Πολιτισμός

Ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου

Από την παράσταση «Σήμερον η Κτίσις Φωτίζεται»

Με την παράσταση «Σήμερον η Κτίσις Φωτίζεται», που λόγω της μεγάλης της επιτυχίας στις 2 Ιανουαρίου, ζητήθηκε να επαναληφθεί (προχθές 16 Ιανουαρίου) στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, έκλεισε ο κύκλος των εορταστικών εκδηλώσεων που οργάνωσαν ο Δήμος Βόλου και ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, με σύνθημα «Στο Βόλο γιορτάζουμε όλοι μαζί. Όλοι έχουν δικαίωμα στη γιορτή». Σε όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μεγαλύτερης από ένα μήνα, πραγματοποιήθηκαν μικρές και μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης, στο κέντρο, στις συνοικίες, σε όλες τις δημοτικές ενότητες, με άξονες τη συμμετοχή, τη συλλογικότητα, τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Η τελευταία αυτή εκδήλωση περιλάμβανε τη λατρευτική και τελετουργική Γοητεία των Θεοφανίων στην Κωνσταντινούπολη τον 14ο αιώνα με οδηγό τη Βυζαντινή Ψαλτική Τέχνη». Είχε οργανωθεί από το Δήμο Βόλου και το Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», με κείμενα του Γρηγορίου Θ. Στάθη, ομότιμου καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών, ο οποίος στην πρώτη εκδήλωση έκανε και την αφήγηση, ενώ στην επαναληπτική εκδήλωση η αφήγηση έγινε από τον ηθοποιό Σπύρο Μαβίδη, σε σχεδιασμό του Κων/νου Χ. Καραγκούνη, θεολόγου – μουσικολόγου, εκλεγμένου επίκουρου καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και συμμετείχαν: Ο μεγάλος Χορός Ψαλτών του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου σε ποικίλα σχήματα και πολλές μικρότερες ψαλτικές ομάδες με χοράρχες τους πρωτοψάλτες Ευστάθιο Γραμμένο, Κωνσταντίνο Χαριλ. Καραγκούνη, Δημήτριο Κατσικλή, Μιχαήλ Μελέτη, Κυριαζή Νικολέρη και Δημήτριο Χατζηγεωργίου. Ο γυναικείος ψαλτικός χορός με επικεφαλής τη Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη και οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου Βασίλειος Αγροκώστας και Κωνσταντίνος Γράβος με μικρά οργανικά σχήματα μαθητών τους.

Εθελοντική προσφορά καλλιτεχνών, συλλόγων και φορέων

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του προγράμματος εκδηλώσεων, λόγω και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, κινητοποιήθηκε εθελοντικά σημαντικό μέρος από τη σύγχρονη πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής (μουσικά και θεατρικά σχήματα, χορωδίες, ωδεία και από άλλες θεσσαλικές πόλεις κ.λπ.). Σε όλες τις εκδηλώσεις συμμετείχε ένα πολύτιμο κεφάλαιο από τις συλλογικότητες της περιοχής (πάνω από 50 τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επιστημονικές οργανώσεις, καλλιτεχνικοί φορείς, τοπικά μουσεία, εθελοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, σωματεία εργαζομένων, σύλλογοι γονέων και καταστηματαρχών κ.λπ.), πολλά σχολεία, αλλά και αρκετοί πολίτες με δράση και ευαισθησία στον πολιτισμό, ενώ για τη διεκπεραίωσή τους εργάστηκαν πολλά υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και αξιοποιήθηκε κάθε δυνατή χορηγία και προσφορά από τοπικούς επαγγελματίες. Οι εκδηλώσεις είχαν ως πρώτο θεματικό άξονα τα παιδιά, γιατί οι γιορτές αυτές έχουν επίκεντρο κυρίως τα παιδιά, αλλά βεβαίως αφορούσαν και στους ενήλικους κάθε ηλικίας και κάθε γνωστικού επιπέδου. Υπήρξε γόνιμη συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και με όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.

Οι εκδηλώσεις

Στις εκδηλώσεις που έγιναν στους κλειστούς χώρους πρωταγωνίστησαν δράσεις και παραστάσεις με επίκεντρο τη μουσική, το λόγο, το θέατρο, το μουσικό θέατρο, τα εικαστικά, το χορό, τα βιβλία και τις χριστουγεννιάτικες παραδοσιακές γεύσεις. Μαζική συμμετοχή παρατηρήθηκε και στις εκδηλώσεις που έγιναν σε ανοικτούς χώρους και πλατείες. Συνολικά έγιναν τρεις παραστάσεις όπερας, μια παράσταση Λυρικής Σκηνής, πενήντα περίπου εκδηλώσεις που προέκυψαν συνεργασίες με συλλόγους και φορείς, ενώ πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή χορωδιών παιδικών, εφήβων και ενηλίκων, μουσικών κλασικής και τζαζ-ροκ μουσικής, μαέστρων, 100 και πλέον εικαστικών, μαθητών και δασκάλων του Δημ. Ωδείου, ηθοποιών, χορευτών κ.ά., ενώ πάνω από 250 άτομα διαφόρων χορευτικών τοπικών πολιτιστικών συλλόγων έδωσαν με κάλαντα, τραγούδια, χορούς και δρώμενα το στίγμα της πολιτιστικής τους παράδοσης από την ιδιαίτερη πατρίδα τους στη διάρκεια του Δωδεκαημέρου στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το