για τις συντάξεις:

-Μείωση εφάπαξ στο δημόσιο

-Μείωση υψηλών συντάξεων μέσω αύξησης εισφοράς αλληλεγγύης

-Μείωση επικουρικών συντάξεων στα ταμεία με ελλείμματα

-Ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (που δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη)

Για τα μέτρα του 2011 έχουν εξειδικευτεί παρεμβάσεις 4,8 δισ. ευρώ από το σύνολο παρεμβάσεων 6,4 δισ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρόσθετη εξειδίκευση σε παρεμβάσεις περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

Στα μέτρα περικοπής δαπανών για το 2011 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

– Μείωση συμβασιούχων

– Αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης

– Αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.

– Παρακράτηση 7% από τις ελαστικές λειτουργικές δαπάνες

– Μείωση επιχορηγήσεων σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης

– Μείωση δαπανών σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης.

Για την αύξηση εσόδων προβλέπεται:

-Μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23% ΦΠΑ

-Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα αναψυκτικά,

-Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο,

-Αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας

– Αύξηση φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, αξιολόγηση και μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών.

 

Οι επόμενες αποκρατικοποιήσεις

Αμέσως μετά την πώληση των μεριδίων του δημοσίου σε ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ/ΟΛΘ και ΕΥΑΘ το πρόγραμμα προβλέπει την πώληση των παρακάτω μετοχικών μεριδίων του Δημοσίου:

Για το 2011:

– Το 32% της ΔΕΠΑ

– Το 49%-100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

– Το 32% της ΛΑΡΚΟ

– Το 100% του ΟΔΙΕ

– Το 49% ως 66% των Κρατικών Λαχείων

– Το 66% της ΕΑΣ

Για το 2012 προβλέπεται η πώληση των παρακάτω μεριδίων:

– ΔΕΗ ως 17%

– ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος ως 21%

– Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως 100%

– Εγνατία ως 100%

– ΕΛΤΑ ως 40%

– ΟΠΑΠ ως 34%

– ΕΥΔΑΠ ως 27%

– ΕΛΒΟ ως 16%

– Περιφερειακά Αεροδρόμια ως 49%

Για το 2012 προβλέπεται μεταξύ άλλων η παραχώρηση ποσοστού ως 25% της ΑΤΕ

Παραλλήλως με την ίδρυση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας προωθούνται προς άμεση αξιοποίηση περισσότερα από 100 ακίνητα:

-70 ακίνητα διαχείρισης ΚΕΔ

– Το «Ελληνικό» και ακόμη 10 ακίνητα διαχείρισης ΕΤΑ

-18 ακίνητα διαχείρισης ΓΑΙΟΣΕ

-40 Κτίρια κεντρικής κυβέρνησης.

 

Δηλώσεις ανώνυμης κυβερνητικής πηγής στο Bloomberg

Η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των δύο μεγαλυτέρων λιμανιών της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του προγράμματος εκποίησης δημόσιας περιουσίας για τη μείωση του χρέους, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης που μετείχε σε σημερινή υπουργική συνάντηση στην Αθήνα.

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν μείνει ακόμη αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2011 – 2015.

 

Τα μέτρα επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός

εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής

Εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα ξεκινήσει άμεσα, επιπρόσθετες παρεμβάσεις ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ για το 2011, καθώς και εξασφάλιση άλλων 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015 αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

Στόχος, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, είναι το έλλειμμα να περιοριστεί στο 1% το 2015 και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% που θα βοηθήσουν στη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είπε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα δημιουργηθεί Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας με ειδικά χαρτοφυλάκια για την κινητή και ακίνητη περιουσία και ανάμεσα στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις που ανέφερε ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΔΕΠΑ, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι κ.ά.

 

Η πολύωρη συνεδρίαση

του Υπουργικού Συμβουλίου

Παρά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ότι στο Υπουργικό θα υπήρχε ένταση, τελικώς υπήρξε ομοφωνία στα μεγάλα ζητήματα.

Οι πρώτοι ομιλητές Ανδρ. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας και Άννα Διαμαντοπούλου καθόρισαν το κλίμα της συνεδρίασης με τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι δεν θα προχωρήσει κανένα πρόγραμμα και η χώρα δεν θα αλλάξει αν ορισμένοι δίνουν ανόρεχτες μάχες οπισθοφυλακής. Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε ταχύτερους ρυθμούς στην αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας «Αν δεν βγούμε με ενιαία φωνή από αυτή τη συνεδρίαση και να προγραμματίσουμε το αύριο, τότε θα έχουμε λύσει το χειρόφρενο για τη χρεοκοπία» και ζήτησε να εξηγήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου γατί υπάρχει απόσταση ανάμεσα στους στόχους και την εφαρμογή τους. Πρότεινε ακόμα τρία σημεία που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα: Ρευστότητα στην αγορά, αξιοποίηση της περιουσίας, συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο και επιπλέον να ορισθεί υφυπουργός αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει αν τεθούν θέματα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας ή θέματα συνταγματικά όπως είναι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή αν ζητηθεί η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. «Έχουμε αγγίξει τα όρια της εξουσιοδότησης μας από τον ελληνικό λαό, γι’ αυτό χρειάζεται να αναζητήσουμε με σοβαρότητα συναίνεση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», σημείωσε.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος έκανε μια σύνθετη τοποθέτηση από την οποία προέκυψαν ερωτήματα για την πρότασή του σχετικά με την ψήφιση ορισμένων θεμάτων με πλειοψηφία 180 ψήφων.  Στη συνέχεια όμως διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε να ψηφιστούν με 180 ψήφους το μεσοπρόθεσμο ή τα μέτρα για το 2011 αλλά η τροποποίηση της συνθήκης της Λισαβόνας και τα μακροπρόθεσμα μέτρα που θα δεσμεύσουν για πολλά χρόνια την κυβέρνηση. Η πρότασή του, είπε ο κύριος Βενιζέλος είναι κατά των εκλογών και κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά είναι υπέρ της συνεργασίας της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε ένταση ανάμεσα στους κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο προς το τέλος της συνεδρίασης και διαδόθηκε ότι ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «βρισκόμαστε σε δημοσιονομική κατοχή». Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης είπαν, απευθυνόμενοι στον κ. Παπακωνσταντίνου, ότι του έχουν κάνει πολλές προτάσεις τις οποίες δεν έχει λάβει υπόψη του και επεσήμαναν ότι υπάρχει αλαζονική συμπεριφορά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι «δεν είναι έτσι, δεν το δέχομαι αυτό, έχουμε ένα πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Ο υπουργός Οικονομικών βρήκε στήριξη από τον κ. Ι. Ραγκούση αλλά και από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ο οποίος λύνοντας τη συνεδρίαση επεσήμανε ότι γίνεται σοβαρή δουλειά στο Υπουργείο Οικονομικών.

Βγαίνοντας από τη συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι μιλώντας για κατοχή δεν εννοούσε την αντιμετώπιση της τρόικας από τον κύριο Παπακωνσταντίνου, αλλά το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε με ένα υπέρογκο χρέος το οποίο της δημιουργεί επώδυνες δεσμεύσεις και διευκρίνισε ότι δεν έστρεψε τα πυρά του κατά του υπουργού Οικονομικών αλλά μίλησε για αλαζονική συμπεριφορά κάποιων στελεχών και παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών καθώς το υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει από τον περασμένο Δεκέμβριο να ξεκινήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα.

Αιχμές κατά του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος αποχώρησε νωρίς από τη συνεδρίαση επειδή έπρεπε να ταξιδέψει στην Ελβετία για τις διακρατικές συμφωνίες στο θέμα των φοροφυγάδων, άφησε ο κ. Ραγκούσης, λέγοντας ότι η λίστα με τους υπό κατάργηση οργανισμούς είναι μικρή και καθόλου ικανοποιητική προκειμένου να αποκτήσει τη μορφή νομοσχεδίου.

Ο κύριος Ρέππας επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι «υπάρχει και η κοινωνία. Έχουμε άγχος τι θα πούμε έξω αλλά θα πρέπει να υπολογίζουμε και τι λέμε μέσα. Πρέπει να μιλάμε με ευθύνη. Δεν γίνεται όταν τελειώνει η δόση του δανείου να φωνάζει η αντιπολίτευση «τρέξτε να πάρετε μέτρα» και μετά να μας κατηγορεί ότι μακελεύουμε τον κόσμο». Ο υπουργός Υποδομών μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης είπε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν πολύ γρήγορα αλλά το σχήμα υπό το οποίο θα πραγματοποιηθούν θα αποφασιστεί έπειτα από την έκθεση που θα παρουσιάσουν οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων.

Η κυρία Λούκα Κατσέλη επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει πιο δυναμικά ενώ ο κύριος Ι. Ραγκούσης ανέφερε: «το προηγούμενο διάστημα φανήκαμε σαν να είμαστε μέρος του προβλήματος ενώ είμαστε η λύση του». Ο κύριος Πάνος Μπεγλίτης απέρριψε τη δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει και νέο Υπουργικό Συμβούλιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καθηγήτριες λυκείου παραιτήθηκαν αφού τις έπιασαν να στέλνουν μηνύματα σε μαθητή για να κάνουν ομαδικό σεξ

Σε παραίτηση υποχρεώθηκαν δύο καθηγήτριες Λυκείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ αφού τις έπιασαν να προσπαθούν…

12 Ιουνίου 2024

Σταθμευμένα

  Καλοκαιράκι κι αρκετοί οδηγοί, επιλέγουν να σταθμεύουν για λίγο τα οχήματά τους, στην παραλιακή…

12 Ιουνίου 2024

Επιστολή του Επιμελητηρίου για τη λειτουργία εταιρειών που μισθώνουν εργαζομένους χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις

Επιστολή προς την ΟΕΒΕΜ, ΟΕΒΕΜ και Β. Σποράδων και τα Α/θμια Σωματεία απέστειλε το Επιμελητήριο…

12 Ιουνίου 2024

Πανελλαδικές 2024 – Ιστορία, Οικονομία, Φυσική – Σχολιασμός θεμάτων – Φροντιστήρια εν τάξη

  Ιστορία  ΓΕΛ Τα θέματα του μαθήματος της Ιστορίας αναφέρονται σε όλα τα κεφάλαια της…

12 Ιουνίου 2024

Δροσιά

  Ο καύσωνας έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του από χθες με τα περιστέρια να…

12 Ιουνίου 2024

Εργασίες

  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης περιμετρικά του Πολιτιστικού Κέντρου στο πάρκο της Ευξεινούπολης.…

12 Ιουνίου 2024