Photo Gallery, Κόσμος

Ο Άσαντ αψηφά τη διεθνή κοινότητα

Έξι ακόμη νεκροί από τις επιχειρήσεις καταστολής των δυνάμεων του Σύρου προέδρου

 


 

Ομπάμα και Ερντογάν συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθεί άμεσα τέλος στην αιματοχυσία

 


Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Ασαντ την καταστολή, αδιαφορώντας για τις (ήπιες) αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Οι ακτιβιστές, από την πλευρά τους, που καταγγέλλουν ότι από το πρωί της Παρασκευής έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι, καλούν σε νέες αντικαθεστωτικές συγκεντρώσεις.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τη Ρωσία, την Κίνα και την ΕΕ να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις.

Ακτιβιστές έχουν καλέσει σε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την Παρασκευή σε ολόκληρη τη Συρία παρά το γεγονός ότι ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις στις πόλεις όπου σημειώνονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.

Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το πρωί της Παρασκευής. Ακτιβιστές οι οποίοι εδρεύουν στο Λίβανο ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη συνοικία Μπάιντα στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας από πυρά ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι νεκροί στην πόλη Χομς, τις τελευταίες ώρες, ξεπερνούν τους 10.

Επίσης, σύμφωνα με το Al Jazeera, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου ο συριακός στρατός συνεχίζει τις αιματηρές επιχειρήσεις.

Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρία υποστηρίζει, δε, πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη συνοικία Σάκμπα της Δαμασκού την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από επιχείρηση σύλληψης αντικαθεστωτικών.

Οι ακτιβιστές καλούν σε μεγάλες κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με κεντρικό σύνθημα «Δεν θα γονατίσουμε». Όπως τονίζουν, οι συνεχιζόμενες επί πέντε μήνες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν στόχο την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας των πολιτών της χώρας.

Από την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού την 1η Αυγούστου, οι διαδηλωτές έχουν κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις παρά την ανελέητη καταστολή από το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Τουλάχιστον 24 πολίτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη από τις επιθέσεις του συριακού στρατού σε διάφορες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Επιτροπών Τοπικού Συντονισμού της Συριακής Επανάστασης, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Κουσέιρ, στην κεντρική επαρχία Χομς.

Υπήρξαν επίσης πληροφορίες για θύματα και σε άλλες περιοχές της Χομς, στην παραθαλάσσια πόλη Λαττάκεια και στην Ντέιρ αλ Ζορ στη βορειοανατολική Συρία.

 

Διπλωματικές κινήσεις

Τηλεφωνική συνομιλία για την κρίση στη Συρία είχαν αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη χρήση βίας κατά των πολιτών από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας και υπογράμμισαν ότι πρέπει να εκπληρωθούν τα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού για μετάβαση στη δημοκρατία. Οι Ομπάμα και ο Ερντογάν συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθεί αμέσως τέλος στη αιματοχυσία και τη βία κατά του συριακού λαού.

Παρά τις στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Ασαντ, η Τουρκία έχει υιοθετήσει αυστηρή στάση όσον αφορά τα μέτρα καταστολής κατά των διαδηλωτών. Την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε μαραθώνιες συνομιλίες στη Δαμασκό με το Σύρο πρόεδρο, χωρίς αποτέλεσμα.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, από την πλευρά της, κάλεσε κάλεσε τη Ρωσία, την Κίνα και την ΕΕ να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις. Σε συνέντευξή της στο CBS News, η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από την Κίνα και κυρίως την Ινδία να αυξήσουν την πίεση στο καθεστώς Άσαντ, δεδομένων και των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας που διατηρούν στη χώρα.

Όπως είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ζητήσουν την παραίτηση του Σύρου προέδρου εάν δεν έχουν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να πιέσουμε τον Άσαντ είναι να επιβάλουμε κυρώσεις που θα επηρεάσουν τον πετρελαϊκό τομέα και τον τομέα της ενέργειας» δήλωσε, αναφερόμενη στις επενδύσεις που έχουν στη χώρα η Κίνα, η Ινδία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Κάλεσε, επίσης, τη Ρωσία να σταματήσει την πώληση όπλων στο καθεστώς Άσαντ.

Στο ερώτημα γιατί η Ουάσινγκτον δεν ζητά την παραίτηση του Σύρου προέδρου, η κ. Κλίντον είπε ότι «σημασία δεν έχει να ακουστεί μόνο η αμερικανική φωνή», αλλά «θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι φωνές θα προέρχονται από όλο τον κόσμο».

 

Παρέμβαση της Γαλλίας

Την ίδια ώρα, η Γαλλία ζητά την άμεση απελευθέρωση του προέδρου της συριακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άμπντελ Καρίμ Ριχάουι που συνελήφθη την Πέμπτη στη Δαμασκό.

«Ο Άμπντελ Καρίμ Ριχάουι πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα» δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κριστίν Φαζ. «Η Γαλλία καταδικάζει τη σύλληψη αυτή. Η βίαιη καταστολή και οι πολιτικές συλλήψεις πρέπει να σταματήσουν στη Συρία» πρόσθεσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το