Κόσμος

Ο Μπορίσοφ προηγείται στις βουλγαρικές εκλογές

Μπορισόφ

Με περίπου 30,7% προηγείται το δεξιό GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, ποσοστό όμως που δεν του επιτρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλιστές βρίσκονται στο 27,02% και ακολουθούν το τουρκικό κόμμα 10,6% και το εθνικιστικό «Ατάκα» -πιθανός εταίρος του Μπορίσοφ- με 7,4%. Τα ποσοστά, με ενσωμάτωση πάνω από 90%, είναι αρκετά κοντά σε αυτά που έδιναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Για τον έλεγχο της Βουλής των 240 εδρών, το πρώτο κόμμα θα χρειαζόταν τουλάχιστον 43%.

Το GERB διαβεβαιώνει ότι είναι ικανό να σχηματίσει κυβέρνηση ενώ οι Σοσιαλιστές, δεύτερο κόμμα, δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν συνομιλίες για συνεργασία με τα μικρότερα κόμματα, πιστεύοντας πως ο Μπορίσοφ θα αποτύχει.

Ο ίδιος ο Μπορίσοφ, όπως αναφέρει το Reuters, δεν έχει ακόμη κάνει δηλώσεις (περιμένοντας πιθανότατα τα πλήρη αποτελέσματα). Ωστόσο, ο τέως υπουργός Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ -και δεύτερος τη τάξει στο GERB- υπογράμμισε ότι το κόμμα «θα σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στη χώρα, ο Μπορίσοφ είναι ικανός να προτείνει και να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία μπορεί και να είναι κυβέρνηση μειοψηφίας».

Από την απέναντι πλευρά, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ εμφανίστηκε σίγουρος πως αυτό δεν θα γίνει και δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με τα υπόλοιπα κόμματα για να σχηματιστεί πρόγραμμα διακυβέρνησης. «Θα αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης και θα διασφαλίσω πως οι συνομιλίες με τα κόμματα και τις οργανώσεις των πολιτών θα γίνουν με διαφάνεια» είπε ο Στανίσεφ.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας -στην οποία τα κόμματα αναλώθηκαν σε έναν πόλεμο λάσπης παρά την παρουσίαση πολιτικών προτάσεων- δεν έχει δημιουργήσει και το καλύτερο έδαφος για κμματικές συνεργασίες.

Οι κάλπες θα έρχονταν κανονικά μερικούς μήνες αργότερα, αλλά το στήσιμό τους επισπεύθηκε με τις ογκώδεις διαδηλώσεις με αφορμή την τιμή του ρεύματος, οι οποίες κατεστάλησαν άγρια από την αστυνομία και προκάλεσαν την παραίτηση της κυβέρνησης του GERB.

Η διατήρηση της πρωτιάς του κόμματος του Μπορίσοφ σε αυτό το κλίμα δείχνει, όπως είχε αρκετές φορές επισημανθεί μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, περισσότερο την αποτυχία της αντιπολίτευσης να παρουσιαστεί ως ικανή εναλλακτική.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το