Photo Gallery, Τοπικά

Ουρές μέσα και έξω από τις Εφορίες

Για την υποβολή των δηλώσεων 2011 και τους κλειδάριθμους


Παρατάσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

 

 

Κοσμοσυρροή χθες το πρωί στις τρεις Εφορίες του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, καθώς χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι έσπευσαν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, πρώτη ημέρα των καταληκτικών προθεσμιών και πριν το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώσει παρατάσεις. Τόσο στην Α’, όσο και στη Β’ Δ.Ο.Υ. Βόλου είχαν σχηματιστεί ουρές από νωρίς το πρωί και η αναμονή τόσο για την υποβολή της δήλωσης, όσο και για τη λήψη του κλειδαρίθμου ηλεκτρονικής υποβολής ξεπερνούσε τη μία ώρα και σε ορισμένες περιπτώσεις έφθανε και τις δύο…

 


 

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μισθωτοί και συνταξιούχοι αναφορικά με τις συμπληρώσεις των φορολογικών τους δηλώσεων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο εφοριακό, είναι ο φόβος των τεκμηρίων κατοικίας και ύπαρξης αυτοκινήτων, καθώς και η πληθώρα των αποδείξεων για τη δημιουργία του αφορολόγητου στο εισόδημα.

Οι αποδείξεις πρέπει να καταμετρηθούν και να γραφτεί ο αριθμός τους σε ένα φύλλο χαρτί, μαζί με το συνολικό τους ποσό και τον ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμο του υπόχρεου.

Οι αποδείξεις διατηρούνται από το φορολογούμενο, καθώς μπορεί να βρεθούν στο δείγμα που θα ελεγχθεί από τις Εφορίες  και να πρέπει να τις προσκομίσουν.

Ουρές χθες φορολογουμένων τόσο στην Α’, όσο και στη Β’ Δ.Ο.Υ. Βόλου, καθώς και στη Δ.Ο.Υ. Αλμυρού και μάλιστα δύο ειδών: Στη μία βρίσκονταν οι φορολογούμενοι με τις δηλώσεις ανά χείρας και στην άλλη φορολογούμενοι που περίμεναν να λάβουν τους κλειδαρίθμους τους, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικώς τις δηλώσεις τους.

«Φέτος με δυσκόλεψαν στη δήλωση οι αποδείξεις», δήλωσε ο κ. Γ. Τσαγκάλης, που περίμενε στον προθάλαμο της Α’ Δ.Ο.Υ. Βόλου για 15 λεπτά περίπου, για να υποβάλει τη δήλωσή του.

«Περιμένω μία ώρα σήμερα και χθες ένα δίωρο. Τη δήλωσή μου την κάνει ο λογιστής και σήμερα περιμένω να πάρω κλειδάριθμο», δήλωσε η κ. Αλέκα Χαμιζίδου, συνταξιούχος.

«Τη δήλωσή μου την κάνει ο πατέρας μου. Περιμένω να πάρω κλειδάριθμο», δήλωσε η κ. Ευαγγελία Μπουρτζή, φοιτήτρια, που επίσης περίμενε στην ουρά για κλειδάριθμο στην Α’ Δ.Ο.Υ.

Πολλοί εξάλλου συνταξιούχοι διαμαρτύρονται, γιατί δεν έχουν παραλάβει ακόμη τις βεβαιώσεις αποδοχών τους από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, κυρίως του ΙΚΑ, ενώ σύμφωνα με λογιστές και τη Δευτέρα το taxisnet παρουσίασε προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η γρήγορη διεκπεραίωση των δηλώσεων.

Στα αξιοπερίεργα είναι επίσης το ότι ως τεκμήριο λαμβάνεται η πρώτη κατοικία που αποκτήθηκε από 23 Απριλίου 2010 μέχρι 16 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους και όχι η Α’ κατοικία που αποκτήθηκε πριν την 23/4 και μετά την 16/12 του 2010, σύμφωνα με εφοριακό.

 

Μία Δ.Ο.Υ. στη χερσαία Μαγνησία

Μία Εφορία προβλέπεται να λειτουργεί στη χερσαία Μαγνησία από το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο αναδιοργάνωσης που ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Οικονομικών, θα παραμείνει μία Εφορία στην πρωτεύουσα κάθε νομού και οι υπόλοιπες θα μετατραπούν σε κέντρα ενημέρωσης φορολογουμένων. Έτσι αναμένεται να λειτουργεί μία Εφορία στο Βόλο, με κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας, Αλμυρού και μιας εκ των δύο του Βόλου, ενώ άγνωστη είναι η τύχη των Δ.Ο.Υ. Σκιάθου και Σκοπέλου, που ίσως συγχωνευθούν για να εξυπηρετούν τα νησιά.

 

 

Παρατάσεις προθεσμιών

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Οι προθεσμίες υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 για όσους έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, συνταξιούχους, εισοδήματα που προέκυψαν στο εξωτερικό κ.τ.λ., που υποβάλλονται είτε αυτοπροσώπως από τον υπόχρεο ή από πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί από αυτόν, είτε ταχυδρομείται, διαμορφώνεται ως εξής ανάλογα με το ΑΦΜ του υπόχρεου:
Με ΑΦΜ 1 μέχρι τις 17 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 2 μέχρι τις 18 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 3 μέχρι τις 19 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 4 μέχρι τις 20 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 5 μέχρι τις 23 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 6 μέχρι τις 24 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 7 μέχρι τις 25 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 8 μέχρι τις 26 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 9 μέχρι τις 27 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 10 ή 20 ή 30 ή 40 ή 50 μέχρι τις 30 Μαΐου 2011 και
Με ΑΦΜ 60 ή 70 ή 80 ή 90 ή 00 μέχρι τις 31 Μαΐου 2011.
Εφόσον οι δηλώσεις των παραπάνω υπόχρεων, υποβάλλονται από τους ίδιους με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, καθώς και οι δηλώσεις των υπόχρεων του ΚΦΕ (εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρίες, αντιπρόσωποι, πράκτορες ασφαλιστικών εταιριών, ασφαλειομεσίτες κ.τ.λ.), που υποχρεωτικά υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, η προθεσμία υποβολής τους παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2011, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων του έτους 2011, που υποβάλλονται στη ΔΟΥ, ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τους  παραπάνω υπόχρεους.
Παρατάθηκε επίσης η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους που έληγε την 5η Μαΐου 2011 (ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν τηρούν βιβλία ή ανεξάρτητα της κατηγορίας τήρησης βιβλίων του Κ.Β.Σ., όσοι απόκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε Ε.Π.Ε., κ.τ.λ.), που υποχρεωτικά υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ., μέχρι τις 20 Μαΐου 2011.
Ακόμη, παρατάθηκε ώς και τις 20 Μαΐου 2011 η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους που έληγε την 5η Μαΐου 2011 (εισοδήματα από ακίνητα, από κινητές αξίες, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης κ.τ.λ.), ανεξάρτητα αν η υποβολή τους θα γίνει με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω Δ.Ο.Υ και ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το