Τοπικά

«Πάγωμα» των αργιών των οκτώ γιατρών, μεταξύ αυτών και του Ν. Χαυτούρα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Στο «πάγωμα» των αυτοδίκαιων αργιών των οκτώ γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας προχώρησε το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Κλινικές, όπως η Νευροχειρουργική και η Χειρουργική.

Πριν από αυτή την εξέλιξη είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη ιατρικών συνδικαλιστικών φορέων στη Λάρισα προχθές, όπου συζητήθηκε το θέμα της αργίας των οκτώ γιατρών και η αντίδραση που έπρεπε να υπάρξει τόσο για λόγους ηθικής αποκατάστασης των γιατρών, όσο και λειτουργικούς των ίδιων των Κλινικών.

Μεταξύ των γιατρών στους οποίους «παγώνει» η αργία είναι και ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Νίκος Χαυτούρας.

Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Λάζαρος Μακρής υπογράμμισε πως επικοινώνησε με το υπουργείο Υγείας και του αναφέρθηκε ότι «πάγωσε» μέχρι νεωτέρας η αργία των οκτώ γιατρών, άρα μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Το «μέχρι νεωτέρας» ερμηνεύεται ότι η αργία «παγώνει» μέχρι να συνεδριάσει το πειθαρχικό συμβούλιο. Ο λόγος γι’ αυτή την εξέλιξη είναι πως με την απουσία των γιατρών αυτών κινδύνευε η ομαλή λειτουργία των Κλινικών που εργάζονται. Για παράδειγμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δεν θα ήταν εφικτή η λειτουργία των Κλινικών νευροχειρουργικής και Χειρουργικής.

Αλλά και στο Νοσοκομείο Βόλου το Νευροχειρουργικό Τμήμα θα έμενε με ένα γιατρό.

Ο κ. Χαυτούρας σημείωσε πως στην προχθεσινή σύσκεψη των γιατρών στη Λάρισα αποφασίστηκαν τρία πράγματα, πρώτον, να υπάρξει επίσημη και έγγραφη απόσυρση από πλευράς υπουργείου Υγείας της αυτοδίκαιης αργίας των οκτώ γιατρών. Δεύτερον, να υπάρξει η ηθική αποκατάστασή τους και τρίτον, να γίνει άμεση σύγκληση του πειθαρχικού οργάνου, ώστε να μην υπάρχουν σκιές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είμαι απογοητευμένος και οργισμένος, γιατί προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο και ενώ έχουμε δικαιωθεί από το υπηρεσιακό συμβούλιο, η κυβέρνηση μας παρέπεμψε άδικα στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Ο κ. Χαυτούρας θα επιστρέψει στα καθήκοντά του στην Κλινική σε λίγες ημέρες, καθώς τώρα κάνει χρήση της καλοκαιρινής του αδείας, ενώ θα παραμείνει κανονικά πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών.

Το νευροχειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου διαθέτει δύο γιατρούς και τυχόν αποχώρηση του κ. Χαυτούρα θα προκαλούσε σοβαρότατο πρόβλημα στη λειτουργία.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας ανέφερε πως «εκτιμούμε πως οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι του ΠΓΝΛ, δεν αποδεικνύεται από τη μέχρι τώρα διαδικασία και στο βαθμό που είναι αυτή σε γνώση μας, ότι εμπίπτουν στο κατάπτυστο καθεστώς της «αυτοδίκαιης αργίας». Οι αντίστοιχοι συνάδελφοι του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που κατηγορούνταν για τα ίδια αδικήματα, αθωώθηκαν ομόφωνα πρόσφατα, από συμβούλια μάλιστα όπου προεδρεύουν ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί.

Το σύστημα της διαφάνειας των προμηθειών των υλικών στο δημόσιο τομέα αποτελεί ακόμα και σήμερα ζητούμενο. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να λειτουργήσει επιτέλους τους κανόνες εκείνους που, αφενός μεν θα τις εξορθολογήσει, αφετέρου δε, με τη θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων, θα αποθαρρύνει αυτούς που επιβουλεύονται τέτοιες καταστάσεις.

 

Νέος εξοπλισμός

στο Εργαστήριο

Δημόσιας Υγείας

Με νέο εξοπλισμό προμηθεύεται το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) Θεσσαλίας μετά την έγκριση που δόθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η συμβασιοποίηση και του τελευταίου τμήματος του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργου «Ενίσχυση και Αναβάθμιση του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας – Προμήθεια Επιστημονικού και Εργαστηριακού Εξοπλισμού, Ενίσχυση και Αναβάθμιση των Συστημάτων και των Λειτουργιών», συνολικού προϋπολογισμού για τα 6 τμήματα προϋπολογισμού 564.800,00 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με το έργο αυτό αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και επιστημονικά άρτιου μηχανισμού, για την προάσπιση και την προστασία της υγείας των Θεσσαλών πολιτών, βασισμένου στα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και εναρμονισμένου με τις αρχές και το πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επιθυμούμε μέσα από την άρτια εξοπλισμένη και οργανωμένη εργαστηριακή υποδομή του ΠΕΔΥ, να εξασφαλίζεται σε όλη τη Θεσσαλία, η επιτήρηση της Δημόσιας Υγείας από κάθε κίνδυνο και απειλή, η υπεύθυνη πληροφόρηση, καθώς και η προάσπιση και προαγωγή της ποιότητας ζωής των πολιτών».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το