Οικονομία

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία ΥΠΕΚΑ – ΤΑΡ

ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ
Έπειτα από δύσκολες και πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η ελληνική κυβέρνηση (συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) και η κοινοπραξία του ΤΑΡ οριστικοποίησαν την Παρασκευή τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement – HGA), ολοκληρώνοντας τον φάκελο που είναι αναγκαίος ώστε η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ να αποφασίσει στις 28 Ιουνίου ποιος αγωγός (ο ΤΑΡ ή ο Nabucco West) θα μεταφέρει το αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας καθορίζει το πλαίσιο υλοποίησης και λειτουργίας του έργου επί ελληνικού εδάφους. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνονται οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη διέλευση και την απόκτηση γης, την εφαρμογή των τεχνικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών προτύπων και προτύπων ασφάλειας καθώς και των σχετικών αδειοδοτήσεων.
Ο Ρίκαρ Σκούφιας, Διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, τόνισε ότι «για να καταλήξουμε στο περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας απαιτείτο σημαντική δουλειά και από τις δύο πλευρές. Το επίτευγμα αυτό δεν αποτελεί μόνο ένα σημαντικό στοιχείο για τη διασφάλιση της προσφοράς της Ελλάδας και του TAP για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, αλλά και ένα διεθνές σημείο αναφοράς για τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας ενός θετικού επενδυτικού κλίματος». Και πρόσθεσε: «Με την παρεχόμενη υποστήριξη από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από την Ελληνική Βουλή, θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να παραδώσουμε ένα έργο που θα έχει σημαντικές θετικές συνέπειες για την Ελλάδα, την περιοχή καθώς και τους Ευρωπαϊκούς ενεργειακούς στόχους».
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το