Τοπικά

Πήλιο:Οκτώ στους δέκα δεν «κόβουν» αποδείξεις!

ΠΑΡΑΛΙΑ-ΑΦΗΣΣΟΣ

Ρεκόρ παραβατικότητας σε παραλιακές τουριστικές περιοχές του Πηλίου και των νησιών των Βορείων Σποράδων διαπίστωσαν τα συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Θεσσαλίας, στη διάρκεια ελέγχων που διενήργησαν την περασμένη Δευτέρα, αργία του Αγίου Πνεύματος. Στα παράλια του Πηλίου η φορολογική παραβατικότητα έφθασε το 83%…

Οι οκτώ στους δέκα καταστηματάρχες εστίασης και διασκέδασης (καφετέριες, ταβέρνες, μπαρ) του παραλιακού δυτικού Πηλίου που ελέγχθηκαν ανήμερα του Αγ. Πνεύματος από συνεργεία του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, διαπιστώθηκε ότι είχαν φορολογικές παραβάσεις… Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΔΟΕ σε 12 ελέγχους που διενεργήθηκαν σε ταβέρνες, καφετέριες και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, στις δέκα βεβαιώθηκαν φορολογικές παραβάσεις (ποσοστό 83%), που αφορούσαν κυρίως στη μη έκδοση αποδείξεων και την απόδοση ΦΠΑ. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν όλη την ημέρα από δύο τριμελή συνεργεία του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας (ένα από το Βόλο και ένα από τη Λάρισα), στις περιοχές από Αγριά μέχρι Χόρτο, σε όλο δηλαδή το παραλιακό μέτωπο του δυτικού Πηλίου.

Επίσης άλλα δύο συνεργεία του ΣΔΟΕ από τη Λάρισα πραγματοποίησαν ελέγχους ανήμερα του Αγ. Πνεύματος σε τουριστικές επιχειρήσεις στη Σκιάθο και τη Σκόπελο, όπου το ποσοστό παραβατικότητας ήταν χαμηλότερο 42%.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 33 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 16 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν σε κάθε επιχείρηση, μπορεί να είναι περισσότερες από μία. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ καταλόγισαν παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων, μη υποβολή απόδοσης ΦΠΑ, μη καταχώρηση στα βιβλία κίνησης των ξενοδοχείων και για αδήλωτους εργαζόμενους.

Όπως τόνισε το στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, προτεραιότητα στους ελέγχους δίδεται σε δραστηριότητες του ευρύτερου τουριστικού τομέα όπως:

-Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

-Επιχειρήσεις παροχής διασκέδασης και ψυχαγωγίας (κέντρα διασκέδασης, ντίσκο, μπαρ κ.λπ.).

-Διοργάνωση συναυλιών με επώνυμους καλλιτέχνες.

-Επιχειρήσεις παροχής φαγητού και ποτού, για επιτόπια κατανάλωση (ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.).

-Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, κανό, jet ski κ.λπ.

-Επιχειρήσεις μεταφοράς προσωπικού (τουριστικά λεωφορεία, πλοία κ.λπ).

-Επιχειρήσεις διοργάνωσης ή διαμεσολάβησης σε εκδρομές, περιηγήσεις κ.λπ.

-Επιχειρήσεις πώλησης ειδών τουριστικού ενδιαφέροντος (καταστήματα ειδών λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης, κοσμημάτων, δερματίνων ειδών κ.λπ.).

-Επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα – δωμάτια.

-Επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων.

Η πιο συνηθισμένη φορολογική παράβαση είναι η μη έκδοση αποδείξεων στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, ενώ στα ξενοδοχεία η ανακριβής ή η ελλιπής τήρηση του ειδικού βιβλίου κίνησης πελατών, κυρίως από τις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και δωματίων. Σημειώνεται ότι πολλές από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, ενώ λειτουργούν και παρέχουν ξενοδοχειακές υπηρεσίες, εμφανίζουν τη διαμονή των πελατών τους ως αστική μίσθωση ακινήτου, χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα βιβλία και στοιχεία του Π.Δ. 186/92 (Κ.Β.Σ.), καθώς και το ειδικό (πρόσθετο) βιβλίο κίνησης πελατών (πόρτας), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 περίπτ. α) του άρθρου 10 του ίδιου Κώδικα. Το βιβλίο κίνησης πελατών (πόρτας) ενημερώνεται με την είσοδο του πελάτη και εκτός των άλλων δεδομένων πρέπει να αναγράφεται η πιθανή ημερομηνία αναχώρησης (κατά δήλωση του πελάτη). Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας αναχώρησης, διενεργείται σχετική καταχώρηση με τη νέα ημερομηνία αναχώρησης.

Επίσης η υποτιμολόγηση των εσόδων των υπηρεσιών στις περιπτώσεις του οργανωμένου τουρισμού και κυρίως του εισερχόμενου, με τη μέθοδο των «διπλών συμβολαίων» που συντάσσονται μεταξύ των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων, τουριστικών γραφείων τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού.

Η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων από παρεπόμενες ξενοδοχειακές υπηρεσίες, όπως χρήση μέσων ψυχαγωγίας (θαλάσσιο σκι, ποδήλατα κ.λπ.), χρήση ομπρελών, γηπέδων αθλοπαιδιών κ.λπ., χρήση τηλεφωνικών συνδέσεων, χρήση χρηματοθυρίδων, υπηρεσίες καθαριστηρίων, σάουνας, κομμωτηρίων κ.λπ. Πολλές από τις παραπάνω υπηρεσίες, επισήμως εμφανίζονται ως υπηρεσίες «πακέτου», ενώ στην πραγματικότητα εισπράττεται ιδιαίτερο τίμημα, το οποίο και δεν εμφανίζεται. Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων από την παροχή υπηρεσιών ή την πώληση εμπορευμάτων από τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε μεγάλη έκταση στις επιχειρήσεις εκείνες που ο φορέας τους ασκεί άμεση εποπτεία (ατομικές επιχειρήσεις, προσωπικές εταιρείες), όπως επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και λοιπών μέσων, επιχειρήσεις τοπικών περιηγήσεων και εκδρομών (εκμετάλλευση τουριστικών λεωφορείων, πλοίων). Χρήση εικονικών – πλαστών φορολογικών στοιχείων κυρίως από μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με στόχο τη διόγκωση των δαπανών συντήρησης επισκευών, εξόδων προβολής και διαφήμισης, καθώς και του κόστους των επενδύσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποτελεσμάτων και του καταβλητέου ποσού Φ.Π.Α. ή τη διεύρυνση του πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. για συμψηφισμό στην επόμενη φορολογική περίοδο. Τα παραπάνω ισχύουν και για τις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και μέσων μεταφοράς προσώπων, με τη λήψη και χρήση εικονικών – πλαστών φορολογικών στοιχείων από επιχειρήσεις συνεργείων και πώλησης ανταλλακτικών, καυσίμων, λιπαντικών και λοιπών εφοδίων.

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

*φωτο αρχειου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Και μετα σου λενε οτι φταινε (μονο) οι πολιτικοι. Η κοινωνια (ισως και να) εχει μεγαλυτερη ευθυνη. Οποτε οι πολτικοι προσπαθησαν γιατι κατι ριζοσπαστικο (κ. Γιαννιτσης) η κοινωνια ηταν αντιθετη, ισως για να ταλαιπωρειται και να εχει να γκρινιαζει.

Μοιραστείτε το