Τοπικά

Ο ΟΕΚ ζητά σπίτι που παραχώρησε σε τρία ορφανά…

ΟΕΚ

Στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας, του διαλυμένου κράτους και του νομικού αλαλούμ που διακρίνει τις δημόσιες υπηρεσίες έχει βρεθεί εδώ και αρκετούς μήνες μία ηλικιωμένη γυναίκα (κοντεύει τα 80) στο Βόλο, η οποία εδώ και 10 χρόνια μεγαλώνει με πολύ κόπο τα τρία ανήλικα παιδιά του άτυχου γιου της, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με την σύζυγό του και μητέρα των τριών παιδιών σε τροχαίο δυστύχημα. Το δυστύχημα είχε συγκλονίσει τότε την τοπική κοινωνία. Στο μοιραίο αυτοκίνητο εκτός από το ζευγάρι επέβαιναν και τα τρία παιδιά, επιστρέφοντας στο σπίτι τους από την εμποροπανήγυρη. Το τραγικό ζευγάρι έχασε τη ζωή του, ενώ τα τρία παιδιά είχαν τραυματιστεί. Από εκείνη τη στιγμή, η γιαγιά των παιδιών ανεβαίνει τον δικό της, ατελείωτο, Γολγοθά. Η ιστορία τους είχε συγκινήσει αρκετούς συμπολίτες, οι  οποίοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν σταθεί στο πλευρά της γιαγιάς και των τριών ορφανών. Με πολλές δυσκολίες, συνεχή αγώνα παλεύουν όλοι για τη ζωή τους.

Αρκετούς μήνες μετά το δυστύχημα και μετά από παρεμβάσεις του πρώην Υφυπουργού κ. Γ. Σούρλα, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας παραχώρησε ένα σπίτι στην οικογένεια για να μείνει. Τότε είχε γίνει και ειδική εκδήλωση παράδοσης του διαμερίσματος στην γιαγιά και τα τρία ορφανά, με την παρουσία και εκπροσώπων του ΟΕΚ. Το διαμέρισμα στη συνέχεια επίπλωσε ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής Σπύρος Σούλης, στο πλαίσιο εκπομπής του έκανε εκείνο το διάστημα. Φάνηκε πως η μοίρα είχε αλλάξει για τα τρία ορφανά και η ζωή άρχισε να χαμογελά.

Δέκα περίπου χρόνια μετά, όμως η ηλικιωμένη γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πρώην ΟΕΚ (έχει καταργηθεί) που της ζητά ρύθμιση χρέους για να γίνει μεταβίβαση του σπιτιού στους δικαιούχους, που εν προκειμένω είναι τα τρία ορφανά. Η περιπέτεια αυτή για την ηλικιωμένη γιαγιά άρχισε εδώ και μερικούς μήνες.

Το θέμα δημοσιοποιεί η πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Μαγνησίας κ. Σουλτάνα Πράπα, η οποία γνωρίζει την οικογένεια και μέσω του συλλόγου κατά διαστήματα συνδράμει σε βασικές ανάγκες της οικογένειας.
«Ο ΟΕΚ, με έγγραφο που απέστειλε στη γιαγιά των παιδιών, ζητά «ρύθμιση οφειλών», ανέφερε η κ. Πράπα, η οποία κατήγγειλε επίσης ότι τα παιδιά δεν παίρνουν κανένα επίδομα, επειδή η νομοθεσία δεν προβλέπει επιδόματα για ορφανά, ενώ προβλέπει για άλλες κατηγορίες πολιτών. Η κ. Πράπα ανέλαβε να συνδράμει την ηλικιωμένη γιαγιά των παιδιών και να «τρέξει» τις διαδικασίες. Όπως εξηγεί στη «Θ» μετέβη στον ΟΑΕΔ, όπου μεταφέρθηκαν υπάλληλοι του ΟΕΚ και ζήτησε το φάκελο προκειμένου να αρχίσει η αναζήτηση λύσης μέσω Υπουργείων. Η υπάλληλος την πληροφόρησε πως ο φάκελος βρίσκεται στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και απαιτείται χρόνος για να αναζητηθεί. Της ζήτησε να μεταβεί στην υπηρεσία την ερχόμενη εβδομάδα. «Η οικογένεια επιβιώνει με την σύνταξη των 400 ευρώ που λαμβάνει η γιαγιά. Πληρώνει το χαράτσι και όλους τους φόρους. Και όταν θέλησε να κάνει μεταβίβαση του σπιτιού στα παιδιά τότε της ζητήθηκε ρύθμιση οφειλών» προσθέτει η κ. Πράπα. «Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αναγκάζονται να πληρώνουν και χαράτσι στη ΔΕΗ, μέχρι και 600 ευρώ «για ένα σπίτι που δεν είναι καν δικό τους», αλλά ανήκει στον πρώην ΟΕΚ. Η κατανάλωση μάλιστα του ρεύματος είναι μικρή, γιατί κάνουν οικονομία. Η μεγαλύτερη οφειλή αφορά στο χαράτσι» προσθέτει.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε χθες ο κ. Σούρλας, ο οποίος ζήτησε τα έγγραφα και τα στοιχεία από την κ. Πράπα προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης εικάζει πως πρέπει να «πρόκειται περί λάθους. «Δεν είναι δυνατόν να συζητούμε για τέτοια πράγματα, Προφανώς, κάποιο λάθος έχει γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Βρισκόμαστε σε αναμονή εντοπισμού του φακέλου των εγγράφων του σπιτιού από την υπάλληλο του ΟΑΕΔ» τονίζει η κ. Πράπα.

Την επιμέλεια των τριών παιδιών έχει με δικαστική απόφαση –και μετά από μεγάλες επίσης διαδικασίες- η γιαγιά. Πρόκειται για δύο κορίτσια, μαθήτριες σήμερα Γ’ Γυμνασίου και Β’ Λυκείου και ένα αγόρι, ηλικίας 10 ετών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το