Τοπικά

Παγκόσμια Προσκοπική συνάντηση… εξ αποστάσεως

Όπως κάθε χρόνο, το τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου συναντιούνται πάνω από 1.000.000 Πρόσκοποι και Οδηγοί από όλο τον κόσμο, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, συμβάλλοντας στην εδραίωση της Παγκόσμιας Συναδέλφωσης. Ο αριθμός των συμμετεχόντων –παραπάνω από το πληθυσμό μικρών χωρών- δεν είναι τυπογραφικό λάθος, αφού η συνάντηση λαμβάνει χώρα… εξ αποστάσεως και είναι γνωστή ως Τζάμπορη των Αιθέρων (Jamboree-On-The-Air ή JOTA) και Τζάμπορη στο Διαδίκτυο (Jamboree-On-The-Internet ή JOTI).

 

Η ιδέα μετράει αρκετά χρόνια και είχε ξεκινήσει με τη χρήση ραδιοερασιτεχνικών σταθμών, όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας προστέθηκε το διαδίκτυο. Πρόκειται για μια συναρπαστική δράση που εστιάζει στην παγκόσμια δυναμική της Προσκοπικής Κίνησης, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που ασπάζονται κοινές αξίες και ενδιαφέροντα. Η επαφή μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα είτε σε οργανωμένες ομάδες. Τη φετινή χρονιά το θέμα της δράσης ήταν: “Πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος σου;” – «How big is your world» και συνοδευόταν από ένα πρωτότυπο διεθνές παιχνίδι με τίτλο JAMPUZ, το οποίο παρότρυνε τους συμμετέχοντες να πραγματοποιήσουν όσο περισσότερες επαφές μπορούσαν από όλο το κόσμο.

Στη Μαγνησία, η βάση για τη συνάντηση δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις του 9ου Συστήματος Δασοπροσκόπων, στο λόφο της Γορίτσας. Εκεί στήθηκε όλη η υλικοτεχνική υποδομή και συνολικά 15 βαθμοφόροι και 100 παιδιά «ταξίδεψαν» σε όλη τη γη, συνομιλώντας με αδελφούς Προσκόπους και βιώνοντας τη Παγκόσμια Συναδέλφωση στη πράξη. Τα παιδιά, εκτός από τη χρήση των ραδιοκυμάτων και του διαδικτύου, είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και σε άλλους τρόπους επικοινωνίας. Ειδικοί σταθμοί είχαν στηθεί για την παρουσίαση των ξεπερασμένων αλλά διαχρονικών σημάτων Μορς και τη χρήση του σύγχρονου VHS.

Για την άρτια διοργάνωση της δράσης, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Νομού Μαγνησίας («ΣΥ.Ρ.ΜΑ.»), χωρίς τη βοήθεια και καθοδήγηση του οποίου οι μικροί Πρόσκοποι δεν θα γνώριζαν τον κόσμο των ραδιοκυμάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το