Photo Gallery, Τοπικά

Ομόφωνο «όχι» ΔΣ Χαλυβουργών σε συνέχιση μειώσεων μισθών

  Καθοριστική θεωρείται η σημερινή Γενική Συνέλευση στο ΕΚΒ

Καθοριστική θεωρείται η σημερινή Γενική Συνέλευση στο ΕΚΒ

Την ομόφωνη απόφασή του να αρνηθεί την πρόταση της εταιρίας για δίμηνη παράταση της συμφωνίας μειωμένων αποδοχών κατά 18%, θα παρουσιάσει στη σημερινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη Χαλυβουργία η Διοίκηση του Σωματείου.

Η Γ.Σ. έχει οριστεί για τις 2.30 μ.μ. σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και από τις Διευθύνσεις των δύο εργοστασίων σε Βόλο και Βελεστίνο, έχει δοθεί τρίωρη άδεια 2-5 μ.μ. στους εργαζόμενους για να συμμετάσχουν στη Συνέλευση.

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, που εκπροσωπεί περίπου 350 εργαζόμενους στα δύο εργοστάσια που διαθέτει η Χαλυβουργία Ελλάδας στη Μαγνησία, στη χθεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει την πρόταση που μετέφερε προχθές στο Βόλο κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρίας.

Η πρόταση της Χαλυβουργίας αφορά επιμήκυνση της τετράμηνης συμφωνίας μειωμένων αποδοχών κατά 18% για δύο ακόμη μήνες, διάστημα στο οποίο η εταιρία εκτιμάει πως θα έχει κάποιες θετικές εξελίξεις στο θέμα των τιμολογίων ενέργειας.

Στα μέλη του Σωματείου εργαζομένων, οι εκπρόσωποι της εταιρίας παρουσίασαν προχθές βασικά οικονομικά μεγέθη της Χαλυβουργίας, με ειδικές αναφορές στην απουσία νέων αγορών στο εξωτερικό, αλλά και με προβληματισμούς για τα τιμολόγια ενέργειας για τα οποία έχουν ζητήσει την παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μείωσή τους.

Εκτιμώντας πως κάποιες πρώτες κυβερνητικές δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα, οι εκπρόσωποι της εταιρίας ζήτησαν τη συναίνεση των εργαζομένων στη δίμηνη παράταση της συμφωνίας μειωμένων αποδοχών κατά 18%, με διατήρηση όλων των αρχικών όρων, όπως διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Οι συνδικαλιστές που περίμεναν την ανακοίνωση της επιστροφής στο πρωθύστερο μισθολογικό καθεστώς, καθώς έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου το τετράμηνο εφαρμογής της συμφωνίας, δεν έμειναν χθες μόνο στην απόρριψη της εργοδοτικής πρότασης αλλά εξέτασαν και την επόμενη ημέρα με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Γνωρίζοντας πολύ καλά πως τα δύο εργοστάσια σε Βόλο και Βελεστίνο αποτελούν τις μοναδικές παραγωγικές μονάδες της Χαλυβουργίας, αφού έκλεισε πέρυσι το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο απολύοντας εκατοντάδες εργαζομένων μετά την πολύμηνη απεργία τους, οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πως ενδεχόμενη κινητοποίησή τους, θα αναστείλει την παραγωγική διαδικασία της εταιρίας.

Συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν πως η κατάσταση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και δεν αποκλείεται η εργοδοτική πρόταση να αναθεωρηθεί προς τα κάτω και να επανέλθει με διαφορετικό περιεχόμενο ή και διάρκεια.

Τα μέλη του ΔΣ των εργαζομένων θέτουν – και σε αυτή τη διαβούλευση – κορυφαίο στόχο τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και τη διαφύλαξη των εργατικών δικαιωμάτων ενώ δεν ξεχνούν να υπενθυμίζουν στην εργοδοτική πλευρά την υπεύθυνη θέση τους σε δύσκολες καταστάσεις που δοκίμασαν την εταιρία, αλλά και τη συνεισφορά τους επί δεκαετίες στην παραγωγή του πλούτου της Χαλυβουργίας.

Χθες, τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου, συναντήθηκαν με το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Βόλου προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη του για τις εξελίξεις και να ζητήσουν τη συμπαράστασή τους.

Η Διοίκηση του ΕΚΒ, που προβληματίζεται και από τις καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ΑΓΕΤ με την αναστολή καταβολής επιδομάτων και στη SOVEL που ανέστειλε για το Μάρτιο την παραγωγική διαδικασία της θέτοντας σε διαθεσιμότητα το σύνολο σχεδόν του προσωπικού της στον Αλμυρό, δήλωσε πως βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και πως θα υπάρξει εκπροσώπησή της με τοποθέτηση στη σημερινή Συνέλευση.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το