Πολιτισμός, Τοπικά

Ο Βόλος συμμετέχει για 7η χρονιά στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Σε μια μεγάλη μουσική σκηνή πρόκειται να μετατραπεί η πόλη του Βόλου από την Τετάρτη 19 έως το Σάββατο 22 Ιουνίου, στο πλαίσιο του εορτασμού για έβδομη συνεχή χρονιά της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει συναυλίες και μουσικά δρώμενα με τη συμμετοχή 150 και πλέον μουσικών και καλλιτεχνών σε 14 διαφορετικά σημεία της πόλης και δωρεάν είσοδο για όλους. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την ομάδα “Plenty Projects” και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Και φέτος, χάρις στη μεγάλη ποικιλία ειδών μουσικής, στην επιλογή διαφορετικών χώρων διεξαγωγής των εκδηλώσεων σε όλη την πόλη και, κυρίως, στη συμμετοχή των θεατών χωρίς οικονομικό κόστος, θα δοθεί η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να ζήσουν τη πόλη….χωρίς πορτοφόλι και να ανακαλύψουν μέρη και στέκια, καθώς επίσης νέα μουσικά είδη και σχήματα. «Στόχος είναι να ανακαλύψουμε τη μουσική αλλά και την πόλη  μας, να συναντηθούμε με παλιούς και νέους φίλους, να ζήσουμε για τέσσερις ημέρες υπό τους ήχους διαφορετικών μουσικών» τονίστηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε από το μέλος της ομάδας “Plenty Projects” Νίκο Μπαρμπάκη, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απόστολο Παντσά και τον Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Γιώργο Καλτσογιάννη.

Υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της δωρεάν εισόδου αλλά και της ιδιοτυπίας των χώρων, ο κ.Παντσάς χαρακτήρισε τη διοργάνωση μοναδική ευκαιρία συνεύρεσης των πολιτών στην πόλη τους, τονίζοντας ότι αποτελεί πλέον θεσμό που τον έχουν αγκαλιάσει οι λάτρεις της μουσικής όλων των ηλικιών. Από την πλευρά του ο κ.Καλτσογιάννης εξέφρασε την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη διοργάνωση, με στόχο την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας ως τόπου διοργάνωσης σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και ως τουριστικού προορισμού.

Καινοτομία της φετινής διοργάνωσης «Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής» είναι η συμμετοχή του «Κοινού των Μαγνήτων» με την ενεργή υποστήριξη των εκδηλώσεων, καθώς όπως δήλωσε η γραμματέας του Συλλόγου Σοφία Βερμέουλεν – Ζαφραντζά «τα μέλη του Κοινού ζουν στο εξωτερικό και η γιορτή αφορά την Ευρώπη». Η έναρξη της συνεργασίας γίνεται φέτος με τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις της αρπίστριας Κ.Καραμπελιά που διαπρέπει στο εξωτερικό, όπως επίσης της Ριάννον Μόργκαν στο χορό και της Ι.Λε Μολερ – Μόκκα στο ακορντεόν. Και οι τρεις καλλιτέχνιδες κατάγονται από το Βόλο και τη Μαγνησία και έχουν κάνει σπουδές και καριέρα στο εξωτερικό. Στόχος του Συλλόγου «Κοινόν των Μαγνήτων» είναι να φέρνει σε επαφή τα μέλη του με τη γενέθλια γη αλλά και η συμμετοχή των μελών του σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Βόλο.

Σημειώνεται ότι όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς στις εκδηλώσεις με στόχο τη διάδοση και εξοικείωση όλων των ειδών της μουσικής. Μουσικοί από όλα τα μέρη της Ελλάδας θα συναντηθούν για τέσσερις ημέρες για τη μεγάλη γιορτή του θερινού ηλιοστασίου καθώς η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι η 21η Ιουνίου που είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, ημέρα γεμάτη φως, αφιερωμένη από την αρχαιότητα στον Φοίβο που ήταν ο Απόλλωνας, ο θεός της Μουσικής. Ο συνδυασμός φωτός και διάρκειάς του έδωσε στην ημέρα, τη μεγαλύτερη του χρόνου, την ταυτότητα ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής που γιορτάζεται από το 1982 αρχικά στη Γαλλία και στη συνέχεια σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα γιορτάζεται από το 1999 ενώ στο Βόλο διοργανώνονται εκδηλώσεις από το 2007.  Στην παραλία του Βόλου, στο Πεδίον του Άρεως, στο προαύλιο του Ι.Ν. της Ανάληψης, στην Πλατεία των Παλαιών, στους πεζοδρόμους  Ερμού,  Τ.Οικονομάκη, Μικρασιατών, στα Στενά Γραβιάς και Τσαριτσάνης, στην οδό Κουμουνδούρου στο κέντρο της πόλης οι εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα και λήγουν αργά το βράδυ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το