Οικονομία, Πρώτο Θέμα (old)

«Πάγο» στις επενδύσεις και το Αναπτυξιακό Ταμείο βάζει το ΔΝΤ

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Τις επιπτώσεις για τις προσωρινές καθυστερήσεις στην είσπραξη φόρων καθώς και τις υπερβάσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένες δαπάνες καλείται να πληρώσει ο Προϋπολογισμός Επενδύσεων, υποστηρίζει το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα στον «πάγο» θα μπει και το Αναπτυξιακό Ταμείο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, λόγω υπερβάσεων σε δαπάνες και της ελλειμματικής είσπραξης φόρων που προέκυψε από την παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων, ο Προϋπολογισμός Επενδύσεων υποχρηματοδοτήθηκε, πληρώνοντας έτσι το «τίμημα» για να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, αναφέρει το capital.

Μελετώντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο, είναι εμφανές πως οι επενδύσεις «πάγωσαν» προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στα έσοδα:

Παρά την εκπλήρωση του μνημονιακού στόχου περί απορροφήσεων, από τα 2,85 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα, δαπανήθηκαν μόνο 1,77 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ περίπου κάτω από τον στόχο. Ο ετήσιος στόχος παραμένει μέχρι στιγμής στα 6,85 δισ. ευρώ αν και το 2012 αντίστοιχες υποχρηματοδοτήσεις οδήγησαν σε δαπάνη ΠΔΕ μόνο 6,1 δισ. ευρώ. Όσο για το 2014 και μετά το τελευταίο Μεσοπρόθεσμο που θα αλλάξει ξανά τον Οκτώβριο προβλέπεται ήδη νέο «κούρεμα» στα 6,7 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ, όχι μόνο επιβεβαιώνει πλήρως τα αρνητικά στοιχεία, αλλά παράλληλα εκτιμά πως πλέον είναι μη αναστρέψιμα, με αποτέλεσμα οι επενδυτικές δαπάνες να παγιωθούν σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να γίνει δυνατή η δημοσιονομική προσαρμογή. Ενδεικτικό της αρνητικής αλλαγής του επενδυτικού κλίματος, είναι ότι το ΔΝΤ μείωσε τον πήχη στις αναμενόμενες επενδύσεις κατά 2,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ακόμη και οι επενδύσεις με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν μειωθεί, με το ΔΝΤ να αναφέρει πως αντί για τον στόχο των 4,8 δισ. ευρώ της έκθεσης του Ιανουαρίου, η Ελλάδα τελικά είχε «απότομη προσγείωση» στα 3,6 δισ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της κρατικής επένδυσης το Ταμείο εκτιμά και πάλι πως θα υπάρχει «προσγείωση» στα 6,5 δισ. ευρώ από τα 8,9 δισ. που ήταν ο στόχος, σημειώνοντας μείωση κατά 2,4 δισ. ευρώ.

«Τσεκούρι» και στο Αναπτυξιακό Ταμείο

Στην έκθεση του ΔΝΤ παράλληλα, εκφράζονται και οι επιφυλάξεις του Ταμείου για την δημιουργία του Αναπτυξιακού Ταμείου το οποίο ήταν διακαής πόθος του Υπουργείου Ανάπτυξης, με την αιτιολογία ότι μπορεί να εκπέσουν εγγυήσεις από μικρομεσαίους, οι οποίες θα «φουσκώσουν» το έλλειμμα. Αποτέλεσμα ήταν, να εισαχθεί όρος σύμφωνα με τον οποίο οι εγγυήσεις να μην μπορούν να ξεπεράσουν τα 350 εκατ. ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το