Πολιτισμός

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο

Ανθρωποκεντρική η προσέγγιση των έργων του Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα από το συγγραφέα Κώστα Ακρίβο
Ανθρωποκεντρική η προσέγγιση των έργων του Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα από το συγγραφέα Κώστα Ακρίβο

Έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος προχώρησε στην επιλογή 58 έργων από τις συλλογές του Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα. Τα επιλεγμένα έργα, μαζί συνοδευτικά κείμενα του ίδιου, αλλά και επιλογές κειμένων άλλων εκτίθενται υπό το γενικό τίτλο «Ιστορίες που κατοικούν τα σώματα» στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου και σε συνεργασία με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου Χρύσα Δραντάκη ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος επέλεξε 58 έργα γνωστών Ελλήνων ζωγράφων. «Για μένα ήταν μια πρόταση – πρόκληση» λέει στη «Θ» ο γνωστός συγγραφέας. Βασικό κριτήριο στην επιλογή του ήταν το ανθρώπινο σώμα, ο άνθρωπος, κάτι που αποτελεί για εκείνον βασική πηγή έμπνευσης στα μυθιστορήματά του. «Έτσι κι αλλιώς οι τέχνες της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής είναι συγγενείς τέχνες, καθώς αρκετοί ζωγράφοι υπήρξαν και λογοτέχνες όπως οι Ν. Εγγονόπουλος, Φ. Κόντογλου κ.ά.» θα μας πει. Τα έργα συνοδεύουν κείμενα του συγγραφέα ή επιλογές του από άλλους συγγραφείς όπως Μακριγιάννης, Τσίρκας, Σεφέρης «νομίζω ότι το σώμα είναι ένα πηγάδι έμπνευσης για να φτιάξεις μια σειρά από ιστορίες» σημειώνει ο Κώστας Ακρίβος.

Για την έκθεση «Ιστορίες που κατοικούν τα σώματα» έχουν επιλεγεί έργα γνωστών Ελλήνων ζωγράφων, όπως των Λύτρα, Σαββίδη, Γερανιώτη, Γεραλή, Γερμενή, Μπραέσα, Γιολδάση, Τσαρούχη, Κανέλλη, Καραβούζη, Μυταρά, Σπεράντζα, Μπότσογλου, Κόρδη, Σακαγιάν κ.ά., καθώς και έργα γνωστών Βολιωτών, όπως των Πούλακα, Γκέσκου, Γρύσπου, Κόκκινου, Κοντογιάννη, Θεολόγου, Χρυσοχοΐδη-Λιβανού, Φαραντάτου. Η μεγάλη διάρκεια της έκθεσης θα δώσει την ευκαιρία, με τη νέα σχολική περίοδο, για ειδικές επισκέψεις και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τα σχολεία της περιοχής, καθώς επίσης και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ενώ θα πραγματοποιηθούν και ειδικές ξεναγήσεις – παρουσιάσεις.

Παράλληλα λειτουργεί στο ισόγειο του Κέντρου Τέχνης και έκθεση έργων από τα νεώτερα αποκτήματα της Δημοτικής Συλλογής. Η έκθεση διοργανώνεται από το Τμήμα Εικαστικών της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Τα 30 περίπου έργα που εκτίθενται ανήκουν σε μη Βολιώτες ζωγράφους και αποτελούν κυρίως δωρεές συγγενών των καλλιτεχνών, που είτε είχαν κάποια σχέση με το Βόλο είτε όχι, ή και δωρεές καλλιτεχνών απευθείας, μετά από εκθέσεις των τελευταίων χρόνων που έγιναν στο Κέντρο Τέχνης. Πολλά από αυτά είναι έργα του μεσοπολέμου και της δεκαετίας του ’50. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου.

 

Νέο μυθιστόρημα

Το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές Οκτωβρίου. Το ανθρώπινο στοιχείο και το πολιτιστικό στοιχείο που αυτό φέρει και πάλι στο επίκεντρο για το συγγραφέα που επί τρία χρόνια ταξιδεύει και ψάχνει προκειμένου να ανακαλύψει ανθρώπους που θα αποτελέσουν παράδειγμα για να «πιαστούμε» στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, θέμα που πραγματεύεται το νέο βιβλίο. Στόχος του συγγραφέα το αισιόδοξο μήνυμα πως υπάρχει ελπίδα, αρκεί να «κρατηθούμε» από ανθρώπους που αξίζουν και τις αξίες που αυτοί φέρουν και να δούμε «τα πράγματα με νέα ματιά».

Δανάη Πίκουλα 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το