Photo Gallery, Πολιτική

Ο Γ. Παπανδρέου ανοίγει τα χαρτιά του

Εντός των επόμενων ημερών και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Νέα πρωτοβουλία για διάλογο εντός ΠΑΣΟΚ από βουλευτές του Κινήματος

Εντός των επομένων ημερών και πάντως αφότου διαφανεί φως στο ευρωπαϊκό πεδίο μετά και τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής (σήμερα και αύριο) αναμένεται να ανοίξει ο κ. Γ. Παπανδρέου τα χαρτιά του σχετικά με την επόμενη ημέρα στην ηγεσία του κόμματος.

 

Μετά και την ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, η οποία είχε πολιτικό χαρακτήρα και στοιχεία απολογισμού και υπεράσπισης των πολιτικών του επιλογών, ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δρομολογήσει τις διαδικασίες ούτως ώστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το θέμα της ηγεσίας στο κόμμα του να έχει ανοίξει στις αρχές του 2012 και πάντως σε χρόνο ασφαλή πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Καθοριστική παράμετρος πάντως παραμένει ο χρόνος των εκλογών, αλλά κυρίως η διαμόρφωση ενός λιγότερο ρευστού σκηνικού στην Ευρώπη και στο εσωτερικό της χώρας.

 

Με βάση αυτές τις ενδείξεις και πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να συνδυάσει την πρωτοβουλία του με την δημοσιοποίηση της δικής του θέσης για την πολιτική ταυτότητα και τον επαναπροσδιορισμό του ΠΑΣΟΚ στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, χωρίς κανείς να είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να μιλήσει κατηγορηματικά για τον ρόλο που επιφυλάσσει στο εαυτό του.

Οι ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου αναμένεται να συνδυαστούν ή και να συμπέσουν με την εκδήλωση προθέσεων εκ μέρους του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος δεν έχει ακόμη μιλήσει για την ηγεσία στο κόμμα και έχει αφήσει άλλους να εκδηλωθούν προτού μιλήσει.

 

Εν αναμονή αυτών, ο αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και ομάδες βουλευτών αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση – και πάντως με κοινή συνισταμένη την ανάγκη ενεργοποίησης των διαδικασιών για το θέμα της ηγεσίας.

Νέα πρωτοβουλία

Την πρωτοβουλία τους να ανοίξει ένας διάλογος για το ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, εν όψει των επικείμενων διαδικασιών ακόμη και για το θέμα της ηγεσίας, ανακοίνωσαν οι βουλευτές του κόμματος Οδυσσέας Βουδούρης, Θανάσης Οικονόμου και Φραγκίσκος Παρασύρης, σε συνέντευξη Tύπου, κατά την οποία κατέστησαν σαφές ότι δεν αποτελούν άλλη μια ομάδα μέσα στο ΠΑΣΟΚ ούτε κανένας δεν κινείται από κανένα νήμα.

Αντικείμενο αυτής της πρωτοβουλίας μας εν όψει των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ είναι να βάλουμε ένα πολιτικό πλαίσιο και παίρνουμε το ρίσκο να κάνουμε προτάσεις που δεν συνιστούν ολοκληρωμένη πολιτική πλατφόρμα, ανέφερε ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδ. Βουδούρης.

Αυτοσυντήρηση ή αυτοκαταστροφή, είναι το δίλημμα για το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συζητήσει ως σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ποιος είναι σήμερα ο ρόλος του κράτους και τι ανάπτυξη θέλουμε», ενώ πρόσθεσε ότι «όποιος μιλάει μόνο για την ηγεσία κι όχι για την φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ είναι σαν να μιλάει για ένα άδειο πουκάμισο».

Ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης τόνισε ότι «δεν είμαστε λαγοί κανενός» και πως δεν είναι βέβαιο ότι θα στηρίξουν και οι τρεις τον ίδιο υποψήφιο.

Υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Γιώργου Παπανδρέου να ανοίξει τις διαδικασίες για αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και προανήγγειλε εκδηλώσεις στο Ηράκλειο, την Καλαμάτα και τα Ιωάννινα και ευρύτερα στην κοινωνία.

Μεταξύ των προτάσεων που διατύπωσαν οι τρεις βουλευτές είναι ότι το πολιτικό σύστημα, το οποίο συνιστά βασικό στοιχείο της σημερινής κρίσης που διέρχεται η χώρα, πρέπει να αλλάξει και σε αυτό θα συμβάλει η κατάργηση σταυρού προτίμησης, αφού, όμως, υπάρξουν προκριματικές εκλογές στα κόμματα και στις παρατάξεις.

Πρότειναν ακόμη θητεία των βουλευτών και διαχωρισμό του υπουργικού από το βουλευτικό αξίωμα, καθώς και εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας από τη βάση, χωρίς, όμως, αλλαγή αρμοδιοτήτων.

Ζήτησαν να θεσπισθεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους χαμηλόμισθους, αλλά κι ένα μέγιστο εισόδημα για τους κρατικούς λειτουργούς ακόμη και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

Όσο για το παραγωγικό μοντέλο και την οικονομία τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθεί η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και να καθιερωθεί σταθερό φορολογικό σύστημα που θα καθοριστεί με ανοιχτή δημόσια διαβούλευση.

Μόσιαλος: Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί

να είναι κόμμα των ΔΕΚΟ

 

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι πια «το κόμμα του μεγάλου κράτους και των ΔΕΚΟ, αλλά της δημιουργικής κοινωνίας» δήλωσε ο βουλευτής Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

 

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του κ. Χρυσοχοΐδη, ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι «πρέπει να συμπληρωθεί με προγραμματικό λόγο για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ». «Πρέπει να ανοίξουν οι διαδικασίες» σημείωσε.

 

Γ. Λιάνης: Η πανωλεθρία

φέρνει αναγέννηση

 

«Γιατί το ΠΑΣΟΚ να μην υποστεί πανωλεθρία; Δεν την αξίζει; Και άλλα κόμματα την υπέστησαν και αναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους», υπογράμμισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Λιάνης, μιλώντας και εκείνος.

 

Για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τις πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Λιάνης είπε ότι «πιο τραγική ομολογία αποτυχίας δεν έχω ακούσει» και συμπλήρωσε ότι πρέπει να φύγει μαζί με τον κ. Παπανδρέου.

 

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί συνωμοσίας για ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού, ο ανεξάρτητος βουλευτής τόνισε ότι:

 

«Ακούμε το καταπληκτικό ότι υπάρχουν σκέψεις για πλατφόρμα που θα ξανακατέβει, για πλατφόρμα που θα είναι το αντίπαλο δέος στη συντηρητική δεξιά Ευρώπη και θα έρθει ξανά ο μέγας σοσιαλιστής να σώσει πλέον την Ευρώπη και την Ελλάδα; Κι αυτά τα λένε, επικουρικά, στελέχη που αρχίζουν και ξαναμιλάνε για συνωμοσίες όπως ο Νταντόν του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καστανίδης, που παριστάνει τον ήρωα της Γαλλικής Επανάστασης. Μακάρι να είναι συνωμοσία. Θα πω ότι ήμουν ο πρώτος στη συνωμοσία αυτή. Γιατί όταν συνωμοτούμε και συμφωνεί το 97% του ελληνικού λαού στη συνωμοσία, τότε αυτοί οι άλλοι τρεις που ήταν στο δημοψήφισμα, αυτοί είναι οι συνωμότες.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το