Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ο Βόλος επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού

Τελετή έναρξης χθες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Συγχρονισμένης Κολύμβησης Νεανίδων

Τελετή έναρξης των αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Συγχρονισμένης Κολύμβησης Νεανίδων με περιορισμένο ακροατήριο για λόγους ασφαλείας. Μία λιτή, αλλά ωραία και κομψή τελετή σηματοδότησε την έναρξη μιας παγκόσμιας διοργάνωσης που φέρνει – για ακόμη μία φορά, το Βόλο στο επίκεντρο του κόσμου. Η τελετή έγινε στην παραλία, μπροστά από το πανεπιστημιακό κτίριο «Παπαστράτος». Διήρκησε μία περίπου ώρα και συμμετείχαν οι αθλήτριες από τις 34 χώρες που συμμετέχουν στους αγώνες. Εντυπωσιακή και η συμμετοχή της «Αργούς», η οποία απέπλευσε από το σημείο όπου είναι δεμένη στην παραλία μέχρι το «Κορδόνι» με κωπηλάτες αθλητές των αγώνων.

Η τελετή έγινε μέσα σε οριοθετημένο χώρο για λόγους ασφαλείας. Οι πολίτες που είχαν πάει στην παραλία για να παρακολουθήσουν τους αγώνες βρέθηκαν σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το σημείο της εξέδρας της τελετής. Αυτό προκάλεσε σχόλια και δυσφορία από αρκετούς, ωστόσο η όλη διοργάνωση είχε τη «σφραγίδα» των αυστηρών αστυνομικών μέτρων για εθνικούς λόγους. Η Αστυνομική Διεύθυνση σε συνεργασία με το Λιμενικό περιφρούρησε την εκδήλωση για να αποφευχθούν τυχόν απρόοπτα.

Όλα κύλησαν ομαλά και μετά την παρέλαση των ομάδων, ο επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης έδωσε εντολή για «χαλάρωση» των μέτρων και οι πολίτες προσέγγισαν την εξέδρα όπου ακολούθησαν τα χορευτικά.

Για μία εβδομάδα η «καρδιά» του παγκόσμιου ναυταθλητισμού θα «χτυπά» στο Βόλο. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Βόλος κατάφερε να ξεχωρίσει αναλαμβάνοντας διεθνείς διοργανώσεις.

Η χθεσινή τελετή άρχισε με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου, η οποία συνόδευσε μουσικά την πορεία της «Αργούς» από το σημείο πρόσδεσης έως ότου το καράβι δέσει στο «Κορδόνι» της παραλίας. Από την «Αργώ» αποβιβάστηκαν 34 κωπηλάτες, οι οποίοι παρέδωσαν τις σημαίες των χωρών στις ομάδες των αθλητριών για να ξεκινήσει η παρέλασή τους.

Το πρόγραμμα της τελετής περιελάμβανε παρέλαση των ομάδων των 34 χωρών που αγωνίζονται στο Πρωτάθλημα και στη συνέχεια καλλιτεχνικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου Σπύρος Μαβίδης.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ιστιοφόρα του ΝΟΒ έπλεαν κατά μήκος της παραλίας. Τις αθλήτριες καλωσόρισε ο εκφωνητής στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, αλλά και στη γλώσσα της κάθε ομάδας. Με το πέρας της παρέλασης και αφού οι ομάδες πήραν τις θέσεις τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, η Φιλαρμονική Ορχήστρα απέδωσε τον ύμνο της FINA με παράλληλη έπαρση της ελληνικής σημαίας, της σημαίας της FINA και της σημαίας των αγώνων, που αποτελείται από τα διακριτικά των χωρών, οι οποίες συμμετέχουν στους αγώνες.

Μέρα-σταθμός για την αθλητική ιστορία της πόλης

Μπροστά από την εξέδρα είχαν τοποθετηθεί καρέκλες για τους επισήμους και τους συντελεστές των αγώνων. Πρώτος χαιρέτισε ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος τόνισε πως «η σημερινή μέρα είναι μια ακόμη μέρα-σταθμός στην αθλητική ιστορία του Βόλου». «Μας δίνουν την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι ο Βόλος, ακόμη και σ’ αυτή την τόσο δύσκολη για την πατρίδα μας εποχή, στέκεται όρθιος, πάντοτε «παρών» στα μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα και πάντοτε έτοιμος να ανταποκριθεί, τόσο από πλευράς υποδομών και εγκαταστάσεων, όσο και οργανωτικά, σε κάθε μεγάλη αθλητική πρόκληση. Ότι όχι, δεν υπάρχει μόνο ο Βόλος του ζόφου και της καταχνιάς, αλλά υπάρχει και ο Βόλος της δημιουργίας και της ελπίδας» είπε ο Δήμαρχος σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του. Ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση και στήριξαν το Βόλο σε αυτή την διεκδίκηση, καθώς και τους χορηγούς των αγώνων και ιδιαίτερα την εταιρεία ΜΕΤΚΑ, που είναι και ο βασικός χορηγός. Ο Δήμαρχος εξέφρασε και δημοσίως ένα εγκάρδιο «ευχαριστώ» στους δεκάδες, τους εκατοντάδες εθελοντές, οι οποίοι κράτησαν ζωντανή τη μεγάλη παράδοση εθελοντισμού, που έχει πια δημιουργηθεί στην πόλη.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο της FINA Bureau Liaison QUIPING ZHANG, τον πρόεδρο της ΚΟΕ Δημήτρη Διαθεσόπουλο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των αγώνων.

Ο τελευταίος υπογράμμισε πως δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ο Βόλος και η Θεσσαλία στο εξωτερικό, ως εξαιρετικός αθλητικός τουριστικός προορισμός, ενώ αποτελεί και ιδανικό τόπο για διεξαγωγή ανάλογων διοργανώσεων . «Οι διοργανώσεις αυτού του επιπέδου είναι σημαντικές για την περιοχή, όχι μόνο για να αποδείξει τη δυναμική της, ως μια πόλη με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες, αλλά και για να προβάλλει τα ιδιαίτερα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Ιδιαίτερα σε μια ομολογουμένως δύσκολη παγκόσμια οικονομική συγκυρία, τέτοιες διοργανώσεις δίνουν μια σημαντική τόνωση στην αγορά.

Η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας στέκεται αρωγός σε όλα τα αθλητικά γεγονότα που διεξάγονται στην περιοχή και ενισχύει τις προσπάθειες των φορέων που επιλέγουν τη Θεσσαλία για το σκοπό αυτό. Με τις αδιαμφισβήτητα επιτυχημένες διοργανώσεις αθλητικών γεγονότων τα τελευταία χρόνια, μπορούμε πλέον να πούμε με σιγουριά ότι ο Βόλος, η Θεσσαλία γενικότερα, διεκδικεί εξέχουσα θέση στην πραγματοποίηση και φιλοξενία αθλητικών γεγονότων διεθνούς ακτινοβολίας. Στόχος μας είναι η νέα γενιά να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, βιώνοντας τη χαρά της άθλησης, της προσπάθειας, της συνεργασίας, της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.

Εντυπωσιακό χορευτικό δρώμενο

Στη συνέχεια προβλήθηκε ολιγόλεπτο video με θέμα την περιοχή του Βόλου και της Θεσσαλίας και ακολούθησε χοροθεατρικό δρώμενο σε σύλληψη – χορογραφία της Χρυσιήδας Λιατζιβίρη, με χορεύτριες από τη Δημοτική Σχολή Χορού. Το καλλιτεχνικό κομμάτι ολοκλήρωσαν οι CARACATU, το βολιώτικο συγκρότημα των ταλαντούχων μουσικών, οι οποίοι αποτελούν μία αξιόλογη ελληνική πρόταση στους ρυθμούς των κρουστών μουσικών οργάνων και των οποίων την καλλιτεχνική ευθύνη έχει ο Κώστας Μέρος. Υπό τους ήχους των κρουστών, το λιμάνι του Βόλου γέμισε με σκάφη, τα οποία φωτισμένα με πυρσούς συνέβαλαν στη δημιουργία πανηγυρικής ατμόσφαιρας για να κορυφωθεί η γιορτή.

Ιδιαίτερα εντυπωσίασε το χορευτικό δρώμενο, αφού απετέλεσε και το βασικό καλλιτεχνικό κομμάτι της τελετής έναρξης. Η διεθνής γλώσσα του χορού επελέγη από το Σπύρο Μαβίδη για να μιλήσει σε όλους. Δόθηκε η ευκαιρία στους θεατές να απολαύσουν ένα σύγχρονο χορό, μία από τις πλέον εκφραστικές μορφές των παραστατικών τεχνών. Αθλήτριες τριάντα τεσσάρων διαφορετικών χωρών «αγωνίστηκαν» και στο χορό, σε ένα άθλημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την τέχνη.

Η ομάδα των χορευτριών της Δημοτικής Σχολής Χορού εργάστηκε σκληρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της χορογραφίας της Χρυσιήδας Λιατζιβίρη, της έμπειρης χορογράφου που μελέτησε τη συγχρονισμένη κολύμβηση και πρότεινε ένα θέαμα αντάξιο του πρωταθλήματος και των ομάδων.

Μέσα από την επαφή της με τη συγχρονισμένη κολύμβηση, η χορογράφος διαπίστωσε ότι πρόκειται για άθλημα και συνάμα τέχνη του χορού στο νερό. Η κίνηση των αθλητριών στην πισίνα, δημιουργεί ψευδαίσθηση και τα σώματα μπλέκονται με το υγρό στοιχείο. Μετατρέπονται σε πλάσματα του νερού και συχνά η πλαστικότητά τους τα κάνει να μοιάζουν και τα ίδια με νερό. Έμπνευση της χορογραφίας της αποτέλεσε αυτό ακριβώς. Το νερό, η κίνησή του, τα σχήματά του, οι δυναμικές του διακυμάνσεις και διαθέσεις προερχόμενα από την κίνηση των αθλητριών μέσα σε αυτό. Παράλληλα η δύναμη που σου δίνει αναπόφευκτα η επαφή με τη γη στο χορό, χρησιμοποιείται για να υπαινιχθεί είτε και να καταδείξει την προσπάθεια των αθλητριών και το μόχθο προς την επίτευξη του στόχου και την τελική «εκτόξευση» στο βάθρο της νίκης.

Μέτρα ασφαλείας παντού

Μεγάλη αστυνομική δύναμη και λιμενικοί βρέθηκαν στο χώρο της τελετής για την εφαρμογή των μέτρων. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από αξιωματικούς τα μέτρα που ελήφθησαν είναι αυτά που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται σε ανάλογες διεθνείς διοργανώσεις. «Το παραμικρό αν συμβεί μπορεί να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά αξιωματικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν είναι το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Γερμανία.

Αρχίζουν σήμερα οι αγώνες

Στις 10 το πρωί αρχίζει το αθλητικό κομμάτι της διοργάνωσης. Η είσοδος του κοινού στους αθλητικούς χώρους είναι δωρεάν.

 

Πρόγραμμα Αγώνων

Τετάρτη 12/9/2012

10:00-13:00: Προκριματικοί ντουέτο.

19:00-21:00: Προκριματικοί ομαδικό.

Πέμπτη 13/9/2012

10:00-13:00: Προκριματικοί σόλο.

19:00-21:00: Προκριματικοί combo.

Παρασκευή 14/9/2012

10:00: Φιγούρες.

Σάββατο 15/9/2012

10:30-12:00: Τελικός ντουέτο.

19:30-21:00: Τελικός ομαδικό.

Κυριακή 16/9/2012

10:30-12:00: Τελικός σόλο.

18:30-20:00: Τελικός combo.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το