Τοπικά

Οφειλές 3,5 εκατ. ευρώ «κληρονομεί» ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Ο έλεγχος συνεχίζεται, με τη νέα Δημοτική Αρχή να τον αναθέτει σε ορκωτούς ελεγκτές

Οφειλές ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της απογραφής, «κληρονομεί» η νέα Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, με τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων να συνεχίζεται και να ζητείται αρμοδίως η συνδρομή ορκωτών ελεγκτών. Στα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται τα οικονομικά δεδομένα των έξι Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών του πρώην Δήμου Μουρεσίου. Επιπλέον, η νέα Δημοτική Αρχή αναλαμβάνοντας από την πρώτη του τρέχοντος έτους τα καθήκοντά της δεν βρήκε σταγόνα πετρελαίου στο πρώην Δήμο Ζαγοράς για τη θέρμανση του Δημαρχείου και την κίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων, ενώ το προσωπικό παραμένει απλήρωτο για τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της απογραφής, το ύψος των οφειλών που «κληρονόμησε» η νέα Δημοτική Αρχή από τον πρώην Δήμο Ζαγοράς ανέρχεται στο ποσό του ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι ο πρώην Δήμος Ζαγοράς διατηρούσε καταγεγραμμένες οφειλές ύψους 700.000 ευρώ προς προμηθευτές και για την παροχή διαφόρων υπηρεσιών, 105.000 ευρώ για την καταβολή των δεδουλευμένων στο προσωπικό και των αντιμισθιών σε αιρετούς και ποσό για την πληρωμή ενταλμάτων, με το ύψος των οφειλών να φτάνει προς το παρόν στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, με τον οικονομικό έλεγχο να συνεχίζεται.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η πρώην Δημοτική Αρχή Ζαγοράς διατηρεί οφειλές από την αποπληρωμή δανείων συνολικού ύψους 600.000 ευρώ, οι οποίες, ωστόσο, εξυπηρετούνται.

Επιπλέον, η νέα Δημοτική Αρχή αναλαμβάνοντας από την πρώτη του τρέχοντος έτους τα καθήκοντά της δεν βρήκε σταγόνα πετρελαίου στο Δήμο Ζαγοράς για τη θέρμανση του Δημαρχείου και την κίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων.

Στο μεταξύ, βάσει των στοιχείων της απογραφής στον πρώην Δήμο Μουρεσίου οι μέχρι στιγμής καταγεγραμμένες οφειλές προς προμηθευτές ανέρχονται στο ποσό του 1,7 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ διαπιστώνονται αντίστοιχες ύψους 720.000 ευρώ προς μελετητές και εργολάβους για την υλοποίηση έργων.

Οι οφειλές για την αποπληρωμή δανείων ανέρχονται στο συνολικό ποσό του 1,35 εκατομμυρίου ευρώ, ωστόσο εξυπηρετούνται, βάσει πάντα των στοιχείων της νέας Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Να σημειωθεί ότι στα μέχρι τώρα στοιχεία της απογραφής δεν συμπεριλαμβάνονται τα οικονομικά δεδομένα των έξι συνολικά Επιχειρήσεων και Οργανισμών του πρώην Δήμου Μουρεσίου.

Η νέα Δημοτική Αρχή δηλώνει αποφασισμένη να αναθέσει τη διαδικασία του ελέγχου σε ορκωτούς ελεγκτές, υποβάλλοντας σχετική εισήγηση προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Ο προβληματισμός μας είναι έντονος από τα πρώτα στοιχεία της απογραφής» επισημαίνει ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης «καθώς οι μέχρι τώρα οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τη λειτουργία του Δήμου, καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε πληρωμές και οι προμηθευτές δυσανασχετούν. Στον πρώην Δήμο Ζαγοράς δεν βρήκαμε αποθεματικό στο Ταμείο, ενώ στον αντίστοιχο Μουρεσίου βρήκαμε μικρό. Στον πρώην Δήμο Ζαγοράς το προσωπικό είναι απλήρωτο για τρεις μήνες, αλλά θα πληρωθεί. Ο έλεγχος συνεχίζεται και στα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται τα οικονομικά δεδομένα των έξι Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών του πρώην Δήμου Μουρεσίου. Στην προκειμένη περίπτωση, διαπιστώνεται μια αμφίδρομη κίνηση κεφαλαίων από το Δήμο στις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς. Με την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου θα έχουμε μια σαφή εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς βάζουμε μια γραμμή, ξεκινούμε από την αρχή και δεσμευόμαστε ότι ο Δήμος μας θα αποκτήσει φερεγγυότητα και αξιοπιστία. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μας δεν βρήκαμε σταγόνα πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης στο Δημαρχείο Ζαγοράς και με προσωπικές παρεμβάσεις καταφέραμε να εξασφαλίσουμε λίγες ποσότητες» καταλήγει ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Βαγγέλης Καραμάνης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το