Πολιτισμός

«Ο ρομαντικός γάτος του βυθού»

Έκθεση πρωτότυπων έργων του βιβλίου από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Βόλου

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου («Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ και «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) διοργανώνουν έκθεση των πρωτότυπων έργων του βιβλίου «O ρομαντικός γάτος του βυθού» στο βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Α-Β, τηλ: 24210 33250) από 17-30 Μαρτίου 2012.

Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 και ώρα 12:00 μ. θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Ο ρομαντικός γάτος του βυθού» από το συγγραφέα Χρήστο Μπουλώτη και την εικονογράφο Φωτεινή Στεφανίδη, στο βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ.

Ο γάτος Ερνάν το παίζει στην ακροθαλασσιά πολύ ρομαντικός. Τρελαίνεται όμως για μικρά ψάρια, που τα πιάνει με ξαφνικές βουτιές μες στο νερό, ώσπου δύο μπαρμπουνοπαλίκαρα τον αρπάζουν μια μέρα από τ’ αυτιά και τον οδηγούν με το ζόρι στο βυθό. Πρέπει να δικαστεί. Να τιμωρηθεί. Εκεί κάτω αρχίζει η περιπέτεια. Ο φόβος του μετατρέπεται σε θάρρος. Κι από κατηγορούμενος, χάρη στα κατορθώματά του, θα γίνει ήρωας των ψαριών. Τη γατίσια του καρδιά θα πλημμυρίσει ο έρωτας για μια πεντάμορφη ψαρίνα.

Ο Χρήστος Μπουλώτης γεννήθηκε στη Μύρινα της Λήμνου. Είναι αρχαιολόγος στην Ακαδημία Αθηνών. Δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και διδάσκει στα μεταπτυχιακά τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει κάνει ανασκαφές στην Κρήτη, τη Σαντορίνη, την αρχαία Ήλιδα και τη Λήμνο. Παράλληλα, από το 1987 ασχολείται συστηματικά και με την παιδική λογοτεχνία. Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα εξήντα περίπου βιβλία. Το έργο του Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας τιμήθηκε το 1989 με το ευρωπαϊκό βραβείο Pier Paolo Vergerio. Τα βιβλία Το άγαλμα που κρύωνε και Ο κλέφτης των καρπουζιών πήραν το ετήσιο βραβείο του ελληνικού παραρτήματος της IBBY το 2000 και το 2003 αντίστοιχα. Το 2000 το έργο του Το άγαλμα που κρύωνε απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας. Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο «Κώστα Ουράνη» της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2000, το 2007 και το 2010 πήρε το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω για τα  βιβλία Το άγαλμα που κρύωνε, η Κυρία Μίνα και η Άνοιξη και Η σκυλίσια ζωή του γάτου Τζον Αφεντούλη.

Η Φωτεινή Στεφανίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Την πρώτη επαφή με την τέχνη την είχε κοντά στον πατέρα της, το ζωγράφο Γιάννη Στεφανίδη. Σπουδές ξεκίνησε σε ηλικία δεκαέξι ετών, αρχικά σχέδιο, στη συνέχεια ζωγραφική και φρέσκο στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη, Δημήτρη Μυταρά και Κωνσταντίνο Ξυνόπουλο. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη χαρακτική και το σχεδιασμό βιβλίου καθώς και με επιμέλειες εκδόσεων στο σύνολό τους. Από το 1988 έχει πραγματοποιήσει δεκατρείς ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και εικονογράφησης στην Ελλάδα και Γερμανία και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τις συμμετοχές της στις διεθνείς διοργανώσεις εικονογράφησης και ex-libris, ξεχωρίζουν αυτές της Μπολόνια, της Τεχεράνης, της Μπρατισλάβα, του Τόκιο, του Βελιγραδίου, του Παρισιού, της Φρανκφούρτης, του Σεντ Νίκλαας, του Κινγκντάο, του Πεκίνου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχεδόν εβδομήντα βιβλία για παιδιά και ενήλικες με εικονογραφήσεις της πάνω σε κείμενα σύγχρονων συγγραφέων όπως ο Χρήστος Μπουλώτης, η Άλκη Ζέη, η Φωτεινή Φραγκούλη, ο Παναγιώτης Κουσαθανάς, η Ζωή Βαλάση, η Λίλη Λαμπρέλλη. Έχει ερμηνεύσει εικαστικά ποίηση της Σαπφώς, της Κασσιανής και του Λόρκα και λογοτεχνία του Παπαδιαμάντη και του Άνιννου. Το 2010 εικονογράφησε την τετράτομη μυθολογία  με τις αφηγήσεις του τραγουδοποιού μας Διονύση Σαββόπουλου. Οχτώ από τα βιβλία που έχει εικονογραφήσει είναι συλλεκτικές, χειροποίητες εκδόσεις ενώ σε εφτά έχει γράψει και τα κείμενα. Έχει αποσπάσει είκοσι ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις στο χώρο της εικονογράφησης και του ex-libris. Ως σημαντικότερες αναφέρονται τα Κρατικά βραβεία από το ΥΠΠΟ του 2003, του 2007 και του 2010, τα βραβεία του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ του 1995 και 2005, τα βραβεία εικονογραφημένου βιβλίου του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ του 2007, 2009 και 2010, η Golden Pen (2005) και η Plaquette (2009) της Διεθνούς Μπιενάλε Βελιγραδίου, η ΒΙΒ Plaque Μπρατισλάβας 2001 και οι εκπροσωπήσεις της χώρας μας στους διεθνείς διαγωνισμούς Hans Christian Andersen 2004, Astrid Lindgren 2008 και BNF (Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας) 2009.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το