Photo Gallery, Τοπικά

Πάνω από 1.000 χαμένες διδακτικές ώρες Κομμωτικής στην ΕΠΑΣ

Ξεπερνούν τις 1.000 οι χαμένες διδακτικές ώρες στην ειδικότητα Κομμωτικής της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) στο Φυτόκο

Ξεπερνούν τις 1.000 οι χαμένες διδακτικές ώρες στην ειδικότητα Κομμωτικής της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) στο Φυτόκο, λόγω της έλλειψης καθηγητών. Εδώ και δύο ημέρες οι μαθητές του σχολείου έχουν ξεκινήσει κατάληψη ζητώντας το αυτονόητο, δηλαδή τα διορισμό καθηγητών για να κάνουν μαθήματα στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει.

Στην ΕΠΑΣ φοιτούν 280 μαθητές οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι συνειδητά επέλεξαν να φοιτήσουν σε μια ειδικότητα, ώστε στη συνέχεια να επιδιώξουν να βρουν εργασία. Δύο είναι τα έτη διδασκαλίας στο σχολείο. Οι ειδικότητες που προσφέρονται, ανέρχονται στις εννιά. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των μαθητών επικεντρώνεται στην Κομμωτική, όπου συνολικά λειτουργούν τέσσερα τμήματα με 80 μαθητές.

Το πρόβλημα όμως είναι πως από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχει διοριστεί κανένας καθηγητής Κομμωτικής στη συγκεκριμένη ειδικότητα, με τους μαθητές να μην έχουν κάνει ούτε ένα μάθημα στο πιο βασικό κορμό μαθημάτων. Στα υπόλοιπα μαθήματα της ειδικότητάς τους, όπως πρώτες βοήθειες, μακιγιάζ, διδάσκονται κάποιες ώρες, αλλά το ζητούμενο είναι, τι θα γίνει με τη διδασκαλία της Κομμωτικής τέχνης. Όλο αυτό το διάστημα έκαναν υπομονή, η οποία όμως εξαντλήθηκε και άρχισαν τις κινητοποιήσεις.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΠΑΣ κ. Στέργιος Ταχούλας, «εβδομαδιαίως οι διδακτικές ώρες της Κομμωτικής που χάνονται ανέρχονται στις 97. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν μας έχει σταλεί κανένας αναπληρωτής με την ειδικότητα της κομμωτικής. Αντίθετα, την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας τοποθέτησε τρεις αναπληρωτές καθηγητές Κομμωτικής στην ΕΠΑΣ Λάρισας, όπου εκεί, όμως διδάσκουν ήδη επτά μόνιμοι καθηγητές κομμωτικής. Έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για το πρόβλημα και περιμένουμε αποτελέσματα».

Αν συνυπολογιστούν όλες οι εβδομάδες, από τις 11 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησαν τα μαθήματα, τότε προκύπτει το συμπέρασμα πως οι χαμένες διδακτικές ώρες ξεπερνούν τις 1.000, εξέλιξη που μάλλον δεν παρατηρείται σε κανένα άλλο σχολείο. Πρόβλημα έλλειψης καθηγητών Κομμωτικής αντιμετωπίζει και η ΕΠΑΣ στον Αλμυρό.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του σχολείου συνολικά χρειάζεται άμεσα η τοποθέτηση δέκα αναπληρωτών καθηγητών για να καλυφθούν τα κενά και να διεξάγεται ομαλά η διδασκαλία. Ειδικότερα πρέπει να τοποθετηθούν πέντε αναπληρωτές Κομμωτικής, δύο αναπληρωτές στην ειδικότητα της Ιατρικής και από ένας αναπληρωτής καθηγητής στην ειδικότητα της Διακοσμητικής, της Φυσικοθεραπείας και της Αισθητικής.

Ο κ. Ταχούλας υπογράμμισε πως «το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών είναι απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι αποφάσισαν να εγγραφούν στην ΕΠΑΣ για να μάθουν μια τέχνη και να την εξασκήσουν. Και γι’ αυτό το λόγο αντιδρούν, όταν το κράτος δεν τους παρέχει αυτά που πρέπει, μολονότι η χώρα βρίσκεται σε αυτή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία».

Παράλληλα χθες βρίσκονταν σε κατάληψη άλλα πέντε σχολεία, το Γενικό Λύκειο Αλμυρού και Βελεστίνου, το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και το 4ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας.

Στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας οι μαθητές ζητούν την τοποθέτηση φωτιστικών και θερμαντικών σωμάτων και διαμαρτύρονται και για την πολιτική κατάσταση της χώρας, ενώ στο ΓΕΛ Αλμυρού ζητούν την πρόσληψη καθηγητή Μαθηματικών θέτοντας και το ζήτημα της ελλιπούς θέρμανσης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το