Photo Gallery, Τοπικά

Οριστικά λουκέτο στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας

 

Από τις 27 Μαΐου χιλιάδες ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα του Βόλου
Από τις 27 Μαΐου χιλιάδες ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα του Βόλου

Τελικά έχουν βάση οι αναφορές και ερωτήσεις βουλευτών της Μαγνησίας στη Βουλή για τις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας. Την Παρασκευή κοινοποιήθηκε έγγραφο της κεντρικής διοίκησης του ΙΚΑ, σύμφωνα με το οποίο, οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας Βόλου παύουν να λειτουργούν από τις 27 Μαΐου.

Αντιδράσεις μεταξύ των χιλιάδων ασφαλισμένων του ΙΚΑ στη Ν. Ιωνία και τις γύρω περιοχές προκαλεί η απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος, να προχωρήσει σε κατάργηση των διοικητικών υπηρεσιών και τη μεταφορά τους στο ΙΚΑ του Βόλου. Όπως έγινε γνωστό χθες, στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Βόλου και του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας κοινοποιήθηκε την Παρασκευή η απόφαση της κεντρικής διοίκησης με το νέο οργανόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο από τις 27 Μαΐου παύει να λειτουργεί η διοικητική μονάδα της Ν. Ιωνίας και μεταστεγάζεται στη διοικητική μονάδα του Βόλου. Η διοίκηση του ΙΚΑ προωθεί μείωση των οργανικών μονάδων κατά 30%. Στη Ν. Ιωνία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Ήδη έχουν μετατραπεί σε Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που υπάγονται στο υποκατάστημα του Βόλου, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στον Αλμυρό, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο.

Σημειώνεται ότι το Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αλμυρού λειτουργεί από τις 18 Φεβρουαρίου στο κτίριο της πρώην κοινότητας Ευξεινούπολης.

Χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στη Ν. Ιωνία θα αναγκάζονται στο εξής να προσέρχονται στις διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο Βόλο, για συνταξιοδοτικά ζητήματα, παροχές, θέματα μητρώου κ.ο.κ.

Η κατάργηση των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας θα σημάνει ταλαιπωρία για τους χιλιάδες ασφαλισμένους της εν λόγω περιοχής, που πλέον θα προσέρχονται στα γραφεία του ΙΚΑ Βόλου, για να εξυπηρετούνται. Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, υπάρχει η σκέψη το κτίριο του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας να αξιοποιηθεί, είτε για τη στέγαση μιας υπηρεσίας του ΙΚΑ Βόλου, είτε για τη στέγαση ιατρείων.

Στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας υπηρετούν σήμερα 19 υπάλληλοι, όλοι έμπειροι.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει μπει λουκέτο, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του ΙΚΑ, σε όλα τα παραρτήματα της περιφέρειας του Ιδρύματος, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Το οργανόγραμμα προβλέπει ότι θα υπάρχει ένα υποκατάστημα στα όρια κάθε περιφερειακής ενότητας.

Οι 19 υπάλληλοι της Ν. Ιωνίας θα στελεχώσουν υπηρεσίες του ΙΚΑ Βόλου, όπου υπάρχει πλέον μεγάλη ανάγκη προσωπικού, ανάγκη που θα μεγεθυνθεί, καθώς πλέον από το ΙΚΑ Βόλου θα εξυπηρετούνται περισσότεροι από 120.000 ασφαλισμένοι.

Το τμήμα του ακίνητου που καταλαμβάνουν οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στη Ν. Ιωνία, πιθανόν να καλύψει τις ανάγκες στέγασης των αρχείων του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΙΚΑ Βόλου, μέρος των οποίων στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο.

Σε ανακοίνωσή της η Αριστερή Συσπείρωση ΙΚΑ καλεί τους εργαζόμενους στο Ίδρυμα, «να απαιτήσουμε ένα νέο γύρο γενικών συνελεύσεων των συλλόγων μας πανελλαδικά κι αμέσως μετά περιφερειακών συγκεντρώσεων, για τη λήψη αποφάσεων για το μέλλον του ΙΚΑ, της δουλειάς μας και των εκατομμυρίων ασφαλισμένων κι ανασφάλιστων.

-Να ακυρωθεί η δικαστική απόφαση απολύσεων των συναδέλφων της 9Κ. Καμιά απόλυση εργαζόμενου στο ΙΚΑ, κανένα λουκέτο υποκαταστήματος.

-Παραμονή όλων των συναδέλφων ως ενεργά μέλη των συλλόγων μας με πλήρη δικαιώματα.

-Απόρριψη του μνημονιακού σχεδίου δράσης που οδηγεί στη διάλυση του ΙΚΑ και της κοινωνικής ασφάλισης.

-Να καταργηθούν οι περιορισμοί στις προσλήψεις. Να καταργηθούν όλα τα μνημόνια και οι αντιδραστικές «Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».

-Οργάνωση της γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας, για να φύγουν όλοι και να αναλάβουμε οι εργαζόμενοι την τύχη της ζωής μας».

 Κρίσεις προϊσταμένων

Την άμεση διεξαγωγή των κρίσεων για τους προϊστάμενους στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ζητεί με υπόμνημά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ). Όπως αναφέρει σχετικά η Ομοσπονδία, «με αφορμή τις βάσιμες πληροφορίες και τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας για την άμεση διεξαγωγή κρίσεων προϊστάμενων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες φαίνεται να αναβάλλονται για ακόμη μία φορά, επανερχόμαστε στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, για την εύρυθμη λειτουργία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ για πολλοστή φορά εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τη λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο οποίο δεν έχουν διενεργηθεί κρίσεις προϊσταμένων εδώ και μία πενταετία. Επιπλέον, οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες ελλείψεις σε θέσεις ευθύνης, οι οποίες με βάση τους ισχύοντες νόμους δεν είναι δυνατό να καλυφθούν.

Το ζήτημα είναι τεράστιο, αν λάβουμε υπόψη, ότι κανένας οργανισμός δεν δύναται να λειτουργήσει χωρίς άξια, ικανά και νόμιμα τοποθετημένα στελέχη σε καίριες διοικητικές θέσεις. Επιπλέον, προκύπτει μείζον ζήτημα ως προς τη διασφάλιση

των υπηρετούντων συναδέλφων, καθώς αμφισβητείται πλέον η νομιμότητα των διοικητικών πράξεων, σε μια εποχή που κάθε δημόσιος υπάλληλος βρίσκεται υπό την απειλή της απόλυσης, έστω και από «αμέλεια». Κάνουμε έκκληση για άμεση διεξαγωγή κρίσεων, ώστε να δοθεί τέλος στην ομηρία των υπαλλήλων και των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΙΚΑ, ώστε να λειτουργήσει επιτέλους το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα, η αξιοκρατία, ώστε να εφαρμοστεί επιτέλους ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης. Επιμένουμε να επαναλαμβάνουμε τη διαχρονική θέση μας για πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία, κατά τη διενέργεια των επικείμενων κρίσεων, με βάση την αυστηρή σειρά μοριοδότησης, όπως επιτάσσει ο νόμος και όπως έχει δεσμευτεί η διοίκηση επανειλημμένα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το