Photo Gallery, Τοπικά

Παγετός στο Ανατολικό και Νότιο Πήλιο

Ωστόσο χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων

Παγετός, ψύχος και χιόνι που φτάνει σε περιοχές, όπως οι Μηλιές ακόμη και το ένα μέτρο, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που επικρατούν στο Ανατολικό και Νότιο Πήλιο. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο χθες ήταν ανοικτό και η κυκλοφορία γινόταν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Στα χωριά του Ανατολικού Πηλίου το ύψος του χιονιού αγγίζει τα 20 εκατοστά, ενώ από την Αργαλαστή μέχρι το Τρίκερι τα δεκαπέντε εκατοστά. Το κύριο πρόβλημα, ωστόσο, είναι οι παγετός και οι πολικές θερμοκρασίες.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου το ύψος του χιονιού έφτασε χθες στην ευρύτερη περιοχή των Μηλεών και το ένα μέτρο. Αντίθετα στην περιοχή της Αργαλαστής και προς Τρίκερι το ύψος του χιονιού έφτασε τα δεκαπέντε εκατοστά. Το χιόνι που έπεσε προχθές στην περιοχή των Καλών Νερών, της Αφήσου και των άλλων παραλιακών χωριών, χθες είχε λιώσει.

Τα σχολεία χθες ήταν κλειστά, αφού εκτός από τη δυσκολία πρόσβασης μέσω του οδικού δικτύου, οι αύλειοι χώροι των σχολείων είχαν γίνει «παγοδρόμια».

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Φορτούνας τόνισε πως υπήρξε σχεδιασμός, οργάνωση και ετοιμότητα και γι’ αυτό αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη χιονόπτωση.

Ειδικότερα πρόβλημα δημιουργήθηκε προχθές το απόγευμα, γύρω στις 5.30, στην περιοχή Μαραθιάς, όταν το λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ με 30 επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο από Τρίκερι προς Βόλο, ακινητοποιήθηκε λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Ο Δήμος έστειλε γκρέιντερ το οποίο προχώρησε σε αποχιονισμό του δρόμου και συνόδευσε το λεωφορείο μέχρι την Αργαλαστή.

Επίσης μηχανήματα του Δήμου έκαναν αποχιονισμό στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από Λαύκο προς Μηλίνα και Κατηγιώργη.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, ωστόσο εντοπίστηκαν στο οδικό δίκτυο από Μηλιές μέχρι τον Άγιο Γεώργιο, όπου το ύψος το χιονιού έφτασε και το ένα μέτρο. Τα μηχανήματα του Δήμου εργάζονταν προχθές όλο το απόγευμα και το βράδυ και τελικά κατάφεραν να ανοίξουν το οδικό δίκτυο, ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται έστω και με αλυσίδες.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Φλέρης σημείωσε πως χθες η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν στο οδικό δίκτυο του Δήμου χωρίς αλυσίδες.

Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η διακοπή ρεύματος που ξεκίνησε από το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας και συνεχιζόταν μέχρι και χθες.  Η θερμοκρασία χθες στις περιοχές του Νοτίου Πηλίου βρισκόταν στους 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ το βράδυ εκτιμώνταν ότι θα έδειχνε ακόμη και τους -5 βαθμούς Κελσίου.

Ο κ. Φλέρης τόνισε πως τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα και σήμερα Τετάρτη στην περιοχή.

Ζαγορά-Μούρεσι

Στα 15-20 εκατοστά ήταν το ύψος χιονιού μέσα στα χωριά του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, ενώ το οδικό δίκτυο μέχρι και το απόγευμα ήταν ανοικτό και η κυκλοφορία γινόταν χωρίς αλυσίδες.  Στην περιοχή του δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου χιόνιζε από το απόγευμα μέχρι και αργά το βράδυ προχθές Καθαρά Δευτέρα. Ωστόσο χθες τουλάχιστον μέχρι και το απόγευμα δεν χιόνιζε με αποτέλεσμα, η Δημοτική Αρχή να παρέμβει και κρατήσει το οδικό δίκτυο ανοικτό για τη διέλευση των οχημάτων.  Η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας δεν ξεπέρασε χθες του 2 βαθμούς κελσίου. Τα σχολεία χθες δεν λειτούργησαν.

Ο Δήμαρχος κ. Αντώνογλου υπογράμμισε ότι στην περιοχή χιόνισε προχθές, ενώ χθες οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν. Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από Τσαγκαράδα μέχρι Πουρί η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ έγινε αποχιονισμός και στους παράδρομους των χωριών.

Για τις σοβαρές καθιζήσεις του οδικού δικτύου μεταξύ Μουρεσίου και Κισσού ο κ. Αντώνογλου τόνισε πως οι ζημιές επισκευάστηκαν, ενώ ειδικό συνεργείο βρίσκεται στα σημεία αυτά για να παρεμβαίνει, όποτε χρειαστεί. Σημειώνεται πως το οδικό δίκτυο στο ύψος του θεάτρου στο Ξουρίχτι έχει κλείσει λόγω κατάπτωσης.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Ευαγγέλου υπογράμμισε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι ο παγετός. Το ύψος του χιονιού βρίσκεται στα 20 εκατοστά αλλά έχει παγώσει από πολύ νωρίς. Σχετικά με την κατάπτωση στο Ξουρίχτι, εκεί θα πρέπει να γίνει νέα χάραξη του δρόμου. Αν δεν χιόνιζε, και συνεχιζόταν και αυτές τις ημέρες η έντονη βροχόπτωση, θα έφευγε όλο αυτό κομμάτι με τα βράχια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου ήταν βέβαια η διακοπή της ηλεκτροδότησης η οποία διήρκεσε από προχθές το βράδυ και μέχρι χθες το απόγευμα. Ο κ. Αντώνογλου είπε πως περιμένουμε την επιδόρθωση της ζημιάς από τη ΔΕΗ. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί από το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας. Οι δημοτικές υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν, ενώ πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι ιδιώτες από την έλλειψη θέρμανσης. Ακόμη και στο θέμα των σχολείων, αν περιοριστεί το πρόβλημα με το χιόνι και καθαριστούν οι αύλειοι χώροι, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ηλεκτροδότηση θα είναι δύσκολο να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς οι αίθουσες θα είναι παγωμένες

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το