Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ο θεσσαλικός κάμπος μπορεί να θρέψει το 50% του πληθυσμού

Εκδήλωση του ΚΚΕ για την αγροτική ανάπτυξη
Εκδήλωση του ΚΚΕ για την αγροτική ανάπτυξη

Αγροτική ανάπτυξη προς όφελος του κόσμου για φθηνά, ποιοτικά, ντόπια προϊόντα είναι το σύνθημα της χθεσινής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από κοινού από ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΑ και ΜΑΣ. Σε κοινωνική συνοχή παντού, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά κάλεσε τους πολίτες ο κ. Μιχαλ. Τσιώνας εκ μέρους του ΠΑΜΕ τονίζοντας ότι τον παραγόμενο πλούτο καρπώνονται οι καπιταλιστές.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής από το Αερινό κ. Νικ. Αγγελής αναφέρθηκε στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση στη φτωχή αγροτιά δεν σχετίζεται με την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπογράμμισε πως ο αγώνας των αγροτών δεν τελείωσε, αντίθετα θα δυναμώσει, τονίζοντας ότι οι αγρότες μπορούν βγάλουν τη χώρα από την κρίση με σωστή πολιτική. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο «θεσσαλικός κάμπος μπορεί να καλύψει το 50% των αναγκών της χώρας».

Επίσημος προσκεκλημένος στη χθεσινή εκδήλωση, που έγινε στο Δημαρχείο Βόλου, ήταν ο κ. Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος πρωτοστάτησε στις τελευταίες κινητοποιήσεις, ενώ εδώ και χρόνια ασχολείται με το αγροτικό ζήτημα.

«Αν και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει τα περισσότερα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας για τις διατροφικές ανάγκες και άλλες ανάγκες του λαού μας, ξοδεύονται περίπου 5-6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για εισαγωγές. Εισάγουμε κρέας, ζωοκομικά που ξεπερνούν τα 2ο δισ. ευρώ ανά χρόνο, μαλακό στάρι, όσπρια, ζωοτροφές, ακόμη και κηπευτικά. Όταν μάλιστα μπορούμε να τα παράγουμε, αλλά και καλύτερης ποιότητας και ασφαλή θα είναι, γι’ αυτό τα προτιμούν και βαφτίζονται τα εισαγόμενα ελληνικά. Την ίδια στιγμή οι μικρομεσαίοι αγρότες γεωργοί και κτηνοτρόφοι είναι καταχρεωμένοι, δεν μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους. Σαπίζει στην αποθήκη ή το χωράφι ή αναγκάζονται να πωλούν στους εμποροβιομήχανους σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής. Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής έχει ανέβει υπέρμετρα από αντιλαϊκή, φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, τις βιομηχανίες και επιχειρηματικούς ομίλους. Μεγάλες είναι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές, στα αγροτικά μέσα και εφόδια και εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ στην ενέργεια μεταφορικά κ.ά.».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μπούτας υπογράμμισε πως είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ότι δήθεν νοιάζεται για τον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα. Ότι θέλει να τα αναπτύξει για τις λαϊκές ανάγκες και για να πολεμήσει την ανεργία. Οι πράξεις και πολιτικές της δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Στη συνέχεια επιχείρησε να αναπτύξει το σκεπτικό γιατί οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους για 30 μερόνυχτα. «Η αγροτιά έχει προβλήματα επιβίωσης που τα δημιουργεί η πολιτική της ΕΕ και η κυβέρνηση. Με τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια στο πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής και δεν μπορούν να καλλιεργήσουν. Ταυτόχρονα τα εισαγόμενα μπαίνουν χωρίς δασμούς, και άρα είναι φθηνότερα. Τι θα αγοράσει ο κάτοικος της πόλης που μειώνεται ο μισθός του ή είναι άνεργος; Όταν καταργούνται οι ελεγκτικοί φορείς, ο μεγαλοεισαγωγέας βαφτίζει το εισαγόμενο ελληνικό και το ελληνικό σαπίζει στην αποθήκη… Τα εισαγόμενα από την Τουρκία είναι φθηνότερα, γιατί είναι χαμηλότερο το κόστος παραγωγής». Και υπογράμμισε πως μόνο το πετρέλαιο από 0,40 λεπτά πωλείται σε 1,35 ευρώ το λίτρο.

Ο κ. Μπούτας προέβλεψε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί λόγω της διεύρυνσης των συζητήσεων και των συμφωνιών της ΕΕ με τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ και στα γεωργικά προϊόντα.

Ακόμη ανέφερε πως προτείνεται να δοθεί βοήθεια για τουλάχιστον τρεις μήνες σε γαλακτοπαραγωγούς που εθελοντικά περιορίζουν την παραγωγή τους κατά 5%. Τα δε δικαιώματα αμπελοκαλλιέργειας θα πρέπει να επεκταθούν μέχρι το 2030.

Εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ μίλησε ο κ. Γιάν. Μολόχας καλώντας με τη σειρά του σε κοινό αγώνα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο φοιτητής της Γεωπονικής (εκπρόσωπος της ΜΑΣ) κ. Γιάν. Πράτσος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το