Πολιτική

Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στο LSE

Επανέλαβε ότι χωρίς κούρεμα του χρέους, δεν υπάρχει βιώσιμη λύση και έξοδος από την κρίση
Επανέλαβε ότι χωρίς κούρεμα του χρέους, δεν υπάρχει βιώσιμη λύση και έξοδος από την κρίση

Το ενδεχόμενο στροφής 180 μοιρών στις πολιτικές που ακολουθούν σήμερα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα στην Ευρώπη, προέβλεψε στην ομιλία του στο London School of Economics (LSE) ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας, το βράδυ της Πέμπτης (χθες). Παράλληλα επανέλαβε ότι χωρίς κούρεμα του χρέους, δεν υπάρχει βιώσιμη λύση και έξοδος από την κρίση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη δεν προσφέρουν βιώσιμη λύση και διέξοδο από την κρίση, αλλά αντιθέτως περιορίζουν κάθε ενδεχόμενο αντιμετώπισης της κρίσης.

«Οι πολιτικές της λιτότητας οι οποίες επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, δε μοιάζει να προσφέρουν μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Δε μοιάζει να αποτελούν καν προϋποθέσεις για μια τέτοια έξοδο», σημείωσε ειδικότερα ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Αντιθέτως, εξαρτώνται από την κρίση κάνοντας τη δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμα πιο δύσκολη. Αυτό φαίνεται πως είναι το συμπέρασμα όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και ανεξάρτητων αναλυτών όμως ο Martin Wolf και ο Wolfgang Munchau των Financial Times».

Ως προς την εναλλακτική πρόταση ο κ. Τσίπρας μίλησε για τερματισμό αυτών των πολιτικών και επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης, ενώ επανέλαβε την πρόταση για λύση στα πρότυπα της Συμφωνίας για το Χρέος του Λονδίνου το 1953, «η οποία έδωσε το έναυσμα της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι η στρατηγική αυτή δημιούργησε το «οικονομικό θαύμα» της μεταπολεμικής εποχής.

«Επιτρέψτε μου να επιστήσω την προσοχή σας σε αυτό το σημείο: χωρίς την συμφωνία του Λονδίνου δε θα υπήρχε τέτοιο θαύμα. Ένα κούρεμα του χρέους, μια τεράστια επένδυση δια του σχεδίου Μάρσαλ, όροι χρηματοδότησης που συνδέονται με την παραγωγή και τους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν κεντρικοί πυλώνες μιας τέτοιας συμφωνίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υποβάθμισε ακόμη μία φορά τις πιθανότητες ενός Grexit, λέγοντας ότι μπάι τέτοια απειλή χρησίμευσε κυρίως «για εκλογική στροφή υπέρ των κομμάτων της λιτότητας» στην Ελλάδα, ενώ «μετά τις εκλογές, όλα τα κόμματα ξαφνικά άρχισαν να μοιράζονται μια οξεία συνειδητοποίηση των συστημικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε και δέχθηκε επιρροές από το φαινόμενο ακόμα των «αγανακτισμένων πολιτών», το οποίο είπε ότι άγγιξε κατά κύριο λόγο τη μεσαία τάξη. «Εχουμε πλήρη γνώση, όπως και ο Πίτερ Γουίλμπι που για καιρό  επιχειρηματολογούσε στις σελίδες του New Statement και της Guardian, ότι οι ανισότητες αποτελούν επίσης ζήτημα για τη μεσαία τάξη», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι από την αρχή της κρίσης,   όσον  αφορά στις  δημοκρατικές διαδικασίες «τα πράγματα  έχουν χειροτερέψει με γρηγορότερους ρυθμούς από ότι στον οικονομικό τομέα» και σημείωσε ότι:

-Οι οικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν ανάμεσα στην Γερμανία και τη Γαλλία επιβάλλονται χωρίς καν την πρόφαση της διευρυμένης  προσπάθειας  διαβούλευσης.

-Η  επιβολή  τεχνοκρατών, όπως ο Μάριο Μόντι στην Ιταλία και ο Λουκάς Παπαδήμος στην Ελλάδα.

-Ζητήθηκε από τους  πολιτικούς ηγέτες του Νότου  να υπογράψουν  τις πολιτικές λιτότητας, ακόμη και πριν την διεξαγωγή των εκλογών.

«Σε κάθε περίπτωση, οι ηγέτες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς  πιθανά να κάνουν σύντομα μια στροφή 180 μοιρών μετά τις εκλογές», κατέληξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τεχνάσματα τα περί εμπλοκής με την τρόικα»

«Τεχνάσματα για εσωτερική κατανάλωση» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα «περί δήθεν εμπλοκών» στις συζητήσεις με την Τρόικα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πλήρη υποταγή στο μνημονιακό καταστροφικό πρόγραμμα».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει ούτε τον εαυτό της ότι ξαφνικά φόρεσε το κοστούμι του διαπραγματευτή. Η Τρόικα τής έχει “πάρει τα μέτρα” εδώ και καιρό και γνωρίζει ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο, από τη στιγμή που δεν αμφισβητείται η μνημονιακή πολιτική» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Καταλογίζει επίσης στην κυβέρνηση ότι προσέρχεται σε μία ακόμα Σύνοδο Κορυφής, «αδύναμη να ψελλίσει το οτιδήποτε προς το συμφέρον της χώρας».

«Ο κ. Σαμαράς συντάσσεται στην Ευρώπη με το μπλοκ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, που εξοντώνει τους λαούς με τα προγράμματα της λιτότητας» προσθέτει, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία προοπτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική που καταστρέφει την ανάπτυξη και διαλύει το κοινωνικό κράτος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το