Πολιτισμός

Πέθανε ο σκηνοθέτης της «Αυτοκρατορίας των Αισθήσεων», Ναγκίσα Όσιμα

Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης, Ναγκίσα Όσιμα, δημιουργός μερικών από τις εμβληματικότερες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, όπως Η Αυτοκρατορία των ΑισθήσεωνΗ Αυτοκρατορία του Πάθους και το Καλά Χριστούγεννα, Κύριε Λόρενς πέθανε σε ηλικία 80 ετών στην Φουτσιβάβα της Ιαπωνίας.

Ο θάνατός του οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες σε πνευμονία. Τα τελευταία χρόνια η υγεία του ήταν επιβαρυμένη.

Με τηνΑυτοκρατορία των Αισθήσεων ο σκηνοθέτης έμπλεξε το πολιτικό με το ερωτικό και απετέλεσε ορόσημο στην σύζευξη της πορνογραφίας με το καλλιτεχνικό σινεμά.

Γεννημένος στο Κιότο, ο Όσιμα σπούδασε πολιτική ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κιότο. Στη συνέχεια εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου και βοηθός σκηνοθέτη.

Ξεκίνησε να γυρίζει τις πρώτες του ταινίες την εποχή του Γαλλικού Νέου Κύματος και εμπνεύστηκε από αυτό, κυρίως από τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Οι πρώτες του ταινίες είχαν ως πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους και περιείχαν μερικές πειραματικές σκηνές, αναφέρει η εφημερίδα The Guardian.

Στη διάρκεια της καριέρας του σκηνοθέτησε δεκάδες ταινίες, ανάμεσά τους τις: Το Αγόρι, Η παγίδαΗ εξέγερσηΟ δαίμονας του μεσημεριούΤο ημερολόγιο ενός κλέφτη της Σιντζούκου, Η ΤελετήΗ  Αυτοκρατορία των Αισθήσεων, Η Αυτοκρατορία του Πάθους και Καλά Χριστούγεννα, Κύριε Λόρενς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το