Πολιτική

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν

 Σαμαράς

Για τα περιθώρια ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού και του πολιτισμού συζήτησαν ο Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στο Μπακού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο Α. Σαμαράς ανέφερε πως όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχε γνωρίσει τον πατέρα του σημερινού προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και ιστορικό ηγέτη της χώρας Χειντάρ Αλίγιεφ, ενώ υπογράμμισε πως θα πραγματοποιήσει στο μέλλον και επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν. Ο πρωθυπουργός επέδωσε στον κ. Αλίγιεφ πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια για επίσκεψη στην Αθήνα.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Σαμαράς παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, στο προεδρικό μέγαρο, ο αζέρος πρόεδρος. Κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στο Μπακού,  ο Α.Σαμαράς ξεναγήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο και στο μουσείο της πόλης.

Πάνω από 450 επιχειρηματικές συναντήσεις στην Κίνα

Σε πάνω από 450 επιχειρηματικές συναντήσεις στο Πεκίνο και τη Σαγκάη συμμετείχε η επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα. Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για έργα υποδομών, για τις αποκρατικοποιήσεις και για την ακίνητη περιουσία, αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης και το Invest in Greece.

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν 87 ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί φορείς από τους βασικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας: Ναυτιλία, Τράπεζες, Τουρισμός και Ακίνητα, Αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, Τεχνολογία και Δομικά υλικά.

Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ του Πεκίνου, από κινεζικής πλευράς συμμετείχαν πάνω από 135 επιχειρήσεις των αντίστοιχων κλάδων με 257 εκπροσώπους και πραγματοποιήθηκαν 271 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β). Οι ελληνικές εταιρείες πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο τέσσερις συναντήσεις με αντίστοιχες κινεζικές. Το 23% των συναντήσεων αφορούσε τον κλάδο των τροφίμων, το 20% τον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων, το 11% χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τράπεζες, κλπ), το 7% την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες το 6% τη ναυτιλία.

Στη Σαγκάη, από κινεζικής πλευράς συμμετείχαν 120 κινεζικές επιχειρήσεις και πραγματοποιήθηκαν 184 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β). Οι πραγματοποιηθείσες συναντήσεις αφορούσαν κυρίως τους τομείς: τουρισμού και ακινήτων (33%) , ναυτιλίας (29%), τραπεζών (17%) και τροφίμων (14%).

Μεταξύ 17 και 21 Ιουνίου προγραμματίζεται η επίσκεψη στην Αθήνα 20 σημαντικών επιχειρήσεων από τη Σαγκάη, στο πλαίσιο της διατήρησης της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας. Η επίσκεψη συντονίζεται από το Invest in Greece και το Ελληνικό Προξενείο της Σαγκάης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κινεζικές επιχειρήσεις παρουσίασαν οι κλάδοι των τροφίμων και του τουρισμού, ενώ συμφωνίες υπεγράφησαν στον τομέα των ακινήτων, με αξιοποίηση και των ευεργετικών διατάξεων του προσφάτως ψηφισθέντα νόμου που δίνει άδεια παραμονής σε μη κατοίκους ΕΕ με την αγορά ακινήτων αξίας πάνω από €250.000.

Συμφωνίες με την China Development Bank, τη Huawei και τη ZTE

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε στο Πεκίνο το Invest in Greece με την China Development Bank, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, η τελευταία θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την China Development Bank, υπεγράφη, επίσης, Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων στην Κίνα και τη δυναμική συμμετοχή κινεζικών εταιρειών σε αυτό.

Στη Σαγκάη, ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ.κ. Χατζηδάκης και Μηταράκης, πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς φορείς και επιχειρηματικούς ομίλους στις οποίες συζητήθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η επένδυση τους στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν τα ερευνητικά κέντρα των κορυφαίων εταιρειών τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού Huawei και ZTE. Οι συναντήσεις έδωσαν την ευκαιρία να συζητηθούν περαιτέρω τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ των δυο εταιρειών και της Ελληνικής Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής υπογραφής συμφωνιών και προγραμματίστηκαν τα επόμενα βήματά της με σκοπό να ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία των δύο εταιρειών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η εταιρεία Huawei θα δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα διαμετακομιστικό κόμβο για τα προϊόντα της, καθώς και κέντρο έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά κέντρα και Ελληνικές Τεχνολογικές εταιρείες. Η εταιρεία ΖΤΕ προτίθεται να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στις διμερείς αυτές συναντήσεις καταγράφηκε επίσης έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε έργα υποδομών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, των περιφερειακών αεροδρομίων και του Αεροδρομίου Αθηνών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το