Photo Gallery, Κόσμος

Οργή της Δύσης για ισραηλινό εποικισμό

Τα «αντίποινα» για την ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO


 


Επικρίνουν Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιταχύνει την οικοδόμηση αρκετών χιλιάδων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στον απόηχο της διπλωματικής ήττας που υπέστη με την πλήρη ένταξη των Παλαιστινίων στην UNESCO.
Ανάκληση της απόφασης ζητά η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Γαλλία και Γερμανία τονίζουν ότι παρεμποδίζονται οι προσπάθειες της ειρήνευσης, η Βρετανία κάνει λόγο για «προκλητική» κίνηση, ενώ επίκειται ανακοίνωση και από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην οποία θα εκφράζεται «βαθιά απογοήτευση» για την ισραηλινή ενέργεια.
«Καλούμε το Ισραήλ να ανακαλέσει αυτή την απόφαση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κάθριν Άστον, τονίζοντας ότι «η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα είναι παράνομη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης αυτής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, και συνιστά εμπόδιο για την ειρήνευση».
Η ίδια καλεί τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να «συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους με το Κουαρτέτο [ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία] για να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές προσπάθειες». Η ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για επιτάχυνση του εποικισμού, αλλά και για προσωρινό «πάγωμα» της μεταβίβασης πόρων στους Παλαιστινίους, ήλθε το βράδυ της Τρίτης, μία ημέρα μετά τη διεθνή αναγνώριση των Παλαιστινίων στην UNESCO.
Η Γαλλία -η οποία ψήφισε υπέρ των Παλαιστινίων στην UNESCO- υπογράμμισε διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι «ο εποικισμός είναι παράνομος και συνιστά απειλή για τη λύση των δύο κρατών».
«Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να απέχει από την υλοποίηση αυτού του σχεδίου και γενικότερα να τερματίσει τον εποικισμό» σημείωσε ο Μπερνάρ Βαλερό.
Εξέφρασε, επίσης, βαθιά ανησυχία για το «πάγωμα» της μεταβίβασης φόρων που συλλέγονται στο όνομα της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Το πάγωμά τους θα αντιβαίνει πράγματι στις διεθνείς δεσμεύσεις του Ισραήλ και στις νομικές του υποχρεώσεις, και θα απειλήσει εξάλλου την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή στην οικοδόμηση παλαιστινιακών ιδρυμάτων στην περιοχή» επισήμανε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε με τη σειρά του ότι «το εποικιστικό πρόγραμμα είναι παράνομο βάσει του Διεθνούς Δικαίου» και δήλωσε πως η ισραηλινή απόφαση είναι η τελευταία σε μία σειρά προκλητικών ανακοινώσεων σχετικά με τους οικισμούς. Επέκρινε επίσης την προσωρινή παρακράτηση της μεταβίβασης χρηματικών πόρων προς την Παλαιστινιακή Αρχή, ζητώντας ανάκληση και αυτής της απόφασης μαζί με την επιτάχυνση του εποικισμού.
Καταδίκη και από τη Γερμανία για τις ισραηλινές ανακοινώσεις με τον εκπρόσωπο την καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Σίμπερτ, να δηλώνει ότι η «οικοδόμηση οικισμών σε κατεχόμενα εδάφη εμποδίζει τον κοινό στόχο που πρέπει να έχουμε όλοι για λύση στη βάση των δύο κρατών, και είναι απαράδεκτη».
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι επίκειται η έκδοση επίσημης ανακοίνωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία θα εκφράζεται «βαθιά απογοήτευση» για τις ισραηλινές ενέργειες. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφή την αντίθεσή τους, θεωρώντας ότι αυτού του είδους οι κινήσεις υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
* Εν τω μεταξύ, η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, κάλεσε τις ΗΠΑ να «βρουν έναν τρόπο» να συνεχίσουν την χρηματοδότηση του Οργανισμού, μετά την ανακοίνωση της αναστολής της συνεισφοράς τους σε απάντηση για την ένταξη των Παλαιστινίων που ψηφίστηκε την Δευτέρα. «Καλώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν μπροστά και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την UNESCO σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς» αναφέρει η Ιρίνα Μπόκοβα σε ανακοίνωση της.

 

Στα βήματα των ΗΠΑ

 

Αντιδρώντας στην ένταξη των Παλαιστινίων στην UNESCO, ο Καναδάς ανακοίνωσε (στα βήματα των ΗΠΑ) ότι δεν θα αυξήσει τη συνεισφορά του στον οργανισμό. Η χώρα ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τη χρηματοδότηση της στον Οργανισμό, αλλά δεν θα δώσει χρήματα σε νέα προγράμματα. «Σε καμία περίπτωση ο Καναδάς δεν θα καταβάλει πρόσθετους πόρους για να καλύψει οποιαδήποτε ανεπάρκεια προκύψει στον προϋπολογισμό λόγω της απόφασης αυτής. Οι χώρες που υπερψήφισαν το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής θα έπρεπε να γνώριζαν ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές ταμειακές συνέπειες της απόφασής αυτής» δήλωσε ο Μπράιντ.

Ο Καναδάς χρηματοδοτεί με δέκα εκατομμύρια δολάρια ετησίως τον οργανισμό του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό αλλά «δεν εξετάζει νέα προγράμματα χρηματοδότησης στην παρούσα φάση», τόνισε ο υπουργός.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το