Photo Gallery, Πολιτισμός

Παιδικό θέατρο από το ΔΗΠΕΘΕ

 

Το «Άγαλμα που Κρύωνε» του Χρ. Μπουλώτη στην Π. Ηλεκτρική

 

 

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ξεκινά ο κύκλος των παραστάσεων του έργου του Χρήστου Μπουλώτη «Το άγαλμα που κρύωνε», που απευθύνεται κυρίως στο μαθητικό κοινό του Θεάτρου.

Την ιστορία αυτή του Χρήστου Μπουλώτη που διασκευάστηκε για το Θέατρο από τον Γιάννη Καλαντζόπουλο και χορογραφήθηκε από την Κατερίνα Ανδριοπούλου, επέλεξε το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου για τη φετινή παραγωγή της Παιδικής του Σκηνής, που θα παρουσιαστεί στην Π. Ηλεκτρική.

Μία ιστορία που δίνει την αφορμή στο τοπικό Θέατρο να πάρει τη σκυτάλη και να ξεκινήσει τον κύκλο εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης. Πρόκειται ίσως για το μοναδικό θεατρικό κείμενο για παιδιά που, με αφορμή την Μικρασιατική Καταστροφή, σχολιάζει το θέμα της προσφυγιάς, στην ιστορική αλλά και τη σημερινή του διάσταση.

Πέραν αυτού, το συγκεκριμένο έργο με τη συγκεκριμένη σκηνοθετική και χορογραφική ματιά, εκπληρώνει και δύο ακόμη στόχους:

– Τη γνωριμία του θεατή με τον κόσμο του Χοροθεάτρου, και

– Την ενίσχυση του χώρου του Μουσείου και της αξίας του στη συνείδηση του κοινού.

Ο Χρήστος Μπουλώτης εμπνεύστηκε το «άγαλμα που κρύωνε» από ένα αληθινό άγαλμα, το οποίο βρέθηκε το 1922 στο Γεροντικό της Νύσσας (Μικρά Ασία) και μεταφέρθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με την καταστροφή της Σμύρνης. Με αφορμή την καταγωγή του, το άγαλμα βαφτίστηκε «Μικρό Προσφυγάκι», ενώ η ηλικία του χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ.

Ο συγγραφέας για το «Άγαλμα που κρύωνε» απέσπασε το 2000 τρία βραβεία: Το κρατικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας και τα αντίστοιχα βραβεία του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Το βιβλίο έγινε ανάρπαστο και ενέπνευσε τη χορογράφο Κατερίνα Ανδριοπούλου για μεταφορά του στη σκηνή ως χοροθεατρική παράσταση, η οποία πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Με την παρέμβαση από το «μάγο» της παιδικής θεατρικής γραφής Γιάννη Καλαντζόπουλο, το βιβλίο διασκευάστηκε και θεατρικά, διατηρήθηκε η χοροθεατρική του διάσταση όπως αυτή πραγματοποιήθηκε με την ονειρική μουσική του Νίκου Δημογιάννη και ανέβηκε στο θέατρο «Αργώ» σε σκηνοθεσία της Αιμιλίας Υψηλάντη και χορογραφίες της Κατερίνας Ανδριοπούλου.

Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου αναλαμβάνει τώρα να μεταφέρει στη σκηνή την περιπέτεια του αγάλματος, η οποία ξεκίνησε «κάποιον Οκτώβρη που οι νεραντζιές της Αθήνας αντί για νεράντζια κάναν ρόδια και στον ουρανό πάνω απ’ την Ακρόπολη αρμένιζε για μέρες μια βάρκα με λευκό πανί».
Συντελεστές της παράστασης:

Συγγραφέας: Χρήστος Μπουλώτης. Σκηνοθεσία: Σπύρος Μαβίδης.

Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου. Μουσική: Νίκος Δημογιάννης.

Ηθοποιοί – χορευτές: Χαράλαμπος Παυλίδης, Μαρία Χαϊντούτη, Αλίκη Κασσάνδρα, Αλεξάνδρα Ευαγγελοπούλου, Κατερίνα Σαρρή.

Σκηνικά – κοστούμια: Ιωάννα Τουλούπη. Φωτισμοί: Κώστας Τατάκος

Στo πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Βόλου, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την ελληνική οικογένεια, αποφασίστηκε το εισιτήριο εισόδου για τους μαθητές των σχολείων να μειωθεί στην τιμή των 3 ευρώ, αντί των 5 ευρώ που αποτελούσε το εισιτήριο εισόδου για τα προηγούμενα 8 χρόνια.

Πραγματοποιούνται οργανωμένες παραστάσεις για τα σχολεία από τις 14 Νοεμβρίου και οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή των σχολείων τους μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο του ΔηΠεΘε Βόλου στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής (τηλ. 24210 27441, κιν. 6943 946319, κ. Κερασία Κορμπέτη).

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το