Κατηγορίες: Αθλητισμός

Ο απολογισμός του α’ γύρου στη Σούπερ Λιγκ

Λεζάντα: Γοητεύει με τις εμφανίσεις του στο «Θρύλο» ο Κέβιν Μιραλάς

Η πορεία των 16 «μονομάχων» και οι ποδοσφαιριστές που έχουν ξεχωρίσει

Ο πρώτος γύρος στη Σούπερ Λιγκ ολοκληρώθηκε, με τον Ολυμπιακό Π. να έχει ξεφύγει με πέντε βαθμούς από τον δεύτερο Παναθηναϊκό. Επίσης ο Ολυμπιακός Βόλου έχει κλέψει την παράσταση κερδίζοντας αρκετά κολακευτικά σχόλια για την απόδοσή του. Ας δούμε τι έχουν πετύχει οι 16 «μονομάχοι» και ποιοι παίκτες έχουν ξεχωρίσει στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος.

1. Ολυμπιακός 36β.

Η αρχή για τον Ολυμπιακό Πειραιώς δεν ήταν το ήμισυ του παντός. Αντιθέτως, η ήττα από τον Ηρακλή, χρησιμοποιήθηκε από τον Ερνέστο Βαλβέρδε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς βελτίωση της ομάδας. Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή. Ο Ολυμπιακός σε όλα τα παιχνίδια του πρώτου γύρου ήταν καλύτερος από τον αντίπαλό του και, με εξαιρέσεις τα δύο εκτός έδρας ντέρμπι με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, πήρε τη νίκη. Τα μοναδικά ίσως παιχνίδια που αποτελούν παραφωνία στην εικόνα των Πειραιωτών, είναι με τον Πανσερραϊκό, τον Άρη και την Καβάλα. Σε αυτά τα ματς οι «ερυθρόλευκοι» δεν έθελξαν με την απόδοση τους, ωστόσο κατάφεραν να φτάσουν σε σημαντικές νίκες.

Το «κλειδί» της μέχρι τώρα επιτυχίας του Ολυμπιακού, είναι η άμυνά του. Μέλμπεργκ, Αβρ. Παπαδόπουλος και Τοροσίδης εμπνέουν πολύ μεγάλη σιγουριά και καλύπτουν με ευκολία τα όποια αμυντικά κενά υπάρχουν στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Από εκεί κι έπειτα, το έργο παικτών όπως ο Ιμπαγάσα, ο Ριέρα, ο Μιραλάς και ο Φετφατζίδης γίνεται πιο εύκολο. Μεγάλο μερίδιο στην καλή εικόνα του Ολυμπιακού, σαφώς έχει κι ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος μοιάζει να μαθαίνει από τα δικά του λάθη και να τα διορθώνει εν ριπή οφθαλμού. Κι αυτό για έναν προπονητή, είναι μεγάλο προσόν.

Αν οι «ερυθρόλευκοι» διαχειριστούν το υπόλοιπο μισό του πρωταθλήματος, με την ίδια σοβαρότητα και καταφέρουν να αυξήσουν τα λεπτά ποιοτικού ποδοσφαίρου που παίζουν σε κάθε αγώνα, τότε ο τίτλος του φαβορί, που τους έχει αποδοθεί, θα επιβεβαιώνεται κάθε αγωνιστική που θα περνά.

MVP: Κέβιν Μιραλάς

2. Παναθηναϊκός 31β.

Ο Παναθηναϊκός από την αρχή του πρωταθλήματος ψάχνεται. Η περσινή συνοχή, που ουσιαστικά του έδωσε το νταμπλ, χάθηκε το καλοκαίρι εν μέσω διοικητικών προβλημάτων και …Μουντιάλ. Κι όμως, μετά από τέσσερις μήνες πρωταθλήματος, οι «πράσινοι» δεν έχουν δείξει το παραμικρό σημάδι βελτίωσης. Συνέπεια αυτών είναι η διαφορά των πέντε βαθμών από τον Ολυμπιακό. Οι εμφανίσεις με την Καβάλα, τη Λάρισα αλλά και οι τρεις τελευταίες με τον Πανσερραϊκό, τον Αστέρα Τρίπολης και τον Ολυμπιακό Βόλου, ξύπνησαν μνήμες άλλων εποχών, όταν οι «ασθένειες» στο «τριφύλλι» έμοιαζαν ανίατες. Ούτε η αλλαγή προπονητή μεσούσης της περιόδου (Φερέιρα αντί Νιόπλια) βοήθησε τον Παναθηναϊκό, που κάθε αγωνιστική μοιάζει ανήμπορος να αφυπνιστεί.

Η νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό Π. αποτέλεσε βάλσαμο, αλλά δεν είχε τη συνέχεια που περίμεναν πολλοί. Η πίεση που προκαλεί το κυνηγητό της πρωτιάς από τη δεύτερη θέση, βαραίνει ακόμα περισσότερο τους παίκτες του Παναθηναϊκού, τους οποίους περιμένει ένας ιδιαίτερα δύσκολος δεύτερος γύρος, αρχής γενομένης από την Ξάνθη.

MVP: Τζιμπρίλ Σισέ

3. ΠΑΟΚ 23β.

Βουτηγμένοι στο «νέκταρ» της ευρωπαϊκής επιτυχίας στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν ότι στο πρωτάθλημα αποτελούν την ομάδα με τα μεγαλύτερα σκαμπανεβάσματα. Ξεκίνημα με νίκη κόντρα στον Πανσερραϊκό και με τον Δερμιτζάκη στον πάγκο. Δεύτερη νίκη δύο μήνες με τον Πανιώνιο στο ντεμπούτο του Μάκη Χάβου στο «τιμόνι» της ομάδας. Οι δύο αλλαγές προπονητή δείχνουν πως η υπομονή για μια ομάδα, που εδώ και χρόνια προσπαθεί να καθιερωθεί σε επίπεδα πρωταθλητισμού, δεν υπάρχει. Με τον Χάβο στον πάγκο και τον Βιερίνια σε εξαιρετική κατάσταση, βελτιώθηκε σε κάποιο βαθμό η εικόνα της ομάδας, για να «χαλάσει» και πάλι στα ματς με Ατρόμητο και Κέρκυρα. Την συνέχεια στον ΠΑΟΚ δεν μπορεί να την προβλέψει κανείς, αφού είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο.

MVP: Αντελίνο Βιεϊρίνια

4. ΑΕΚ 23β.

Σταθερά κακή είναι η εικόνα της ΑΕΚ εκτός έδρας σε σχέση με τις φιλοδοξίες που έχει. Η «Ένωση» είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα στα εντός έδρας παιχνίδια και η δεύτερη χειρότερη στα εκτός. Κάθε φορά που έπαιρνε ένα ντέρμπι στο ΟΑΚΑ και αναπτέρωνε τις ελπίδες για κάτι καλό, ερχόταν μία απογοητευτική εκτός έδρας εμφάνιση για να τα «γκρεμίσει» όλα. Η μία νίκη, η μία ισοπαλία και οι έξι ήττες εκτός έδρας σαφώς και δεν τιμούν την ΑΕΚ.

Με οδηγό τις νίκες με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, που δείχνουν πως οι δυνατότητες υπάρχουν, η ΑΕΚ στο δεύτερο γύρο θα πρέπει να βελτιώσει την εικόνα της μακριά από το ΟΑΚΑ. Ειδάλλως δεν θα καταφέρει σε καμία περίπτωση να γίνει τουλάχιστον ανταγωνιστική.

MVP: Κώστας Μανωλάς

5. Καβάλα 21β.

Η Καβάλα φέτος έχει βαλθεί να μας αποδείξει ότι η περσινή χρονιά μόνο πυροτέχνημα δεν ήταν. Με αξιοζήλευτη σταθερότητα μπορεί να κοντράρει στα ίσα τους θεωρητικά μεγάλους και να δείχνει ποιος είναι το αφεντικό στους θεωρητικά μικρομεσαίους. Στα πολύ θετικά, το γεγονός ότι έχει βγάλει ένα πολύ δύσκολο πρώτο γύρο και περιμένει στον δεύτερο γύρο στην Καβάλα, τις περισσότερες ομάδες με τις οποίες έχει τους ίδιους στόχους.

MVP: Μπέντζαμιν Ονουάτσι

6. Ξάνθη 21β.

Με ένα εκπληκτικό «φώτο φίνις» η Ξάνθη ανέτρεψε πλήρως την κατάσταση κι από εκεί που πολλοί την θεωρούσαν μια από τις επικρατέστερες για τον υποβιβασμό, πλέον τη βλέπουν να φιγουράρει στην έκτη θέση της βαθμολογίας σε απόσταση δύο βαθμών από την τρίτη. Οι ακρίτες ξεκίνησαν με μόλις 6 βαθμούς μετά από 8 αγώνες και πήραν 15 πόντους τις υπόλοιπες επτά αγωνιστικές στις οποίες μάλιστα παραμένουν αήττητοι. Τις έξι από αυτές με τον …υπηρεσιακό Νίκο Παπαδόπουλο στον πάγκο. Κεχαγιάς και Παράσχος δεν έπεισαν τον Πανόπουλο. Ωστόσο ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, έχει αρχίσει να πείθεται για τις ικανότητες του Νίκου Παπαδόπουλου, με τον οποίο ευελπιστεί να συνεχίσει στο δρόμο των επιτυχιών και στο β’ γύρο.

MVP: Μαρσελίνιο Λέιτε

7. Άρης 20β.

Τα κατορθώματά του στο Γιουρόπα Λιγκ, άφησαν άφωνη όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα όμως ο Άρης έχει αφήσει …άφωνους τους οπαδούς του για διαφορετικούς λόγους. Από τη νίκη στην Τούμπα, στην βαριά ήττα από την ΑΕΚ. Από την εύκολη νίκη με τον Ατρόμητο, στην ισοπαλία με τη Λάρισα. Κι από την εύκολη νίκη με την Κέρκυρα, στην ήττα από τον Πανσερραϊκό. Κάθε εβδομάδα και μια έντονη εναλλαγή συναισθημάτων, με το πρόσημο τις περισσότερες φορές στο αρνητικό.

Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ δε θα διάλεγε ποτέ θεσμό. Ωστόσο ο Άρης μοιάζει δύσκολο ακόμα «να κρατήσει δύο καρπούζια σε μία μασχάλη». Το ευτυχές για τους «κιτρινόμαυρους» ότι απέχει από την τρίτη θέση μόλις μία νίκη, γεγονός που δίνει το δικαίωμα να πιστεύουν πως η ομάδα μπορεί να σκαρφαλώσει πιο ψηλά.

MVP: Φρανθίσκο Χαβίτο

8. Εργοτέλης 20β.

Τους 10 από τους 20 βαθμούς ο Εργοτέλης τους μάζεψε τις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές, μετρώντας τρεις συνεχόμενες νίκες στο Ηράκλειο (Λάρισα, Κέρκυρα, Πανσερραϊκό) και μία ισοπαλία εκτός έδρας με τον Ηρακλή. Μέχρι την 12η αγωνιστική οι Κρητικοί δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την έδρα τους έχοντας μόλςι μία νίκη. Ωστόσο με την εικόνα της να είναι σαφώς βελτιωμένη, με τους πρωτοκλασάτους παίκτες να ρολάρουν και με το πρόγραμμα σαφώς πιο ευνοϊκό στο β’ γύρο ο Εργοτέλης ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

MVP: Μάριο Μπούντιμιρ

9. Ολυμπιακός Β. 20β.

Ο Σάκης Τσιώλης συνηθίζει να φτιάχνει ομάδες «μοντέλα». Φέτος στο Βόλο προσπαθεί να κάνει ακριβώς το ίδιο και για την ώρα έχει καταφέρει να ξεχάσουν όλοι πως ο τοπικός Ολυμπιακός είναι νεοφώτιστος. Τελείωσε τον πρώτο γύρο με το εντυπωσιακό «διπλό» επί του Παναθηναϊκού, ενώ με νίκη στη Νέα Σμύρνη είχε ξεκινήσει το μαραθώνιο. Τις υπόλοιπες 13 αγωνιστικές έφερε οκτώ ισοπαλίες (τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα), άλλες δύο νίκες με ΑΕΚ και Κέρκυρα, ενώ γνώρισε την ήττα μόλις τρεις φορές, όσες δηλαδή κι ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός.

Στα μόνα αρνητικά ότι δεν έχει καταφέρει να πάρει τη νίκη σε ματς με αντιπάλους με τους οποίους έχει τους ίδιους στόχους, όπως ο Εργοτέλης, η Λάρισα, ο Αστέρας Τρίπολης και η Καβάλα. Σίγουρα η συνέχεια είναι δύσκολη, αλλά για την ώρα είναι πιο κοντά στην τρίτη θέση, παρά στην επικίνδυνη ζώνη. Σανκαρέ, Ουμπίντες, Άλβαρες, Μόνχε και Μαρτίν αποτελούν έναν από τους πιο αξιόπιστους «κορμούς» του πρωταθλήματος.

MVP: Λέαντρο Άλβαρες

10. Κέρκυρα 19β.

Η Κέρκυρα για μεγάλο διάστημα έπαιζε μακριά από την έδρα της και ξεκίνησε εντυπωσιακά με 12 βαθμούς μετά από επτά αγωνιστικές. Ακολούθησαν οι ήττες από Αστέρα Τρ. και Ολυμπιακό Β. για να προσγειώσουν τους Φαιάκες, οι οποίοι «ανάσαναν» με τις σπουδαίες νίκες επί Πανιωνίου και ΠΑΟΚ. Ο Μπάντοβιτς, που αντικατέστησε τον Τεννέ, μοιάζει για την ώρα να εμπνέει τους ποδοσφαιριστές του, ωστόσο θα χρειαστούν πολλά περισσότερα για να πετύχει η Κέρκυρα τον στόχο της.

MVP: Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

11. Ηρακλής 19β.

Έχοντας πάρει μερικές σπουδαίες νίκες επί του Ολυμπιακού, του Άρη και της ΑΕΚ, ο Ηρακλής συνεχίζει για άλλη μια χρονιά να επιδεικνύει αστάθεια στην απόδοση του, θέτοντας εαυτόν σε περιπέτειες. Ο «γηραιός» είναι μια νέα ομάδα στην οποία ο Μαρίνος Ουζουνίδης ευελπιστεί να δώσει σύντομα συνοχή. Η τύχη που είχε στα πρώτα ματς χάθηκε γρήγορα και οι πέντε συνεχόμενες ισοπαλίες που ακολούθησαν φανέρωσαν τις αδυναμίες του. Ίσως η νίκη με την ΑΕΚ θα αποτελέσει τον «φάρο» για το δεύτερο γύρο.

MVP: Δημήτρης Ελευθερόπουλος

12. Αστέρας Τρ. 16β.

Με 13 βαθμούς μετά τις οκτώ πρώτες αγωνιστικές και με μόλις 3 τις επόμενες επτά ο Αστέρας έχει μπει σε περιπέτειες. Ωστόσο δεν είναι τόσο η μέχρι τώρα βαθμολογική συγκομιδή που προκαλεί ανησυχίες, όσο το γεγονός ότι ο Αστέρας δεν έχει καταφέρει ακόμα να πάρει νίκη στην Τρίπολη έχοντας σκοράρει μάλιστα μόνο δύο φορές. Κι ενώ την ίδια ώρα είναι η τέταρτη καλύτερη ομάδα εκτός έδρας! Ο Βαγγέλης Βλάχος ψάχνει το φάρμακο, αλλά για την ώρα αδυνατεί να το βρει. Αν δε βρεθούν κάποιοι εντός έδρας βαθμοί, ο Αστέρας θα έχει προβλήματα.

MVP: Αντώνης Λαδάκης

13. Ατρόμητος 16β.

Μια ομάδα που προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο είναι ο Ατρόμητος. Σε κάθε παιχνίδι προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο κυριαρχίας, με κάτω τη μπάλα και στα περισσότερα εξ αυτών, ένα ατομικό λάθος κοστίζει ακριβά. Μια πρόχειρη ματιά στα παιχνίδια κυρίως στο Περιστέρι (1Ν-5Ι-1Η), θα διαπιστώσει κανείς ότι έχουν χαθεί από «παιδικά» λάθη τουλάχιστον οκτώ βαθμοί. Αν τώρα συνυπολογίσει κανείς την επιθετική δυστοκία, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς τους λόγους που η ομάδα βρίσκεται σε αυτή τη βαθμολογική θέση.

MVP: Κώστας Νεμπεγλέρας

14. Πανσερραϊκός 15β.

Ο Πανσερραϊκός ξεκίνησε με τέσσερις συνεχόμενες ήττες και το άγχος τον κυρίευσε από νωρίς. Ωστόσο στη συνέχεια ο Ντράγκαν Κοκότοβιτς, «μετρ» των δύσκολων αποστολών, πήρε από κάθε παίκτη το 100%. Έτσι οι 11 πρώτοι βαθμοί ήρθαν τις επόμενες έξι αγωνιστικές και για πρώτη φορά ο Πανσερραϊκός ένιωσε δυνατός. Οι εμφανίσεις με τον Άρη και τον Παναθηναϊκό παρά την ήττα δείχνουν μια ομάδα που μπορεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο και που μπορεί να διεκδικήσει τους βαθμούς που χρειάζονται για να μείνει στην κατηγορία.

MVP: Γιώργος Γεωργιάδης
15. Πανιώνιος 15β.

Ο Πανιώνιος διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων ετών. Τρεις αλλαγές προπονητή, πολλοί νέοι παίκτες που δεν έχουν μπει στο κλίμα της ομάδας και παίκτες που πέρσι έπαιρναν τον Πανιώνιο στις πλάτες τους ενώ φέτος όχι, έχουν φέρει τους Νεοσμυρνιώτες σε δύσκολη θέση. Η πρόσληψη του Τάκη Λεμονή  αποσκοπεί στο να καταφέρει ο Πανιώνιος να μη μπλέξει σε άσχημες περιπέτειες. Για την ώρα πάντως δυσκολεύεται να βγει από το τέλμα. Οι νίκες με Άρη, ΑΕΚ και εκτός έδρας με τη Λάρισα είναι μεγάλες, αλλά για την ώρα μοιάζουν με αναλαμπές. Και στον δεύτερο γύρο οι αναλαμπές μόνο δε θα φτάνουν.

MVP: Γιάννης Μανιάτης

16. Λάρισα 11β.

Οι μόλις 2 νίκες μετά από 15 αγωνιστικές μαρτυρούν πολλά. Δεν είναι και λίγοι όμως εκείνοι που πιστεύουν πως η βαθμολογική θέση αδικεί την ΑΕΛ και την ποιότητα που διαθέτει το ρόστερ της. Ο Γιάννης Παπακώστας δε μπόρεσε να δημιουργήσει ένα σύνολο αντάξιο της προσωπικότητας των παικτών του και ο Κώστας Πηλαδάκης έφερε τον Γερν Άντερσεν. Ο Νορβηγός έχει στη διάθεση του περίπου δύο εβδομάδες για να μάθει τους παίκτες του και να δουλέψει μαζί τους με σκοπό στο β’ γύρο να ακολουθήσουν ανοδική πορεία.

MVP: Φαμπιάν Κανόμπιο

Share

Πρόσφατα άρθρα

Διακοπές ρεύματος το Σαββατοκύριακο στη Μαγνησία

Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ…

27 Ιουνίου 2024

Σκουπιδότοπος

  Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί οικοπεδικός χώρος στη συμβολή της οδού Γληνού με τον περιφερειακό.…

27 Ιουνίου 2024

7η Λευκή Νύχτα στα Φάρσαλα

Η Λευκή Νύχτα έφτασε , η πόλη των Φαρσάλων φωτίζεται και γιορτάζει Πρόγραμμα εκδηλώσεων: Δράσεις…

27 Ιουνίου 2024

Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας “Άνοιξε η πλατφόρμα του THESSALY PASS – Ελάτε για διακοπές στο Βόλο & στο Πήλιο”

Από την Ένωση Ξενοδόχων ανακοινώνεται ότι: Άνοιξε Τρίτη 25 Ιουνίου η πλατφόρμα του Thessaly Pass…

27 Ιουνίου 2024

Έκθεση ζωγραφικής «Κωνσταντίνος Ν. Κανταράκιας – Σκιάθος»

  Στη ρεσεψιόν του ξενώνα «Αφροδίτη» (Μεγάλη Άμμος - Σκιάθος) θα φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του…

27 Ιουνίου 2024

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος γυναικών για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών-video

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών ο Δημοκρατικός Σύλλογος απευθύνεται στις εργαζόμενες κι…

27 Ιουνίου 2024