Τοπικά

Ολυμπιάδα Αστρονομίας: Σάρωσαν τα μετάλλια οι Έλληνες

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή η τελετή απονομής των μεταλλίων στους διαγωνιζόμενους στην 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που διεξήχθη στο Βόλο. Πολλές και σημαντικές ήταν οι διακρίσεις των Ελλήνων μαθητών. Ειδικότερα από τους δέκα μαθητές, βραβεύτηκαν με αργυρό, χάλκινο μετάλλιο και άλλες τιμητικές διακρίσεις οι εννιά. Από τη Ρουμανία προήλθε ο μαθητής που απέσπασε το χρυσό μετάλλιο. Χθες το πρωί οι αποστολές αναχώρησαν για τις πατρίδες τους.

Για δέκα ημέρες η πόλη του Βόλου ανέπνευσε στους ρυθμούς της Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη στήριξη άλλων φορέων, ανέλαβε και υλοποίησε με επιτυχία τη διοργάνωση της 7ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας φιλοξενώντας 300 μαθητές και καθηγητές σχολείων από 36 χώρες. Παράλληλα στην πόλη μας βρέθηκαν άλλοι 100 καθηγητές, ερευνητές και πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν σε εργασίες θερινών σχολείων για τη φυσική, την αστρονομία. Η «καρδιά» της παγκόσμιας αστρονομίας κτύπησε στην περιοχή μας, όπου οι πολίτες μπόρεσαν να μυηθούν στο πνεύμα της ενδιαφέρουσας αυτής επιστήμης.

Μετά από τέσσερις ημέρες συνεχών εξετάσεων, προχθές Κυριακή το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσάτικα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής των βραβείων. Από τους 180 μαθητές έλαβαν μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις τουλάχιστον οι μισοί.

Στους διακριθέντες βρέθηκαν και οι εννιά από τους δέκα μαθητές της ελληνικής αποστολής που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα.

Συγκεκριμένα κατέκτησαν ένα αργυρό μετάλλιο, τέσσερα χάλκινα και 4 τιμητικές διακρίσεις. Πρόκειται για τους μαθητές Οκαλίδη Περικλή από τη Θεσσαλονίκη (αργυρό), Καραμπίτσο Νικόλαο από την Αθήνα, Κουκουλεκίδη Νικόλαο από τη Θεσσαλονίκη, Κουκουφίλιππας Νικόλαος, από την Αθήνα, Μαρούδα Κρινιώ από τα Λεχαινά Ηλείας (χάλκινα), Γιασσεμή Φώτη – Ιωάννη από την Αγία Άννα Εύβοιας, Παλάσκο Αχιλλέα από τη Θεσσαλονίκη, Πράπα Ευθύμιο – Ιωάννη από τη Λάρισα και Σκοκέα McKellen από την Καλαμάτα (έπαινοι).

Από την οργανωτική επιτροπή της Ολυμπιάδας τονίστηκε σε ανακοίνωση πως «η επιτροπή του διαγωνισμού έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη τόσο από τις διακρίσεις αυτές, όσο και από την όλη διεξαγωγή του πολύμοχθου και μεγάλου διαγωνισμού. Ιδιαίτερα ικανοποιημένη έμεινε από το ότι καθιερώθηκε παμψηφεί της Γενικής Συνέλευσης των αρχηγών όλων των αποστολών, ο ύμνος της Αστρονομικής Ολυμπιάδας «Ίριδα», που ήταν μουσική σύνθεση του κ. Βασίλη Τασούδη, αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Βόλου. Έτσι σε κάθε επόμενη Ολυμπιάδα η έναρξη θα γίνεται με τον ύμνο αυτό.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και το στεφάνωμα των νικητών με το στεφάνι της ελιάς, που θύμιζε τους αθλητικούς αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, που οι νικητές δεν έπαιρναν χρηματικά και άλλα βραβεία, παρά μόνο ένα στεφάνι από κλάδο ελιάς.

Οι χώρες που είχαν την καλύτερη παρουσία, ήταν η Ρουμανία, το Ιράν, η Ταϊλάνδη, η Βραζιλία. Παράλληλα υπήρξαν και χώρες που συμμετείχαν σε μια τέτοια Ολυμπιάδα για πρώτη φορά, όπως οι ΗΠΑ.

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε, παρουσία των επισήμων και πλήθους κόσμου, στο «Συνεδριακό Θεσσαλίας» των Μελισσάτικων, μια εξαιρετική προσφορά του τοπικού μας ποιμενάρχη κ. Ιγνατίου, ο οποίος πρόσφερε και το δείπνο σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές τους.

Την προηγούμενη μέρα, Σάββατο βράδυ, έγινε στα Χάνια το αποχαιρετιστήριο πάρτι των μαθητών και των καθηγητών, το οποίο κράτησε πολύ μετά τα μεσάνυχτα και χθες το πρωί όλες οι αποστολές αναχώρησαν για τις πατρίδες τους.

Γενικά, η 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής διεξήχθη με πλήρη επιτυχία, χάρη στην πίστη και τους κόπους των πρωτεργατών, αλλά και στους πολλούς εθελοντές που βοήθησαν τη διεξαγωγή της, είτε «οδηγοί» των αποστολών ήταν αυτοί, είτε επιτηρητές, είτε εξεταστές, είτε καθηγητές που έβαλαν τα θέματα, είτε διασώστες, ναυαγοσώστες και γυμναστές, είτε άλλες ειδικότητες.

Τις δέκα ημέρες που πέρασαν, οι Βολιώτες έζησαν τους δυνατούς κτύπους της Ολυμπιάδας Αστρονομίας και πήραν μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή νότα του ρυθμού της ζωής τους, που τους ανέβαζε ψηλά στα ουράνια».

Σημαντική στη διοργάνωση της Ολυμπιάδας Αστρονομίας ήταν και η συμμετοχή των εθελοντών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και το Δήμο και άλλα ΑΕΙ. Το κόστος διεξαγωγής του σημαντικού αυτού επιστημονικού γεγονότος ανήλθε στα 60.000 ευρώ και ήταν πολύ λιγότερο σε σχέση με τους προϋπολογισμούς προηγούμενων διοργανώσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το