Photo Gallery, Κόσμος

Ο «Όμηρος» ξεκίνησε για την «Αφροδίτη»


Στο κυπριακό οικόπεδο «Αφροδίτη» θα γίνουν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις

Η πλατφόρμα- γεωτρύπανο θα προχωρήσει σε έρευνες για την άντληση πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ

 


 

Τουρκικός εκβιασμός με φόντο την επίλυση του Κυπριακού

 

 

Ο “Όμηρος” -η πλατφόρμα-γεωτρύπανο Νoble Ηomer Ferrington- ξεκίνησε αργά με πορεία 333 μοιρών, την μήκους 100 ναυτικών μιλίων (185 χλμ.) διαδρομή του, από το σημείο που πραγματοποίησε γεώτρηση στο οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ, με προορισμό το σημείο γεώτρησης στο κυπριακό οικόπεδο “Αφροδίτη”.

Η Νoble Εnergy έδωσε το πράσινο φως και ξεκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση. Έτσι η μετακίνηση του γεωτρύπανου Νoble Ηomer Ferrington στο “Αφροδίτη” γίνεται -όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”- ουσιαστικά μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί, την 21η Σεπτεμβρίου, και σίγουρα πολύ πριν τις αρχές Οκτωβρίου που αναφέρεται επίσημα ως η περίοδος έναρξης της γεώτρησης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης, αναμένεται ότι το γεωτρύπανο θα φτάσει στις συντεταγμένες που καθορίστηκαν εντός της ημέρας. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σταθεροποίησης του με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ, με στόχο να ξεκινήσει πολύ σύντομα η δοκιμαστική γεώτρηση.

Ήδη το πρώτο ελικόπτερο που θα εξυπηρετεί το γεωτρύπανο με βάση την Κύπρο βρίσκεται από χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ από το Σάββατο θα σταθμεύει στο ελικοδρόμιο της κυπριακής εταιρείας ΕDΤ Οffshore, που εξυπηρετεί με ειδικά σκάφη τις πλατφόρμες σε Κύπρο και Ισραήλ. Πρόκειται για αμερικανικής εγγραφής δικινητήριο ελικόπτερο, τύπου Βell412, που εξυπηρετείται από Ισραηλινά πληρώματα, με δυνατότητα μεταφοράς 15 προσώπων από και προς την πλατφόρμα.

Η πρώτη πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Νoble Ηomer Ferrington θα γίνει την Παρασκευή, αναφέρουν οι πληροφορίες του “Φιλελεύθερου” και προσθέτουν ότι η Νoble Εnergy έχει επεξεργαστεί τρία διαφορετικά σενάρια δράσης, σε περίπτωση κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών.

Για την ώρα δεν υπάρχουν ανησυχητικές κινήσεις, ωστόσο όλοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε Κύπρο και Ισραήλ και ιδιαίτερα τις κινήσεις πολεμικών -και όχι μόνο- σκαφών στην ευρύτερη περιοχή.

Πάντως, ενώ το Ισραήλ σε όλες τις περιπτώσεις σταθεροποίησης γεωτρύπανων για έρευνες στην ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) εκδίδει από πριν οδηγίες προς όλα τα πλοία με απαγόρευση πλεύσης πλοίων -πλην αυτών για υποστήριξη- σε ακτίνα τριών έως πέντε χιλιομέτρων γύρω από το γεωτρύπανο, η Κύπρος δεν έχει εκδώσει ακόμα παρόμοια οδηγία.

Ο διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου Σέργιος Σεργίου εξήγησε στον “Φιλελεύθερο” ότι υπάρχει από πλευράς του Τμήματος ετοιμότητα για έκδοση Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους. Όμως, πρόσθεσε, για να γίνει αυτό θα πρέπει να ληφθούν σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Εμπορίου σε συνεννόηση με την Νoble Εnergy, ως προς τις συντεταγμένες της γεώτρησης και την απαραίτητη ακτίνα ασφαλείας. Κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες.

Λίγο πριν αρχίσει να σηκώνει άγκυρες η πλατφόρμα-γεωτρύπανο, αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η υπουργός Εμπορίου υπέγραψε επέκταση της συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Νoble Εnergy που υπογράφτηκε το 2008 με τον προκάτοχό της Αντώνη Πασχαλίδη.

Η αρχική συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας και Νoble Εnergy για την έρευνα του “Οικοπέδου 12”, περιλαμβανομένων και των ερευνητικών γεωτρήσεων, είχε τριετή διάρκεια και προβλέπει δύο διετείς ανανεώσεις.

Η πρώτη ανανέωση υπογράφτηκε την Τρίτη και προβλέπει -μέσα από το αρχικό συμβόλαιο- ότι με την πρώτη διετή ανανέωση η έκταση του “Οικοπέδου 12” μειώνεται κατά 25%. Δηλαδή η Νoble επιστρέφει στην Κυπριακή Δημοκρατία μέρος του “Οικοπέδου”, που προφανώς δεν θα χρησιμοποιήσει, για να μπορεί η Δημοκρατία να το περιλάβει σε άλλη αδειοδότηση, αν κρίνει σκόπιμο.

Ακόμα 25% μείωση του “Οικοπέδου” προβλέπεται και για τη δεύτερη ανανέωση, αν μέχρι τότε δεν ξεκινήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

 

Τουρκικός εκβιασμός

στην Κύπρο για την ΑΟΖ

Οι “μονομερείς πρωτοβουλίες” της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και οι έρευνες για την άντληση πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή, ο κ. Αταλάι τόνισε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα έπρεπε να απέχουν από ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη λύση του Κυπριακού.

Προϋπόθεση για την λύση του Κυπριακού είναι η εποικοδομητική στάση των Ελληνοκυπρίων, είπε ο κ Αταλάι, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση όσο συνεχίζεται η “άδικη απομόνωση” των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε πως αν υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί ένα νέο εταιρικό κράτος το οποίο θα αναλάβει και την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εξέλιξη που «θα έδινε νέα ώθηση και στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ» και πρόσθεσε πως η Τουρκία θέλει τη λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2011 και τη διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων για την λύση του θα έχει συμφωνηθεί τον προσεχή Ιανουάριο.

Τέλος, ο κ. Αταλάι που αναχώρησε για επίσημη επίσκεψη στα κατεχόμενα, είπε ότι η Τουρκία θα ολοκληρώσει το έργο της μεταφοράς πόσιμου νερού στην Κύπρο έως το 2014, ενώ ήδη σχεδιάζονται και άλλα έργα υποδομής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το