Τοπικά

«Ουρές» χθες στην Εφορία, απεργία σήμερα

ΕΦΟΡΙΑ ΟΥΡΑ

«Ουρές» χθες από νωρίς το πρωί στην Εφορία του Βόλου (Α’-Β’), που επαναλειτούργησε μετά από έξι ημέρες, λόγω εγκατάστασης του νέου συστήματος TAXIS. Εκατοντάδες φορολογούμενοι προσήλθαν τόσο για την παραλαβή κλειδαρίθμων, όσο και για την καταβολή ΦΠΑ και δόσεων φόρων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Σημειώνεται ότι χθες ξεκίνησε και η προθεσμία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων… Στο μεταξύ δόθηκαν παρατάσεις για την οριστική δήλωση απόδοσης ΦΜΥ.

Οι «ουρές» άρχισαν να μικραίνουν μετά τις 11 το πρωί, ενώ, όπως έχει ανακοινωθεί, σήμερα και αύριο απεργούν οι εφοριακοί…

Από τη Δ.Ο.Υ. Βόλου έγινε γνωστό, πως όσοι θέλουν να παραλάβουν κλειδάριθμους, καλόν είναι να μην προσέλθουν στις Εφορίες, αλλά να περιμένουν να τους παραλάβουν ταχυδρομικά, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή τους.

Κι ενώ οι Εφορίες του Βόλου επαναλειτούργησαν χθες, η Ομοσπονδία Εφοριακών έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο.

Οι εφοριακοί διεκδικούν:

-Πάγωμα κάθε διαδικασίας αναδιοργάνωσης (για το σύνολο των φορολογικών Υπηρεσιών του ΥΠ.ΟΙΚ.) έως την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης, καθώς επίσης και έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για το συγκεκριμένο θέμα.

-Γραπτές απαντήσεις για τη διασφάλιση των οργανικών θέσεων του κλάδου, καθώς και όσων υπηρετούν σήμερα, τόσο στο σύνολο της χώρας, όσο και κατά Νομό.

-Να εξακολουθεί να λειτουργεί τουλάχιστον μια Δ.Ο.Υ. ανά Νομό. Να υπάρξουν επιπλέον της μιας ΔΟΥ ανά Νομό και άλλες, με συνδυασμό κριτηρίων όπως: Πληθυσμιακά, γεωγραφικά (νησιά, ορεινές περιοχές κ.λπ.), εθνικά (παραμεθόριες, ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές), οικονομικά-φορολογικά.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ΠΟΕ-ΔΟΥ αφού εξάντλησε (χωρίς αποτέλεσμα), όλες τις προσπάθειες που έπρεπε να κάνει και όλα τα άλλα διαπραγματευτικά μέσα που έπρεπε να χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση των

παραπάνω θεμάτων, οδηγήθηκε στην απόφαση να ακολουθήσει το δυναμικό-απεργιακό αγώνα. Όμως, πρέπει να επισημάνουμε, πως δεν αρκεί σήμερα ο αγώνας οποιασδήποτε συνδικαλιστικής ηγεσίας, για ν’ αποτρέψει τα όσα δεινά εξυφαίνονται σε βάρος όλου του κλάδου και των υπηρεσιών του».

 

Παρατάσεις για Ε7

Τις αποφάσεις για τον τύπο και το περιεχόμενο της οριστικής δήλωσης απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Ε7), καθώς και για τον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και του τρόπου υποβολής της βεβαίωσης αποδοχών παρέσχε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, οι αρχικές οριστικές εμπρόθεσμες δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Ε7) οικονομικού έτους 2013 και ανεξάρτητα αν προκύπτει ή όχι ποσό φόρου για απόδοση, καθώς και οι αρχικές οριστικές εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΥ για τις οποίες προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση υποβάλλονται και ο τυχόν φόρος αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων ανεξάρτητα αν ο υπόχρεος είναι επιτηδευματίας ή όχι και ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούνται και από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

Με τη δήλωση αυτή υποχρεωτικά υποβάλλεται και το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται, να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Η υποβολή των οριστικών δηλώσεων ΦΜΥ πραγματοποιείται με την αποστολή ηλεκτρονικού αρχείου μέσω διαδικτύου (Internet), ενώ στις περιπτώσεις χειρόγραφης τήρησης μισθοδοσίας, οι υπόχρεοι μπορούν, για τη δημιουργία του κατάλληλου αρχείου, να χρησιμοποιούν την ειδική εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και η οποία διατίθεται δωρεάν, στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr.

Σύμφωνα με την απόφαση του Γ. Μαυραγάνη η προθεσμία υποβολής των οριστικών δηλώσεων ΦΜΥ για το οικονομικό έτος 2013, που λήγει την 28η Ιουνίου 2013, λόγω παράτασης, παρατείνεται μέχρι και την 19η Ιουλίου 2013. Ομοίως, και η προθεσμία υποβολής των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών για το οικονομικό έτος 2013 που λήγει την 28η Ιουνίου 2013, λόγω παράτασης, παρατείνεται μέχρι την 19η Ιουλίου 2013.

 

Για το ΦΑΠ

Η αξία των οικοπέδων σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα καθορίζεται με βάση την κατώτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου του δήμου ή της κοινότητας, όπως αυτή προκύπτει από τα αρχεία της οικείας ΔΟΥ, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω παρέμβασης στην απόφαση, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το ίδιο ισχύει και για τις 457 περιοχές της Ελλάδας, οι τιμές οικοπέδων των οποίων προσδιορίστηκαν με βάση υπουργική απόφαση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω τιμές εφαρμόζονται μόνο για τον προσδιορισμό της αξίας οικοπέδων φυσικών προσώπων κατά τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.), για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας τους, δηλαδή στις περιπτώσεις που η αξία τους, κατά τη μεταβίβαση, υπολογίζεται βάσει συγκριτικών στοιχείων, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση δεν αφορά νέες εντάξεις και δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη φορολογία πέραν του Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων.

Ειδικότερα εφόσον το οικόπεδο βρίσκεται σε οικοδομικό τετράγωνο επί του οποίου δεν έχει καθοριστεί τιμή Σ.Α.Ο., ως τιμή Σ.Α.Ο. λαμβάνεται η κατώτερη τιμή Σ.Α.Ο. του καποδιστριακού δήμου και σε περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή Σ.Α.Ο για το δήμο αυτό, η κατώτερη τιμή Σ.Α.Ο. του νομού.
Εφόσον το ακίνητο εντοπίζεται σε περισσότερα του ενός οικοδομικά τετράγωνα του ιδίου δημοτικού διαμερίσματος, για το οποίο υπάρχουν περισσότερες της μιας τιμής Σ.Α.Ο., λαμβάνεται υπόψη εκείνος ο συνδυασμός συντελεστών που προσδιορίζει την ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο αξία ακινήτου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το