Κατηγορίες: Πολιτική

Ο Γ. Μπαμπινιώτης νέος υπουργός Παιδείας

Πρόσωπο έκπληξη στον «μίνι ανασχηματισμό» που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι, όπως αναμενόταν, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στη θέση του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση αυτή προκειμένου να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα είναι πλαισιωμένος από δύο υφυπουργούς: τον νυν υφυπουργό Μανώλη Όθωνα και τον μέχρι σήμερα γενικό γραμματέα, Λευτέρη Οικονόμου.

Η ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: Πρόκειται για την Άννα Διαμαντοπούλου.

Τη θέση της κυρίας Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καταλαμβάνει το πρόσωπο-έκπληξη του «μίνι ανασχηματισμού»: ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προερχόμενος από τη ΝΔ, αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, φέρονταν απρόθυμος να αναλάβει καθήκοντα υπουργού λίγες εβδομάδες πριν από την (θεωρητική μέχρι στιγμής) ημερομηνία των εκλογών.

Σημειώνεται ότι η σύνθεση της διοίκησης του υπουργείου Παιδείας, όπως και του Ανάπτυξης, διατηρείται κατά τα άλλα ως έχει.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα γίνει στις 15:30 της Τετάρτης (σήμερα) ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Εν τω μεταξύ  με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα (χθες) στις 14.00 ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Η συνάντησή τους κράτησε μία ώρα και ένα τέταρτο και κατά τη διάρκειά της συζήτησαν την πορεία του PSI, την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης καθώς και εθνικά θέματα όπως το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ενδεχομένως και το θέμα του ανασχηματισμού.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Νωρίτερα, πριν την ανακοίνωση του μίνι ανασχηματισμού, σε ερώτηση προς τον  κυβερνητικό  εκπρόσωπο  και υπουργό  Επικρατείας Παντελή Καψή αν υπάρχει άρνηση εκ μέρους του Αντ. Σαμαρά να καλυφθεί κυβερνητική θέση από στέλεχος της ΝΔ και γιατί δεν ανακοινώθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον κ. Σαμαρά, όπως έγινε με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Καψής είπε αφενός ότι για τον κ. Σαμαρά έχει τοποθετηθεί η ΝΔ και, αφετέρου, ότι ο κ. Παπαδήμος και ο κ. Σαμαράς επικοινωνούν τακτικά.

Για το εάν η συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου σχετίζεται και με την κάλυψη της θέσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση «δεν υπάρχει κλειστή ατζέντα, υπάρχει μια σειρά θεμάτων».

Αναφορικά με την «καθυστέρηση» της πλήρωσης της εν λόγω υπουργικής θέσης, ο κ. Καψής αφενός παρέπεμψε στην απουσία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και αφετέρου επεσήμανε ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση με πολύ συγκεκριμένο έργο μπροστά της και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

«Δεν επιτρέπεται χαλάρωση»

«Είναι η εβδομάδα του PSI» και «η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση όλων των δεσμεύσεών της» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας σε άλλο σημείο της ενημέρωσης.

«Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα έρθουν και οι εκλογές παρόλα αυτά η κυβέρνηση θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς γιατί είναι ανάγκη που επιβάλλεται από την οικονομία και από τις τεράστιες υποχρεώσεις που έχουμε μπροστά μας και στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι δεν πρέπει να αναμένεται «μια κανονική προεκλογική περίοδος» και συμπλήρωσε ότι «θα είναι προεκλογική περίοδος εργασίας για την κυβέρνηση». «Έχουμε πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα μπροστά μας και δεν επιτρέπεται χαλάρωση».

Σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, επανέλαβε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων και πως όταν ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης τότε θα τεθεί το θέμα.

Στις συνταγματικές προβλέψεις παρέπεμψε ο κ. Καψής ερωτηθείς εάν η Βουλή θα μείνει ανοικτή προεκλογικά για να συνεχίσει το έργο της.

Κληθείς να επεξηγήσει δηλώσεις του κ. Παπαδήμου από τις Βρυξέλλες ότι κάποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές και εάν αυτές αφορούν στο προσωπικό του πολιτικό μέλλον, ο κ. Καψής τόνισε ότι αυτές αφορούσαν τις αποφάσεις των κομμάτων και υπογράμμισε πως «το τι θα γίνει μετά τις εκλογές είναι θέμα των κομμάτων, αυτοί θα αποφασίσουν ανάλογα με το αποτέλεσμα».

«Για τους μεγαλοοφειλέτες είναι ένα ζήτημα της ΔΕΗ να διεκδικήσει τα χρήματα που της οφείλονται», είπε ερωτηθείς σχετικά.

Ερωτηθείς πόσα μέτρα έχει ακόμα η κυβέρνηση να λάβει, τόνισε ότι τα περισσότερα που ήταν αν γίνουν έχουν ολοκληρωθεί για τη δανειακή συμφωνία και ότι αν υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές εκκρεμότητες «θα τις δούμε».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νίκος Σιδέρης: Το ζητούμενο είναι να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του

Κάθε συζήτηση με τον ψυχίατρο, ψυχαναλυτή και συγγραφέα κ. Νίκο Σιδέρη αποτελεί ένα κεφάλαιο για…

6 Οκτωβρίου 2024

Κική Οικονομίδου – Καλοβούλου: Οι Σχολές του Επιμελητηρίου ήταν μια κυψέλη δράσης…

Η δημιουργία και λειτουργία μουσείων αφορά σε πρόσωπα και δράσεις για να μη σβήσει ο…

6 Οκτωβρίου 2024

Το φωτορεπορτάζ από το επεισοδιακό ντέρμπι Αγία Άννα-Ρήγας Φεραίος

Αν και το παιχνίδι Αγία Άννα-Ρήγας Φεραίος (1-1) είχε όλες τις προϋποθέσεις να διεξαχθεί σε…

6 Οκτωβρίου 2024

Διακοπή υδροδότησης αύριο στον Αλμυρό

Η ΔΕΥΑ Αλμυρού με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί στους καταναλωτές ότι αύριο Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, θα…

6 Οκτωβρίου 2024

Πόσο θα κοστίσει φέτος η θέρμανση – Φόβοι για τις επιπτώσεις από την αναταραχή στη Μέση Ανατολή

Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι διαμορφώνεται το ενεργειακό κόστος στην έναρξη της χειμερινής…

6 Οκτωβρίου 2024

Δημιουργίες ατόμων με αναπηρίες αποκαλύπτουν το απροσδόκητο – ΚΔΑΠμεΑ Δ. Βόλου με πλούσιες δράσεις από κεραμική έως θεραπευτική ιππασία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΛΑΤΣΗ  Το ΚΔΑΠμεΑ Δήμου Βόλου λειτουργεί ανελλιπώς από το 2002 και…

6 Οκτωβρίου 2024