Photo Gallery, Τοπικά

Παίρνουν πετρέλαιο σε μπουκάλια νερού…

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υποχώρησε λίγο και πωλείται στο Βόλο γύρω στο 1,30 ευρώ το λίτρο, είναι ωστόσο ακριβότερο πάνω από 30% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο

 

Με πλαστικά μπουκάλια νερού ανεφοδιάζονται πετρέλαιο θέρμανσης πολλά νοικοκυριά στη Νέα Ιωνία. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την ακρίβεια στα καύσιμα, την ανεργία και τις περικοπές μισθών και συντάξεων έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά στη φτώχεια και την ανέχεια. Πάντως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υποχώρησε λίγο και πωλείται στο Βόλο γύρω στο 1,30 ευρώ το λίτρο, είναι ωστόσο ακριβότερο πάνω από 30% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης είναι ελάχιστη και είναι ζήτημα, παρ’ ότι «έπιασαν τα κρύα», κάθε πρατηριούχος να κάνει ένα δρομολόγιο την ημέρα για να ανεφοδιάσει πετρέλαιο…

Η κατάσταση είναι δραματική στη Ν. Ιωνία, όπου ζουν και οι περισσότεροι μισθοσυντήρητοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Σύμφωνα με πρατηριούχο της οδού Αναπαύσεως, «έρχεται ο κόσμος στο βενζινάδικο με μπουκάλια από νερό κάθε βράδυ και παίρνει πετρέλαιο, για να βγάλει τη νύχτα… Παλαιότερα έρχονταν με 20λιτρα μπιτόνια και τους λέγαμε φουκαράδες. Σήμερα έρχονται με μπουκάλια του ενάμισι λίτρου…».

Αν και το γέμισμα ενός μπουκαλιού είναι επικίνδυνο και χρονοβόρο, ενώ χάνεται και αρκετό πετρέλαιο, κάθε βράδυ στο συγκεκριμένο πρατήριο, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, σπεύδουν για να αγοράσουν πετρέλαιο 18-20 καταναλωτές…

«Η ζήτηση είναι ελάχιστη. Δεν ανάβει ο κόσμος τα καλοριφέρ και το έχει ρίξει στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας και το περιβάλλον» σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας κ. Αγ. Τσαβές. «Δεν βλέπετε τι γίνεται κάθε βράδυ με τα τζάκια;»

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης χθες και προχθές στο Βόλο κυμαινόταν από 1,29 μέχρι 1,32 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε χθες, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Αυξημένη ωστόσο είναι και η τιμή του φυσικού αερίου για το μήνα Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Στην κατηγορία Τ1 (μαγείρεμα – ζεστό νερό) η τιμή είναι 0,070 ευρώ ανά κιλοβατώρα παραγόμενης θερμογόνου δύναμης (πέρυσι 0,065 ευρώ). Στην κατηγορία Τ2 (αυτόνομη – ανεξάρτητη θέρμανση) 0,058 ευρώ (πέρυσι 0,054) και στην κατηγορία Τ3 (επαγγελματική χρήση-κεντρική θέρμανση χωρίς πάγια χρέωση) 0,060 (πέρυσι 0,056). Στις εν λόγω τιμές θα πρέπει να περιληφθούν και τα πάγια τέλη, που είναι 0,12 ευρώ την ημέρα για την κατηγορία Τ1 και 0,23 για την κατηγορία Τ2. Στις τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται επίσης ΦΠΑ 13%, ειδικός φόρος κατανάλωσης (0.0054 ευρώ ανά κιλοβατώρα) και ειδικό τέλος (πέντε τοις χιλίοις).

Τα καυσόξυλα

Μειωμένη είναι ωστόσο και η ζήτηση καυσόξυλων για τζάκια και ξυλόσομπες, μετά τη ζήτηση του διμήνου Οκτώβριος-Νοέμβριος. Όπως σημειώνει ο έμπορος καυσόξυλων κ. Κ. Βλαχάβας, «η ζήτηση έχει μειωθεί και γίνεται πλέον κομμάτι-κομμάτι, καθώς οι περισσότεροι έχουν ανεφοδιαστεί. «Δεν έχει λεφτά ο κόσμος. Οι τιμές παραμένουν σταθερές στο 1,40 το κιλό» προσθέτει ο κ. Βλαχάβας.

Με αγορανομική διάταξη θεσπίζεται η πώληση των καυσόξυλων με μονάδα μέτρησης το κυβικό μέτρο αντί το κιλό. Για τα καυσόξυλα η διάταξη προβλέπει ότι:

«Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ’ όγκον και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην). Ως «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα. Ενώ «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.

Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να δηλώνουν σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, ανά είδος ξύλου, την τιμή είτε σε euro/m3 στοιβαχτού ή σε euro/m3 χύδην, καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, μεγασάκους κ.ά.) που, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων.

Δεν επιτρέπεται η ανάμιξη ειδών διαφορετικής προέλευσης, ποιότητας και τιμής ούτε η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ), ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα – πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.ά.) προς καύση.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης ζήτησε από το ΚΑΠΕ τη σύνταξη «Οδηγού» για τη διακίνηση καυσόξυλων στον οποίο περιλαμβάνεται και Πίνακας αντιστοίχησης βάρους-όγκου για διάφορα είδη ξύλου και για διάφορες τιμές περιεχόμενης υγρασίας. Με χρήση του Πίνακα αυτού, ο καταναλωτής μπορεί να έχει μία κατά προσέγγιση εκτίμηση του βάρους στο οποίο αντιστοιχούν τα χωρικά κυβικά μέτρα ξύλου που αγοράζει, είτε χύδην είτε στοιβαγμένα, για συγκεκριμένη τιμή υγρασίας».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το