Photo Gallery, Τοπικά

Οξύνεται το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών

Τα προβλήματα των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό τονίστηκαν και στη χθεσινή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ αναφέρθηκε πως στο τέλος του μήνα θα αποχωρήσει ακόμη ένας γιατρός από την Οφθαλμολογική Κλινική και ταυτόχρονα αναμένονται και δύο συνταξιοδοτήσεις γιατρών στη Μαιευτική Κλινική. Πάντως η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στη χθεσινή κινητοποίηση δεν ήταν η αναμενόμενη και αποδόθηκε στην ελλιπή ενημέρωση.

Η χθεσινή κινητοποίηση των γιατρών επικεντρώθηκε κυρίως σε μια ολιγόλεπτη συγκέντρωσή τους στην είσοδο του Νοσοκομείου γύρω στις 12 το μεσημέρι. Ο αποκλεισμός της οδού Πολυμέρη που είχε αναγγελθεί δεν έγινε, ενώ ελάχιστα ήταν και τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που προκήρυξε η ομοσπονδία τους.

Ωστόσο τα προβλήματα είναι πολλά και οι γιατροί ζητούν την επίλυσή τους.

Το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Μιχάλης Δικαιάκος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή από το Νοσοκομείο Βόλου λείπουν περίπου 25 γιατροί που πρέπει να καλυφθούν οι θέσεις τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Νίκος Χαυτούρας υπογράμμισε πως μέχρι τα τέλη του μήνα ένας γιατρός από την Οφθαλμολογική Κλινική θα έχει αποχωρήσει, ενώ συνταξιοδοτήσεις δύο γιατρών θα υπάρξουν και από τη Μαιευτική Κλινική. Παράλληλα έξι Κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου απειλούνται με κλείσιμο, καθώς διαθέσουν ένα μόνιμο γιατρό. Κλινική με ένα γιατρό σε ένα τόσο μεγάλο νοσοκομείο, είναι ουσιαστικά μια Κλινική που δεν υπάρχει. Παράλληλα στην Ορθοπεδική Κλινική δεν τοποθετούνται εμφυτεύματα αρθροπλαστικής εδώ και καιρό, ενώ δύο γιατροί υποχρεώθηκαν σε απόσπαση.

Ερωτηθείς για τη μικρή συμμετοχή στην απεργία ο κ. Χαυτούρας το απέδωσε στο ότι η οργάνωση της απεργίας ήταν πολύ πρόχειρη, καθώς είχε αναγγελθεί ελάχιστες ημέρες πριν. Επίσης η ώρα διεξαγωγής της κινητοποίησης, συνέπεσε με την κορύφωση παροχής των ιατρικών υπηρεσιών στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά και στα χειρουργεία του νοσοκομείου. «Στην επόμενη απεργία θα υπάρχει δυναμική συμμετοχή» τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο ειδικευόμενος γιατρός της Ορθοπεδικής Κλινικής Παύλος Γρηγοριάδης τόνισε πως «κάναμε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας. Σκοπός των γιατρών δεν είναι να βγουν στους δρόμους με τις ποδιές και να πλακάτ κλείνοντας τους δρόμους. Η θέση των γιατρών είναι πάντοτε δίπλα στους ασθενείς και μέσα στο Νοσοκομείο. Τέτοια ώρα, καθημερινή, λειτουργούν χειρουργεία, επείγοντα, τακτικά ιατρεία. Για να εξυπηρετηθεί ένας συνδικαλιστικός σκοπός, δεν σημαίνει ότι παρατάμε τον κόσμο. Αντίθετα κάναμε μια συμβολική διαμαρτυρία έχοντας την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον κόσμο σχετικά με τα προβλήματα του ΕΣΥ και τον εκφυλισμό που παρατηρείται περισσότερο στο νοσοκομείο μας, τόσο σε υλικοτεχνική υποστήριξη, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχει ένα γενικότερο πολιτικό πλαίσιο που εξυπηρετεί την τρόικα. Γιατροί που αποχωρούν, δεν αναπληρώνονται. Η πατέντα που έχει ανακαλυφθεί, κάθε πέντε αποχωρήσεις-μία πρόσληψη, πώς μπορεί να εφαρμοστεί, όταν αποχωρούν πέντε γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων, αλλά θα πρέπει να προσληφθεί μόνο ένας; Γίνονται κάποια πράγματα για να καλυφθούν τα συμβόλαια, τα έγγραφα, όχι ο άνθρωπος. Η κατάσταση της υγείας είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα φθίνει. Και οφείλουμε να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία, γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας.

Στη συγκέντρωση στην είσοδο του Νοσοκομείου συμμετείχαν και εργαζόμενοι. Η πρόεδρος των εργαζομένων κ. Φούλη Τσιώμου τόνισε πως συμπαραστεκόμαστε στην κίνηση των νοσοκομειακών γιατρών, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά. Βλέπουμε να μη χρηματοδοτείται το ΕΣΥ και να μην έχουν πρόσβαση όλο και περισσότεροι πολίτες, όταν υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι και ανασφάλιστοι. Από την άλλη στο Νοσοκομείο οι εργαζόμενοι έχουν λαμβάνειν πολλά ρεπό από το 2011 και το 2012 και σε αυτό θα θέλαμε στο πλευρό μας μια διοίκηση που να μας στηρίζει και να μας εμψυχώνει. Εφημερεύουμε και εμείς, όπως οι γιατροί, στο σπίτι όμηροι, πίσω από ένα τηλέφωνο για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες. Και αυτά δεν αποδίδονται ούτε στα εκκαθαριστικά της μισθοδοσίας μας, ούτε πουθενά.

Συνάντηση Αγοραστού- γιατρών

Με κεντρικά αιτήματα τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας υγείας, την παύση της διαδικασίας συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, την κατάργηση Κλινικών και την ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού, αντιπροσωπεία νοσοκομειακών γιατρών συναντήθηκε χθες με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που του παρέδωσαν τονίζονται οι τραγικές ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του υπάρχοντος ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ΕΣΥ. Μάλιστα όπως τόνισαν χαρακτηριστικά την ίδια ώρα που το 13% του πληθυσμού της χώρας ανήκει στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια, σ’ αυτή διατίθεται μόνο το 7% των κονδυλίων που προβλέπεται για την υγεία, το 4% για δαπάνες μισθών του προσωπικού των νοσοκομείων και το 6% για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν να απολαμβάνουν τις αναγκαίας περίθαλψης, βάσει και των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το