Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Ομηρία» ατόμων με αναπηρία στα ΚΕΠΑ

Δεκάδες άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες διαμαρτυρήθηκαν συμβολικά χθες στο ΚΕΠΑ Βόλου

 

Να τερματιστεί η «ομηρία» των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στα Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕΠΑ) ζήτησαν χθες το πρωί δεκάδες μέλη των συλλόγων ΑμεΑ, τυφλών, χρονίως πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και νεφροπαθών, που συγκεντρώθηκαν έξω από το ΚΕΠΑ Βόλου, το οποίο και απέκλεισαν συμβολικά, χωρίς να παρεμποδίσουν τη λειτουργία του ΚΕΠΑ και της μονάδας του ΕΟΠΥΥ.

Κρατώντας πανό και σημαίες διαμαρτυρήθηκαν για τον «ανάλγητο χαρακτήρα και τις αντίστοιχες πρακτικές των ΚΕ.Π.Α. που οδηγούν σε μακροχρόνια παραμονή σε λίστες «ομηρίας», που ως αποτέλεσμα έχει τον αποκλεισμό των ΑμεΑ και τον οικονομικό και κοινωνικό αφανισμό τους. Και τούτο γιατί, λόγω του εγκλωβισμού τους και της χρονοβόρας παραμονής τους σε λίστες αναμονής, παροχές όπως επιδόματα αναπηρίας, συντάξεις και η ισχύς των βιβλιαρίων υγείας αναστέλλονται».

Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν μεταξύ άλλων:

-Νομοθετική ρύθμιση για τα επί μήνες εγκλωβισμένα ΑμεΑ στις λίστες αναμονής των ΚΕ.Π.Α. και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασής τους – με τα παρακάτω:

– Συνέχιση χορήγησης επιδόματος αναπηρίας.

– Αυτόματη παράσταση της γνωμάτευσης που έχει λήξει.

– Παράταση ισχύος στα βιβλιάρια υγείας.

-Αναγνώριση και συμπλήρωση νέων κατηγοριών αναπηρίας, σοβαρών και μη αναστρέψιμων και αυτόματη οριστικοποίηση γνωμάτευσης αναπηρίας αυτών.

-Η γνωμάτευση αναπηρίας να αποτελεί ενιαίο υγειονομικό κριτήριο για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές  παροχές.

-Ειδική μέριμνα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων νησιωτικών περιοχών.

-Την υποχρέωση των Υγειονομικών Επιτροπών να προβαίνουν σε κατ’ οίκον εξέταση των ατόμων με βαριά αναπηρία.

-Μείωση του καθορισμένου αριθμού αιτήσεων (15) για μη κοινές και διαδεδομένες ασθένειες, προκειμένου για την αξιολόγηση των αιτήσεων.

-Κατάργηση του μέτρου καταβολής του ποσού των 46,14€ από μέρος των αιτούντων αξιολόγησης και πιστοποίησης αναπηρίας.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας και τα παιδιά με αναπηρία.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει όλοι εμείς, ανάπηροι και οι οικογένειές τους, άτομα με νοητική αναπηρία, με αυτισμό, με σύνδρομο Down, με εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα με κάθε αναπηρία, οι χρόνια πάσχοντες, σύσσωμο το εθνικό αναπηρικό κίνημα, να καταστήσουμε απόλυτα σαφές, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, σε κάθε αρμόδιο φορέα της ελληνικής Πολιτείας, ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους μαχόμαστε για την αξιοπρέπειά μας. Τέλος πια σε νοοτροπίες και πολιτικές, που έχουν καταστήσει το νέο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, τα ΚΕΠΑ, σε σύγχρονη Μακρόνησο, επιχειρώντας να στήσουν στον τοίχο του εκτελεστικού αποσπάσματος, τα χιλιάδες άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, με όπλο τους το δήθεν δημοσιονομικό έλεγχο και την περικοπή δαπανών, για την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία. Επιτέλους τέλος» τόνισε η κ. Ράνια Καρανικόλα, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με αναπηρίες Μαγνησίας και γραμματέας της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε η κ. Καρανικόλα, η πιστοποίηση των ατόμων με αναπηρία καθυστερεί στα ΚΕΠΑ από 8 μέχρι 14 μήνες… Το διάστημα αυτό κόβονται οι συντάξεις και τα επιδόματα που λαμβάνουν οι πάσχοντες, δεν μπορούν οι γονείς να συνταξιοδοτηθούν, γιατί δεν έχουν τις σχετικές γνωματεύσεις και το πιο σημαντικό, δεν θεωρούνται τα βιβλιάρια υγείας των πασχόντων…

«Έχουμε χορτάσει «θα»», πρόσθεσε η κ. Καρανικόλα.

«Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις επιτροπές και περιμένουν 8 μήνες κατά μέσο όρο, ακόμη και ένα έτος, στην καλύτερη περίπτωση ένα πεντάμηνο και δυστυχώς το πρόβλημα είναι μεγάλο, διότι κάποιοι στηρίζονται μόνο σε αυτή τη σύνταξη των 500-600 ευρώ και κάποιοι άλλοι στο επίδομα» σημειώνει ο κ. Αντώνης Μπέκος, πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Μαγνησίας, που αριθμεί 100 μέλη, ενώ οι πάσχοντες φθάνουν τους 150.

«Ο ανάπηρος είναι ανάπηρος, όπου κι αν είναι. Οι «μαϊμούδες» ανάπηροι δεν είναι δικό μας δημιούργημα. Από εκεί και πέρα είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν, ότι δεν μπορούμε να γίνουμε τροφή στα σαγόνια της γραφειοκρατίας, της δήθεν γραφειοκρατίας, της δήθεν αξιοκρατίας, χρησιμοποιώντας την αναπηρία για εξοικονόμηση εσόδων στο κράτος. Είναι δείγμα πολιτισμού ο σεβασμός προς τις μειονότητες και δείγμα αξιοπρέπειας, ότι εμείς υπάρχουμε, είτε το θέλουν, είτε όχι. Δεν μπορεί το ΚΕΠΑ να λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί και να κρατάει περίπου 60.000 ανάπηρους στις λίστες ως όμηρους. Δεν μπορεί εμένα ή τον κάθε τυφλό, τον κάθε παραπληγικό, να του κόβει την παροχή και κυρίως το βιβλιάριο υγείας. Αρνείται να το ανανεώσει, μέχρι την επόμενη απόφαση του ΚΕΠΑ» δήλωσε ο κ. Λ. Παρασκευάς, πρόεδρος του Συλλόγου Μαγνήτων Τυφλών.

«Οι νεφροπαθείς, παρ’ ότι είναι πιστοποιημένη η αναπηρία μας με ποσοστό 80% εκ του νόμου, υπάρχει τέτοια ταλαιπωρία στο ΚΕΠΑ. Μας ζητάνε ένα «κάρο» χαρτιά για τον προέλεγχο. Κι αυτό σημαίνει τρεις-τέσσερις μήνες. Και να είναι εντάξει τα χαρτιά. Διότι αν δεν είναι, θα μας ξαναφωνάξουν. Αν είναι εντάξει, θα μας ειδοποιήσουν από την Αθήνα μετά από πέντε-έξι μήνες, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει τις κάρτες, τις φορολογικές απαλλαγές, τις συντάξεις. Γι’ αυτό και είμαστε εδώ σήμερα, να διαμαρτυρηθούμε, σε 39 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Καθυστερούν οι επιτροπές, διότι περνούν μια-δυο φορές το μήνα 10-15 άτομα κάθε φορά. Να συνεδριάζουν περισσότερες φορές οι επιτροπές και να περνούν περισσότερα άτομα» ζήτησε ο κ. Β. Γιαννάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το