Τοπικά

Παγανιά βγήκε το ΣΔΟΕ στα παράλια Μαγνησίας και Λάρισας

ΣΔΟΕ

Είκοσι πέντε φορολογικές παραβάσεις βεβαίωσε το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας το Σαββατοκύριακο σε ελέγχους που έκανε στα παράλια της Μαγνησίας και της Λάρισας. Στην συντριπτική τους πλειονότητα οι παραβάσεις αφορούν σε μη έκδοση αποδείξεων, ενώ ελέγχθηκαν και καταστήματα εστίασης-καφέ για τη μείωση του ΦΠΑ.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας ελέγχθηκαν συνολικά 27 επιχειρήσεις τόσο στα παράλια της Μαγνησίας, όσο και της Λάρισας και βεβαιώθηκαν 25 παραβάσεις, ενώ βρέθηκαν 14 επιχειρήσεις να παρανομούν.

Από τους ελέγχους αυτούς 14 έγιναν από το ΣΔΟΕ Υποδιεύθυνση Βόλου και εξακριβώθηκαν έξι παραβάτες και 8 παραβάσεις. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στο παραλιακό μέτωπο του Βόλου, του Αλμυρού και του Αγιόκαμπου. Έλεγχοι έγιναν και για τη μείωση του ΦΠΑ στα καταστήματα εστίασης και καφέ. Η πιο συνηθισμένη φορολογική παράβαση είναι η μη έκδοση αποδείξεων στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, ενώ στα ξενοδοχεία η ανακριβής ή η ελλιπής τήρηση του ειδικού βιβλίου κίνησης πελατών, κυρίως από τις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και δωματίων.

Επίσης η υποτιμολόγηση των εσόδων των υπηρεσιών στις περιπτώσεις του οργανωμένου τουρισμού και κυρίως του εισερχόμενου, με τη μέθοδο των «διπλών συμβολαίων» που συντάσσονται μεταξύ των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων, τουριστικών γραφείων τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού. Η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων από παρεπόμενες ξενοδοχειακές υπηρεσίες, όπως χρήση μέσων ψυχαγωγίας (θαλάσσιο σκι, ποδήλατα κ.λπ.), χρήση ομπρελών, γηπέδων αθλοπαιδιών κ.λπ., χρήση τηλεφωνικών συνδέσεων, χρήση χρηματοθυρίδων, υπηρεσίες καθαριστηρίων, σάουνας, κομμωτηρίων κ.λπ. Πολλές από τις παραπάνω υπηρεσίες, επισήμως εμφανίζονται ως υπηρεσίες «πακέτου», ενώ στην πραγματικότητα εισπράττεται ιδιαίτερο τίμημα, το οποίο και δεν εμφανίζεται.

Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων από την παροχή υπηρεσιών ή την πώληση εμπορευμάτων από τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε μεγάλη έκταση στις επιχειρήσεις εκείνες που ο φορέας τους ασκεί άμεση εποπτεία (ατομικές επιχειρήσεις, προσωπικές εταιρείες), όπως επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και λοιπών μέσων, επιχειρήσεις τοπικών περιηγήσεων και εκδρομών (εκμετάλλευση τουριστικών λεωφορείων, πλοίων). Χρήση εικονικών – πλαστών φορολογικών στοιχείων κυρίως από μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με στόχο την διόγκωση των δαπανών συντήρησης επισκευών, εξόδων προβολής και διαφήμισης, καθώς και του κόστους των επενδύσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποτελεσμάτων και του καταβλητέου ποσού Φ.Π.Α. ή τη διεύρυνση του πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. για συμψηφισμό στην επόμενη φορολογική περίοδο. Τα παραπάνω ισχύουν και για τις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και μέσων μεταφοράς προσώπων, με τη λήψη και χρήση εικονικών – πλαστών φορολογικών στοιχείων από επιχειρήσεις συνεργείων και πώλησης ανταλλακτικών, καυσίμων, λιπαντικών και λοιπών εφοδίων.

Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα σε τουριστικούς προορισμούς. Προτεραιότητα στους ελέγχους δίδεται σε δραστηριότητες του ευρύτερου τουριστικού τομέα όπως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής διασκέδασης και ψυχαγωγίας (κέντρα διασκέδασης, ντίσκο, μπαρ κ.λπ.), διοργάνωση συναυλιών με επώνυμους καλλιτέχνες, επιχειρήσεις παροχής φαγητού και ποτού, για επιτόπια κατανάλωση (ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.), επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, κανό, jet ski κ.λ.π, επιχειρήσεις μεταφοράς προσωπικού (τουριστικά λεωφορεία, πλοία κ.λπ.), επιχειρήσεις διοργάνωσης ή διαμεσολάβησης σε εκδρομές, περιηγήσεις κ.λπ., επιχειρήσεις πώλησης ειδών τουριστικού ενδιαφέροντος (καταστήματα ειδών λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης, κοσμημάτων, δερματίνων ειδών κ.λπ.), επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα – δωμάτια και επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων.

Έλεγχοι για παρεμπόριο

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αστυνομικοί έλεγχοι στα παράλια του νομού Λάρισας, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την πάταξη του παραεμπορίου. Συγκεκριμένα, προχθές το πρωί πραγματοποιήθηκαν στα παράλια, από το Στόμιο μέχρι τον Αγιόκαμπο, αστυνομικοί έλεγχοι, από το Αστυνομικό Τμήμα Ραψάνης, το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάς και το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Γόννων. Κατά τους ελέγχους, κατελήφθη ένας 29χρονος αλλοδαπός μικροπωλητής, υπήκοος Μπαγκλαντές να διαθέτει προς πώληση 3.003 είδη παραεμπορίου, όπως γυαλιά ηλίου, κοσμήματα «φο-μπιζού» κ.ά. Ο 29χρονος, ο οποίος δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια, καθώς και τα νόμιμα παραστατικά, προσήχθη και σε βάρος του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο. Από τις Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας θα συνεχιστούν παρόμοιοι έλεγχοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το