Πολιτική

‘Οχι σε πρόσθετα μέτρα για το 2012

Τόνισαν οι Αντ. Σαμαράς, Ευαγ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, μετά τη χθεσινή σύσκεψη

«Οχι» σε νέα μέτρα εντός του 2012, «όχι» σε οριζόντια μέτρα για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ, «ναι» σε νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, «ναι» στην διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση, «ναι» σε ισοδύναμα μέτρα αντί περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, «ναι» στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Αυτά είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων όπως αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

\«Συμφωνήσαμε σε όλα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη. «Θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα και όχι νέα μέτρα με το μέγιστο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας», δήλωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ενώ ο Φώτης Κουβέλης τόνισε την αναγκαιότητα της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Συμφωνία σε όλες τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

Νέα σύσκεψη των «τριών» για τις αποκρατικοποιήσεις θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης δεν συζητήθηκαν αναλυτικά τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, ωστόσο συμφωνήθηκε το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινούνται. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Πάντως, το ζήτημα οριζόντιων περικοπών δεν αποκλείσθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στις δικές του δηλώσεις.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι από τις προτάσεις του ΚΕΠΕ έχουν συγκεντρωθεί περικοπές ύψους 5,1 δισ. ευρώ και επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τις προτάσεις των υπουργών. Συνολικά, πρόκειται για 8,1 δισ. ευρώ, έναντι 11,5 δισ. ευρώ που αναζητούνται. Ετσι, η σπαζοκεφαλιά παραμένει, ενώ χθες είχε γίνει για πρώτη φορά λόγος από κυβερνητικές πηγές ότι οι οριζόντιες περικοπές δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται, πάντως, το κενό που υπάρχει στα μέτρα πρέπει να καλυφθεί με δίκαιο τρόπο, όχι οριζόντιο, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το θέμα μιας επιβάρυνσης σε πολύ υψηλά εισοδήματα «εάν υπάρξει ανάγκη». Επίσης, αναμένουν προτάσεις για περικοπές και από υπουργούς που μέχρι στιγμής το έχουν αποφύγει.

Στην Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δεν βγαίνει με ορίζοντα διετίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιμήκυνσης κατά «τουλάχιστον δύο χρόνια».

Όσον αφορά στις υστερήσεις από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, στο ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι οι υστερήσεις θα εξεταστούν καθ’ οδόν, και πως κατά τη γνώμη του κ. Βενιζέλου πρέπει να επιδιωχθεί να υπάρχουν οι μικρότερες δυνατές υστερήσεις ώστε να απορροφηθούν κλιμακωτά έως το τέλος της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε η προγραμματική συμφωνία για αναθεώρηση του προγράμματος, με αφετηρία την παράτασή του, προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημοσιονομική προσαρμογή, να φθάσει η χώρα σε μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα και μαζί με την ανάπτυξη να επανέλθει στην ομαλότητα.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι οι «τρεις» συμφώνησαν να καταρτίσει η χώρα επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο προϋπολογισμός του 2013.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει αξιοπιστία και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων για τις διαρθρωτικές αλλαγές, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως και να αλλάξει η κατάσταση στην αγορά, ώστε να υπάρξει ρευστότητα. Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων θα υπάρξει νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πλην της εφαρμογής όσων είχαν αποφασιστεί, αλλά και αυτά θα εφαρμοστούν με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία. Σημείωσε, ακόμα, ότι θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων.

Σχετικά με την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ είπε ότι συμφωνήθηκε να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα. Έχουν βρεθεί, πρόσθεσε, πιθανά μέτρα τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά τη συνάντηση με την τρόικα. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος δεν διευκρίνισε εάν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα ληφθούν σε ορίζοντα διετίας ή τετραετίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συγκροτηθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θα ονομάζεται Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Σχεδιασμού.

Επιπλέον, υπογράμμισε, ότι αποφασίσθηκε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί να κινηθούν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη, ώστε να παρουσιαστούν τα πραγματικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η χώρα και να ανατρέψει τη λανθασμένη εικόνα που υπάρχει στην Ευρώπη για την Ελλάδα.

Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος «έχει σημασία το πολιτικό πλαίσιο που θα λάβει εντολή να κινηθεί η τρόικα» αναφερομενος στη διαπραγμάτευση σχετικά με το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα εντός του 2012, «αντιθέτως θα προσπαθήσουμε να ελαφρύνουμε τα ασθενέστερα στρώματα της χώρας».

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για αναδιαπραγμάτευση, με κύριο στόχο την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν επαφές διεθνώς.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, καθώς και ο τρόπος που θα δοθεί το επίδομα (βάσει γεωγραφικών κριτηρίων) για να εξισορροπηθεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Σχετικά με το χαράτσι των ακινήτων, δήλωσε ότι αναζητείται τρόπος ελάφρυνσης των ασθενέστερων «που πρέπει να εξαιρεθούν από το χαράτσι». Είπε, ακόμη, ότι για την διευκόλυνση των πολιτών το χαράτσι θα αποπληρώνεται σε «μεγάλο αριθμό δόσεων και πέραν του 2012, έως τους πρώτους μήνες του 2013».

Ακόμη, επισήμανε ότι τα ισοδύναμα μέτρα για να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια αναζητούνται σε περιττές δημόσιες δαπάνες, δηλαδή στην περικοπή του λειτουργικού κόστους και όχι του μισθολογικού.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι συμφωνήθηκε να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση οι διαρθρωτικές αλλαγές, που να υπηρετούν δημόσιο συμφέρον, καθώς και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι υπάρχει πρόταση για χαλάρωση του «Τειρεσία», με στόχο να ανασάνει η αγορά, καθώς επίσης να προωθηθεί ο έλεγχος για τη φοροδιαφυγή και να εφαρμοστεί ο νόμος.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Η κυβέρνηση κινείται σταθερά εντός του πλαισίου που χάραξαν εξ αρχής ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Η προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Μέριμνα της κυβέρνησης είναι με τις πολιτικές της να δρομολογήσει την ανάπτυξη, να διευρύνει την απασχόληση, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Παράλληλη επιδίωξή μας είναι η βελτίωση και η

ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το