Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ο τουρισμός άντεξε παρά το αρνητικό κλίμα

Κατάμεστη η αίθουσα της εκδήλωσης

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες των 18 παλαιότερων ξενοδοχείων της Μαγνησίας, με ζωή 60 περίπου ετών, βραβεύτηκαν χθες το βράδυ σε εκδήλωση της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Το παλαιότερο ξενοδοχείο λειτουργεί από το 1952 και είναι το «Κεντρικόν» στον Αη-Γιάννη Πηλίου.

Η οικονομική κρίση, η τεράστια προσπάθεια για επιβίωση σε συνδυασμό με τη συνεχή αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την εξεύρεση νέων αγορών ήταν τα βασικά σημεία που τονίστηκαν από τους ομιλητές, ωστόσο η διαπίστωση είναι πως ο τουρισμός άντεξε παρά το εχθρικό περιβάλλον και το γενικότερο αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν για την Ελλάδα. Παρά τις δυσκολίες και τη δραματική μείωση της τουριστικής κατανάλωσης – που στη Μαγνησία φέτος υπολογίζεται σε 40% – εκφράστηκε αισιοδοξία τονίστηκε η θέληση να συνεχιστούν ενωτικά και με επιμονή οι προσπάθειες.

«Το αεροδρόμιο της Αγχιάλου έσωσε τον τουρισμό από την καταστροφή» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κων. Λεβέντης.

Από 34,4 δισεκ. ευρώ ή 15,1% του ΑΕΠ, τα 15,2 δισεκ. ευρώ αντιπροσωπεύουν την άμεση επίδραση από την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα βάσει της πρόσφατης μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Για κάθε 1.000 ευρώ τουριστικής δαπάνης το ακαθάριστο προϊόν της ελληνικής οικονομίας αυξάνεται κατά 2.220 ευρώ περίπου τονίζει η ίδια μελέτη σημείωσε στην ομιλία του ο Κ. Λεβέντης.

Τέλη του 19ου αιώνα – αρχές του 20ού αιώνα, ξενοδοχεία με υψηλότατες υπηρεσίες στους τότε υψηλούς επισκέπτες  της περιοχής ξεκίνησαν τη λειτουργία τους. Το «ΜΕΓΑ ΘΕΟΞΕΝΙΑ» στην πλατεία Πορταριάς κτίστηκε το 1890, ξενοδοχείο πολυτελείας της εποχής. Πυρπολήθηκε το 1944 από τους Γερμανούς με την οπισθοχώρηση.

Από το «ΘΕΟΞΕΝΙΑ» πέρασαν πλούσιοι Αιγύπτιοι, ο Φάρουκ της Αιγύπτου, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Βενιζέλος, ο Σεφέρης, ο Τσάτσος κ.ά. Το μικρό ξενοδοχείο ΕΛΛΑΣ στην Τσαγκαράδα, το ΑΙΓΑΙΟ στον Αη-Γιάννη Πηλίου, όπου στα μέσα του 20ού αιώνα, όταν την επισκέφθηκε ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, αποφάσισε για την επέκταση του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο και τη Δημιουργία αργότερα των πιλοτικών ξενοδοχείων υψηλών προδιαγραφών Ξενία (Πορταριά-Τσαγκαράδα-Βόλο). Στο Βόλο το ξενοδοχείο της ΓΑΛΛΙΑΣ μετά εστιατορίου, της ΑΓΓΛΙΑΣ, των ΠΑΡΙΣΙΩΝ, στον Αλμυρό το ξενοδοχείο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ.

Το Χάνι του Κυριαζή στα Χάνια που καθόρισε τη μελλοντική τουριστική πορεία των Χανίων ως τουριστικού προορισμού, ανέφερε – μεταξύ άλλων – μιλώντας για την ιστορία της ξενοδοχίας στη Μαγνησία.

Σήμερα το τουριστικό περιβάλλον και οι ξενοδοχειακές υποδομές του είναι εντελώς διαφορετικές. Η δεκαετία του ‘80 μεταξύ των άλλων έφερε τη νέα γενιά των ξενοδόχων που πίστεψαν στα νέα δεδομένα και έκαναν πραγματικά στολίδια, είτε κτίζοντας νέες μονάδες είτε αναπαλαιώνοντας παλαιά αρχοντικά, δίνοντας ώθηση στον τουρισμό στην περιοχή μας διατηρώντας έτσι σε ανταγωνιστικά δεδομένα το Πήλιο και καθόρισαν σημαντικά την τουριστική προοπτική αυτού του τόπου, συμπαρασύροντας και το Βόλο σε τουριστικό προορισμό. Στους άμεσους στόχους της Ένωσης Ξενοδόχων είναι η καταγραφή σε βιβλίο της ιστορίας της ξενοδοχίας.

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες σε συνεργασία με τους φορείς για την στήριξη του τουρισμού με άνοιγμα στις αγορές της Ρωσίας, του Ισραήλ και Τουρκίας.

Και υπογράμμισε: Τα αεροδρόμια Σκιάθου και Νέας Αγχιάλου χρειάζονται ουσιαστική στήριξη προώθησης. Με δεδομένη τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού είναι η μόνη διέξοδος για άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα».

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Γ. Ζαφείρης στην ομιλία του τόνισε με έμφαση πως η λέξη κλειδί πρέπει να είναι η «προσαρμοστικότητα» στις νέες συνθήκες.

40% κάτω η τουριστική κατανάλωση

Δραματική μείωση της ελληνικής τουριστικής αγοράς καταγράφουν τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας για τη φετινή σεζόν, ενώ – όπως αποδείχθηκε – η περιοχή διασώθηκε από τον εισερχόμενο μέσω των αεροδρομίων Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου. Μείωση 15% καταγράφηκε στην έλευση Γερμανών, ενώ έντονη κίνηση παρατηρήθηκε από τους Βαλκάνιους. «Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας απέναντί τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Κων. Λεβέντης. Για πρώτη φορά τη Μαγνησία επισκέφθηκαν Ρώσοι – μετά το άνοιγμα στη ρωσική αγορά το χειμώνα – καταγράφοντας 3000 διανυκτερεύσεις. Αρκετοί και οι Ισραηλινοί επισκέπτες, καθώς η αγορά του Ισραήλ είναι στους αμέσως επόμενους στόχους αναζήτησης νέων αγορών. Πάντως από το 2013 θα γίνει αεροπορική σύνδεση της Αγχιάλου με την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. «Το αεροδρόμιο μας έδωσε οξυγόνο» σημείωσε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε πως «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και το μεγάλο στοίχημα είναι η επιβίωση έως το επόμενο καλοκαίρι».

Ανοίγουμε νέες αγορές πληρώνοντας…

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας, στη συνεργασία με τους ξενοδόχους, οι οποίοι – όπως είπε – προσαρμόστηκαν γρήγορα στο νέο περιβάλλον. Υπογράμμισε πως η Θεσσαλία έχει πολλά πλεονεκτήματα και προσφέρει ευκαιρίες για πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού. «Ανοίγουμε νέες αγορές πληρώνοντας. Διατηρούμε τις πτήσεις της Ryanair πληρώνοντας. Δεν έχουμε καμία οφειλή σε ξενοδόχο από τον Αναπτυξιακό Νόμο για πρώτη φορά. Προτεραιότητα είναι η συνεργασία με σχέδιο και ενότητα» είπε ο Περιφερειάρχης.

Ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης ανέφερε πως πραγματοποιείται ο στόχος ώστε ο Βόλος να γίνεται το κέντρο μεγάλων διοργανώσεων που στην ουσία ενισχύουν τον τουρισμό και την τοπική οικονομία. Σημείωσε ότι σχεδιάζεται ήδη η αναβάθμιση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων σε συνδυασμό με τα θρησκευτικά πανηγύρια και η καθιέρωση του τριήμερου καρναβαλιού. Αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια του Δήμου για άνοιγμα στις αγορές του Ισραήλ και της Τουρκίας.

 

Η βράβευση

Τα βραβεία, κατά σειρά παλαιότητας των ξενοδοχείων, δόθηκαν στους νέους ιδιοκτήτες, ως εξής:

«Κεντρικόν» – λειτουργεί από το 1952 – στον Αη-Γιάννη Πηλίου στα αδέλφια Δημήτρης, Αλέξης Λεβέντης.

Κρίτσα, λειτουργεί από το 1953, στην Πορταριά, στην κ. Ελένη Καραΐσκου.

Γαλήνη, από το 1955 στον Αη-Γιάννη, στο Σωκράτη Λεβέντη.

Ακτή, λειτουργεί από το 1955 στη Σκιάθο, στο Χρήστο Ρομανό Τσιώμο.

Άδωνις, λειτουργεί από το 1958, στη Σκόπελο, στο Νικ. Λεμονή.

Φιλοξένια, από το  1959 στην Πορταριά, στη Χρύσα Μιλάνου.

Αργώ, από το 1960 στο Βόλο, στον κ. Νίκο Παπανικολάου.

Ξενία Βόλου, από το 1961, στο Δημ. Αλεξόπουλο.

Πηλεύς, από το 1962 στα Χάνια Πηλίου, στην Κατερίνα Πατίδου.

Κυψέλη, από το 1962, στην Ευανθία Μιχαλοπούλου και τη Ν. Πουμάνα.

Νιρβάνα, από το 1963 στα Καλά Νερά, στην Εύα Βαρδάκη.

Ξενία Πορταριάς, από το 1964 στη Μοσχούλα Πεταλά.

Ιάσων, από το 1964 στο Βόλο, στον Ιάσονα Τσιμπούκη.

Αίολος, από το 1966 στη Σκόπελο, στη Μαριάνα Προβιά.

Κουκουναριές, από το 1966 στη Σκιάθο, στο Ζήνονα Σιδέρη.

Βαρβάρα, από το 1969 στην Αγριά, στην Πόλυ Καρκαλά.

Στέφανος, από το 1971 στην Τσαγκαράδα, στο Γαϊτάνη Δελαβίλια.

Σκιάθος Παλλάς, από το 1972, στο Ζήνονα Σιδέρη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

Μοιραστείτε το