Photo Gallery, Τοπικά

Πέθανε ο Αλ. Φερτεκλίδης, από τους πρώτους εμπόρους της Νέας Ιωνίας

Ο Αλέκος Φερτεκλίδης με την οικογένειά του

Ήταν από τους τελευταίους της προσφυγιάς του ’22. Ο Αλέκος Φερτεκλίδης, ένας από τους πρώτους εμπόρους της Νέας Ιωνίας, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 94 χρόνων.

Ήταν μεταξύ των χιλιάδων Ελλήνων, μικρό παιδί τότε, που έφυγαν από τη Μικρά Ασία, κυνηγημένοι από τους Τούρκους και έφθασαν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, για να φτιάξουν μια νέα ζωή τον Οκτώβριο του ’22. Από το Νεφσεχήρ (Νεάπολη) της Καππαδοκίας ο κυρ-Αλέκος, όπως τον έλεγαν όσοι τον γνώριζαν, ρίζωσε στη Νέα Ιωνία Βόλου, μαζί με άλλους πρόσφυγες, αρχίζοντας να παλεύει μαζί με την οικογένειά του, να στήσουν καινούριο νοικοκυριό.

Πέρασε όσα πέρασαν οι 12.000 περίπου πρόσφυγες που έφθασαν στο λιμάνι του Βόλου μετά την Καταστροφή. Πείνα, κακουχίες, φτώχεια, ανεργία. Υποβαθμισμένες συνθήκες στέγασης σε σκηνές, καπνοθήκες, σχολεία και πρόχειρα καταλύματα, που συνοδεύονταν πολλές φορές από άθλιες μορφές συγκατοίκησης και πολλά προβλήματα.

Με την οικοδόμηση του προσφυγικού συνοικισμού, πάνω από τον Κραυσίνδωνα, ο Αλέκος Φερτεκλίδης, στα μέσα της δεκαετίας του ’30, ξεκινάει το μαγαζί του, ένα εμπορικό κατάστημα, που διέθετε τα πάντα για την προίκα των κοριτσιών της Ν. Ιωνίας. Εκεί το άφησε με τη συνταξιοδότησή του στην κόρη του, Πέπη, στην οδό Δημοκρατίας 75.

Μέλος του Συλλόγου Καππαδόκων Μαγνησίας, γνώριζε πολύ καλά τα τουρκικά και είχε φιλοξενήσει προ ετών στο σπίτι του, όπως σημειώνει ο γιος του Λευτέρης, έναν Τούρκο από την πατρίδα του την Καππαδοκία, που έψαχνε στη Ν. Ιωνία να βρει τους Έλληνες, που αποχωρώντας με τη Μικρασιατική Καταστροφή, άφησαν πίσω τους την προίκα τους… Ευτύχησε να δει δύο παιδιά, πέντε εγγόνια και δύο δισέγγονα.

Η κηδεία του Αλέκου Φερτεκλίδη θα γίνει σήμερα και ώρα 11 π.μ. από το σπίτι του στην οδό Αγ. Φωτεινής 85 στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας.

ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το