Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Οι αποκαλύψεις Κάντα οδήγησαν σε διώξεις και σύλληψη

Σ17-Φ1-ΑΚΗΣ-ΚΑΝΤΑΣ

Ραγδαίες εξελίξεις προκάλεσε η απολογία Κάντα καθώς πριν από λίγο ασκήθηκαν από την Εισαγγελία διαφθοράς ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για δύο υποθέσεις, ενώ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά υπεύθυνου εταιρίας που προμήθευσε με εξοπλιστικά το δημόσιο.

Η πρώτη υπόθεση αφορά τη σύμβαση PHZ 2000 που υπεγράφη επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου, το 2001, για 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα και περιφερειακό υλικό ύψους 195 εκατ. ευρώ. Εκπρόσωπος της εταιρείας WEGMANN που υπέγραψε τη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο ήταν ο Δημήτρης Παπαχρήστος ο οποίος συνελήφθη μετά από ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος του από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Γι΄αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, τα στοιχεία ήταν ώριμα για τη δίωξη καθώς η μίζα είχε “κουμπώσει” και από στοιχεία που ελήφθησαν, μέσω δικαστικών συνδρομών, από άλλες χώρες. Υπενθυμίζεται ότι στην απολογία του ο Αντώνης Κάντας είχε ομολογήσει ότι ο Παπαχρήστος για το εν λόγω πρόγραμμα του είχε δώσει μίζα 750 χιλιάδες ευρώ.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά το σύστημα ASRAD, μία σύμβαση που υπεγράφη το 2000, ύψους 142 εκατ. ευρώ, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Atlas Electronic εκπρόσωπος της οποίας είναι ο Παναγιώτης Ευσταθίου. Ο Ευσταθίου έχει κληθεί ήδη από τον ανακριτή Γαβριήλ Μάλλη που χειρίζεται την υπόθεση των υποβρυχίων να απολογηθεί στις 2 Ιανουαρίου.

Και γι΄αυτή την έρευνα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία ήταν ώριμα για την άσκηση ποινικών διώξεων, επιβεβαιώθηκαν με την απολογία Κάντα, καθώς επίσης και από τα στοιχεία που βρέθηκαν στα γραφεία της Atlas στο Κολωνάκι μετά από έρευνα που έγινε το καλοκαίρι.

Η μίζα γι’ αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, μαζί με τα υποβρύχια, ήταν σύμφωνα με τον Κάντα 1,5 εκατ. ευρώ. Η δίωξη που ασκήθηκε και για τις δύο υποθέσεις είναι για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας καθώς και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το