Τοπικά

Ο μεμονωμένος υποσκέλισε 8 κόμματα

Οκτώ ψηφοδέλτια κομμάτων άφησε πίσω του στις εκλογές της Κυριακής ο μοναδικός μεμονωμένος υποψήφιος στη Μαγνησία κ. Ιωάννης Κόντζογλου, γνωστός στην τοπική κοινωνία αλλά και σε διερχόμενους κεντρικών οδών της πόλης για τον ηχηρό πολιτικό του λόγο και το πάθος με το οποίο απευθύνεται μέσω του τηλεβόα σε περαστικούς, συγκεντρωθέντες κ.ά.

Ικανοποιητική συγκομιδή ψηφοδελτίων και για άλλους υποψηφίους των βουλευτικών εκλογών οι οποίοι ήταν μοναδικοί υποψήφιοι των κομμάτων τους στην εκλογική περιφέρεια Μαγνησίας.

Όπως προκύπτει από τα εκλογικά αποτελέσματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και τα αντίστοιχα του 2009, και στις δύο βουλευτικές αναμετρήσεις υπήρχε ψηφοδέλτιο μεμονωμένου υποψηφίου, αυτό του κ. Κόντζογλου.

Το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία, βρέθηκε ένα ψηφοδέλτιο υπέρ του υποψηφίου χωρίς σταυρό.

Στις ίδιες εκλογές, πέντε συνδυασμοί κομμάτων είχαν υποψηφίους και στη Μαγνησία λαμβάνοντας την ακόλουθη σταυροδοσία: ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Αλτζερίνος Παν. 138 σταυρούς και συνολικά 309 ψηφοδέλτια, ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δέσποινα Χαρίση 91 σταυρούς και σύνολο 175 ψηφοδέλτια, ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ Μάριος Παπανδρέου 210 σταυρούς προτίμησης σε σύνολο 437 ψηφοδελτίων, ΟΑΚΚΕ Παν. Χρήστου 12 σταυρούς σε σύνολο 31 ψηφοδελτίων και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ Ιωάν. Γιαννούτσικος 49 σταυρούς σε σύνολο 144 ψηφοδελτίων.

 

Ευρεία διασπορά ψήφων

Η αναμέτρηση της Κυριακής ανέδειξε πανελλαδικά ποσοστό 19,03% των ψηφοδελτίων σε κόμματα που δεν έπιασαν το εκλογικό όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Αντίστοιχα στη Μαγνησία το ποσοστό ανήλθε σε 18,65% με το συνδυασμό του ΛΑΟΣ να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό αν και στη Μαγνησία κάλυψε οριακά το ελάχιστο ποσοστό ψήφων για είσοδο στο Κοινοβούλιο (3,03%).

To 2009 στη Μαγνησία το ποσοστό της εκλογικής δύναμης που μοιράστηκε σε κόμματα εκτός Βουλής ανήλθε σε 6,97%.

Με σχεδόν τριπλάσιο δηλαδή ποσοστό από το 2009, ψηφοφόροι της Μαγνησίας επέλεξαν την περασμένη Κυριακή συνδυασμούς κομμάτων που δεν πέτυχαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Μεταξύ των κερδισμένων της αναμέτρησης και ο μεμονωμένος υποψήφιος κ. Κόντζογλου το ψηφοδέλτιο του οποίου συγκέντρωσε στη Μαγνησία ποσοστό 0,75% των εγκύρων, δηλαδή βρέθηκαν 854 ψηφοδέλτιά του και κατετάγη στη 17η θέση μεταξύ των 25 συνδυασμών, μια θέση πίσω από τη Δράση του Στέφ. Μάνου.

Αναφορικά με τη σταυροδοσία του, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Περιφέρειας, από το σύνολο των 854 ψηφοδελτίων του, βρέθηκαν με σταυρό προτίμησης 154.

Η εκλογική δύναμη των 854 ψηφοδελτίων του κ. Κόντζογλου ο οποίος έδωσε μόνος του με την ντουντούκα του τη μάχη της ενημέρωσης των ψηφοφόρων για τις θέσεις του, υπερβαίνει τα ποσοστά συνδυασμών κομμάτων που είχαν και πανελλαδική εκπροσώπηση και παρουσία σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ειδικότερα, άφησε πίσω του το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος με 801 ψηφοδέλτια αλλά με το μοναδικό υποψήφιο στη Μαγνησία κ. Δημ. Ζούπη να συγκεντρώνει 396 σταυρούς.

Ακολουθούν ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας με 799 ψηφοδέλτια (0,68%) και πέντε υποψήφιους στη Μαγνησία, η Ένωση Κεντρώων με 512 ψηφοδέλτια στη Μαγνησία και πέντε υποψηφίους, η Κοινωνία Πολιτική παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια με 487 ψηφοδέλτια και έναν υποψήφιο βουλευτή στη Μαγνησία, τον κ. Γεωργ. Σταματόπουλο με 239 σταυρούς προτίμησης, η εκλογική συνεργασία Μ-Κ ΚΚΕ & ΚΚΕ (μ-λ) με 310 ψηφοδέλτια, ο συνδυασμός ΕΕΚ- Τροτσκιστές με 162, η ΟΚΔΕ με 40 και η ΟΑΚΚΕ με 31 ψηφοδέλτια.

Επισημαίνεται πως στην εκλογική νομοθεσία προβλέπεται ότι για την ανακήρυξη από το αρμόδιο Πρωτοδικείο μεμονωμένου υποψηφίου, αρκεί η υποβολή υποψηφιότητας είτε από δώδεκα τουλάχιστον εκλογείς της εκλογικής περιφέρειας και αποδοχή του προτεινόμενου είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή τον πληρεξούσιο αυτού.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το