Τοπικά

Οργιάζουν οι παράνομες επανασυνδέσεις ρεύματος

ΔΕΗ ΜΕΤΡΗΤΕΣ

Οργιάζουν η ρευματοκλοπή και οι παράνομες επανασυνδέσεις στο δίκτυο της ΔΕΗ, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου, καθώς πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υψηλές χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα συνεχίζεται η αδυναμία πληρωμής λογαριασμών στη ΔΕΗ, με συνέπεια εκατοντάδες καταναλωτές να τίθενται κάθε μήνα εκτός ηλεκτροδότησης.

Τεράστια προβλήματα στη ΔΕΗ προκαλεί η εκτεταμένη ρευματοκλοπή, αλλά και η δολιοφθορά που προκαλούν σε μετασχηματιστές συμμορίες, που επιδίδονται στην παράνομη πώληση χαλκού. Παράλληλα συνεχίζεται το φαινόμενο με τους πειραγμένους μετρητές, που αναγκάζει την επιχείρηση να προχωρήσει από το 2014 στην τοποθέτηση ψηφιακών μετρητών σε κάθε καταναλωτή.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου, από τους καταναλωτές στους οποίους διακόπτεται η ηλεκτροδότηση κάθε μήνα, σε ποσοστό 10% γίνεται επανέλεγχος από τα συνεργεία του διαχειριστή του δικτύου και οι μισοί από όσους επανελέγχονται, αποδεικνύεται ότι προχωρούν σε παράνομη επανασύνδεση, χωρίς να υπολογίζουν τους κινδύνους, που ελλοχεύουν για τους ίδιους.

Σε μηνιαία βάση στην περιοχή της Μαγνησίας γίνονται από το ΔΕΔΔΗΕ περίπου 1100 διακοπές στην ηλεκτροδότηση για μη πληρωμή οφειλών λογαριασμών. Από τις 1100 διακοπές ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρεί σε επανέλεγχο του 10% των διακοπών, δηλαδή ελέγχει σε μηνιαία βάση 110 περίπου συνδέσεις που διακόπηκαν. Από αυτές αποδεικνύεται, σύμφωνα με το Διαχειριστή, ότι οι μισές περίπου, 50-55 τον αριθμό, έχουν επανασυνδεθεί παράνομα με το δίκτυο… Ετησίως πάνω από 600 παράνομες επανασυνδέσεις βεβαιώνονται στην περιοχή της Μαγνησίας, κυρίως σε καταυλισμούς Ρομά. Πανελλαδικά περίπου 35.000 καταναλωτές το χρόνο επανασυνδέουν το ρεύμα μόνοι τους με κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους. «Υπάρχουν κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας, γι’ αυτούς που επιχειρούν να κλέψουν ηλεκτρικό ρεύμα» σημειώνει στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου. Επίσης οι αρμόδιοι του ΔΕΔΔΗΕ τονίζουν ότι η παραβίαση μετρητή είναι ποινικό αδίκημα. Παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις, που πειράζουν τους μετρητές με καρφίτσα ή μολύβι.

Πολλές επανασυνδέσεις, σύμφωνα με εκπροσώπους του ΔΕΔΔΗΕ, γίνονται με την παρότρυνση και τη συνδρομή διαφόρων τεχνικών. Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ συστήνουν την προσοχή των καταναλωτών, επισημαίνοντας ότι αυτοί έχουν την ευθύνη και ότι δεν κερδίζουν τίποτα, αφού κατά τον επανέλεγχο θα κληθούν να πληρώσουν, ενώ αντιμετωπίζουν και ποινικές κυρώσεις. Ήδη έχουν υποβληθεί και στο Βόλο μηνύσεις για ανάλογα περιστατικά.

Περίπου 3.500-4.000 μετασχηματιστές κλέβουν κάθε χρόνο συμμορίες που αποτελούνται κυρίως από αλλοδαπούς… Οι συμμορίες «χτυπάνε» κυρίως το βράδυ σε απομονωμένες περιοχές, αδειάζουν τα κουτιά των μετασχηματιστών και παίρνουν το χαλκό για να τον πουλήσουν στην αγορά. Στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ περιγράφουν σκηνές συμμοριών, που βγαίνουν τη νύχτα, ακόμη και με όπλα, για το «κυνήγι του χαλκού». Σε περιπτώσεις που ο μετασχηματιστής βρίσκεται πάνω σε κολόνα και δεν τον φτάνουν, δεν παραιτούνται, αλλά την γκρεμίζουν, για να πέσει κάτω και να πάρουν το χαλκό… Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα περιπολιών σεκιούριτι σε μετασχηματιστές που βρίσκονται σε απόμερες περιοχές, καθώς και συσκευές τηλεειδοποίησης.

Σύμφωνα με το ΔΕΔΔΗΕ καταγράφεται αύξηση των αποκοπών συνδέσεων την περίοδο της κρίσης κατά 10% περίπου, εκ των οποίων το 60% αντιστοιχεί σε νοικοκυριά. Από αυτές το 60% επανασυνδέεται, ενώ ένα ποσοστό 10% καταφεύγει στην παράνομη επαναφορά.

 

Διευκρινίσεις για τους λογαριασμούς

 

Διευκρινίσεις για τις χρεώσεις υπέρ τρίτων στους λογαριασμούς της δίνει η ΔΕΗ. Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:

– Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ): Βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Ο ΕΦΚ χρεώνεται μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται επί της κατανάλωσης και υπόκειται σε ΦΠΑ.

– Ειδικό τέλος 5 τοις χιλίοις: Βάσει του Νόμου 2093/92 άρθρο 9 παρ. 5, 6 και 7, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος το Ειδικό Τέλος 5 τοις χιλίοις (ΕΙΔ. ΤΕΛ 5 τοις χιλίοις). Αυτό υπολογίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς επί της αξίας του ρεύματος που καταναλώνεται, προσαυξημένη με τη χρέωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

– Δημοτικά Τέλη – Δημοτικός Φόρος – Τέλος Ακίνητης Περιουσίας: Βάσει του Νόμου 25/75, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Νόμο 429/76, του Νόμου 1080/80, του Νόμου 2130/93 και του Νόμου 3979/2011, η ΔΕΗ υποχρεούται να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τα ποσά των Δημοτικών Τελών (ΔΤ), του Δημοτικού Φόρου (ΔΦ) και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), τα οποία στη συνέχεια αποδίδει στους αρμόδιους δήμους. Η χρέωσή τους γίνεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), που βεβαιώνονται εγγράφως από τον αρμόδιο δήμο. Οι σχετικές χρεώσεις ανά τετραγωνικό μέτρο είναι σταθερές κατά έτος και καθορίζονται με απόφαση των Δ.Σ. των αρμόδιων δήμων. Για οποιαδήποτε διαφωνία σας σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα ή τους συντελεστές των ΔΤ, ΔΦ και ΤΑΠ θα πρέπει να απευθύνεστε στο δήμο που ανήκει το ακίνητο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το