Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ο Έλληνας μηχανικός των ψηλών κτιρίων

Ο Μανώλης Βεληβασάκης ομιλητής σε εκδήλωση του ΤΕΕ Μαγνησίας
Ο Μανώλης Βεληβασάκης ομιλητής σε εκδήλωση του ΤΕΕ Μαγνησίας

Ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς μηχανικούς διεθνώς, ο Έλληνας Μανώλης Βεληβασάκης, θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση που συνδιοργανώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, μαζί με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Ο τίτλος της διάλεξης του Μανώλη Βεληβασάκη είναι «Ψηλά και πολύ ψηλά κτίρια: Eπιτελεστικότητα της κατασκευής και του κελύφους τους (Tall and super-tall buildings: Structure and skin performance)».

Θα προηγηθεί εισήγηση του, με τίτλο «Παγκοσμιοποίηση και οι νέες ανάγκες στο επάγγελμα του μηχανικού» (Globalization and the new demands on the engineering profession).

Η παγκόσμια εμπειρία του ομιλητή και η ευρύτητα των θεμάτων προδηλώνει ότι η ομιλία αφορά ένα ευρύτατο ακροατήριο και όχι μόνο πολιτικούς μηχανικούς.

Έχοντας ολοκληρώσει το 1970 τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο Κρήτης, πήγε για σπουδές στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έχοντας στο μυαλό του, ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα με το πτυχίο του.

Μετά την αποφοίτησή του ακολούθησε το μεταπτυχιακό και ακολούθως αποφάσισε ότι θα ήταν προτιμότερο να εργαστεί για λίγα χρόνια, προκειμένου να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία.

Όμως η μία δουλειά έφερε την άλλη, οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάστηκαν και ο Μανώλης Βεληβασάκης βρέθηκε να έχει δημιουργήσει τη δική του οικογένεια στις ΗΠΑ.

Σήμερα, είναι αντιπρόεδρος και ένας από τους οκτώ κύριους μετόχους της κολοσσιαίας αμερικανικής εταιρείας Consulting Thornton-Tomasett, στην οποία μετέχει από το 1975, όπως και πρόεδρος της LZA Technology Division. Παράλληλα, είναι καθηγητής στο Institute of Design & Construction, ενώ για χρόνια διετέλεσε καθηγητής Μηχανικής στο New York Institute of Technology.

Το πρώτο του αρχιτεκτονικό επίτευγμα είναι τα δίδυμα κτίρια PETRONAS στην Κουάλα Λουμπούρ, τα υψηλοτέρα κτίρια μέχρι πρότινος στον κόσμο. Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου αυτού, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για μια εξαιρετική καριέρα.

Μερικά από τα έργα του, ένας νέος ουρανοξύστης ύψους 1.001 μ. στην Τζέντα, η επίβλεψη κατασκευής του Οικονομικού Κέντρου της Ταϊπέι ύψους 451 μέτρων, η δομική ανάλυση και αναστήλωση του θόλου του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον (1990-1992), η μελέτη αποκατάστασης του Empire State Building της Νέας Υόρκης, όπως και η αντισεισμική θωράκιση του αεροδρομίου «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, μετά το σεισμό του 1999.

Ο ίδιος θεωρεί ως μία δύσκολη στιγμή στην επαγγελματική πορεία του την πλήρη αποκατάσταση του χώρου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, το Ground Zero, μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που ανέλαβε η εταιρεία του. Ο Μανώλης Βεληβασάκης έχει συνεργαστεί αρκετές φορές και με τον αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, με τελευταίο τους έργο, την κατασκευή ενός ουρανοξύστη, 150 ορόφων στο Σικάγο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το