Photo Gallery, Τοπικά

Ο καρκίνος μαστού, δεύτερη συχνότερη κακοήθεια

Στο Νοσοκομείο Βόλου το 2011 χειρουργήθηκαν 40-50 γυναίκες

Δεύτερη συνηθέστερη κακοήθεια στο Νοσοκομείο Βόλου είναι ο καρκίνος του μαστού, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Νομού Μαγνησίας με ομιλητές τον ογκολόγο – παθολόγο κ. Ρήγα και τους χειρουργούς κ.κ. Ρουσογιάννη και Λύτρα. Μάλιστα για το 2011 πραγματοποιήθηκαν 40 – 50 χειρουργικές επεμβάσεις σε γυναίκες με τη συγκεκριμένη πάθηση.

Στην εκδήλωση τονίστηκαν όλες οι προεκτάσεις που αφορούν στον καρκίνο του μαστού.

Ο κ. Ρήγας τόνισε πως στο Νοσοκομείο Βόλου έχει δημιουργηθεί μια πολύ καλή ομάδα από αρμόδιους γιατρούς που μπορούν να προσφέρουν στην ασθενή σημαντικές υπηρεσίες της διάγνωσης και της θεραπείας που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο οι γυναίκες να ξενιτεύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας.

Αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού τόνισε πως είναι η δεύτερη συνηθέστερη κακοήθεια μετά από τον καρκίνο του παχέως εντέρου στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι καρκίνοι του πνεύμονα και του προστάτη. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν παρατηρείται κάποια έξαρση σε αυτή τη μορφή καρκίνου, ενώ η αύξηση των περιστατικών ακολουθεί την πανελλαδική τάση.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το μήνυμα που θελήσαμε να περάσουμε στην εκδήλωση, ήταν πως ο καρκίνος του μαστού δεν σκοτώνει. Δηλαδή η γυναίκα που έχει προσβληθεί από αυτή τη μορφή καρκίνου, μπορεί να πεθάνει κάποια στιγμή με τον καρκίνο του μαστού, αλλά όχι από το συγκεκριμένο καρκίνο. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον εντοπιστεί σε αρχικά στάδια και μέσα από κατάλληλες παρεμβάσεις θεραπεύεται.

Μάλιστα πρόσθεσε πως οι γυναίκες που προσβάλλονται από τον καρκίνο του μαστού, ενδεχομένως να χρειαστεί να υποβληθούν σε μακροχρόνιες χημειοθεραπείες, ενώ δεν αποκλείεται ο καρκίνος να εμφανιστεί ξανά ακόμη και μετά από 20 χρόνια.

Στο Νοσοκομείο Βόλου πραγματοποιούνται επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Ο χειρουργός κ. Λύτρας υπογράμμισε πως υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για την πραγματοποίηση των χειρουργείων. Μάλιστα για το 2011 έγιναν 40-50 χειρουργεία σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, στοιχείο που δείχνει ότι το «Αχιλλοπούλειο» μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, χωρίς οι πάσχουσες να ξενιτεύονται σε άλλες πόλεις. Πάντως αυτό που χρειάζεται, είναι η ένταξη νέων τεχνολογιών στη διαδικασία της θεραπείας και των χειρουργικών πράξεων.

Ο χειρουργός κ. Σωτήρης Ρουσογιάννης αναφέρθηκε στους τρόπους πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Για την πρόληψη ανέφερε ότι μετά την ηλικία των 40 ετών η γυναίκα θα πρέπει να κάνει μία μαστογραφία κάθε χρόνο, αλλά και να εξετάζει το στήθος μία φορά το μήνα πέρα από την κλινική εξέταση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο καρκίνος του μαστού έχει πολλές παραμέτρους και χρειάζεται ομάδα γιατρών και επιστημόνων υγείας για την αντιμετώπιση. Χρειάζονται λοιπόν ογκολόγος, ακτινοθεραπετής, παθολογοανατόμος, γενετιστές, ακτινολόγος.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Καρκινοπαθών κ. Φουστούκου είπε πως η εκδήλωση εντάχθηκε στον κύκλο των ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύλλογος για την καλύτερη πληροφόρηση των μελών.

Η εκδήλωση έγινε στο ξενοδοχείο Παρκ παρουσία αρκετών γυναικών που άκουσαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των τριών γιατρών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το