Photo Gallery, Τοπικά

Ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της Αλοννήσου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλοννήσου συνεδρίασε προχθές Τρίτη με σκοπό την εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης, ύψους 2,5 εκ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλοννήσου συνεδρίασε προχθές Τρίτη με σκοπό την εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης, ύψους 2,5 εκ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ

 

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης το Δημοτικό Συμβούλιο Αλοννήσου με τρία κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη. Συγκεκριμένα, επικαιροποιήθηκε το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του νησιού, ύψους 2.500.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ενώ συζητήθηκε εκτενώς η ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου, αλλά και η λειτουργία Λέσχης Φιλίας Ηλικιωμένων σε χώρο κτιρίου του Δήμου που είναι αναξιοποίητο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλοννήσου συνεδρίασε προχθές Τρίτη με σκοπό την εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης, ύψους 2,5 εκ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, απαραίτητη κρίθηκε η επικαιροποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του νησιού, ενώ, σύμφωνα με το δήμαρχο Αλοννήσου κ. Πέτρο Βαφίνη, αυτό που συζητήθηκε διεξοδικά στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η κατανομή των χρημάτων στα έργα που έχουν αποφασιστεί πως θα πραγματοποιηθούν, ενώ μεταβολές δεν υπήρξαν στα έργα, αλλά ούτε και στο συνολικό ύψος του ποσού που θα διατεθεί για αυτά.

Σχετικά με την κατανομή των 2,5 εκ. ευρώ στα προαποφασισμένα έργα, προβλέπεται με τις 650.000 ευρώ να γίνουν ανακατασκευές στις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων της Αλοννήσου, ενώ οι παλιές τουαλέτες θα ξηλωθούν εντελώς και θα τοποθετηθούν καινούργιες. Επίσης, θα κατασκευαστεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καθόλου. «Τα παραπάνω έργα είναι εξαιρετικά σημαντικά, διότι αναφέρονται στα παιδιά μας. Η έλλειψη χώρου είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς, τους εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως τα παιδιά που ζουν και συναναστρέφονται σε αυτό το περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε πως το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι τους» τονίζει ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Βαφίνης.

Περί τις 330.000 ευρώ θα χρειαστούν ώστε να κατασκευαστούν γηπεδικές και λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο δήμαρχος Αλοννήσου χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων ως προεκλογική δέσμευση, ενώ χαρακτηριστικά σημειώνει πως «δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον αθλητισμό κι αυτό γιατί για πάρα πολλά χρόνια δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ για τον αθλητισμό στην Αλόννησο». Αυτό που εισπράττει η Δημοτική Αρχή από τις προσπάθειες που κάνει ώστε να ενισχυθεί ο αθλητισμός είναι πως «ο κόσμος θέλει έργα που να αφορούν στον αθλητισμό, θέλει να αθληθεί, θέλει να ξεφύγει λίγο από το άγχος της ρουτίνας και της καθημερινότητας, αθλούμενος σε ένα γήπεδο» υπογραμμίζει ο κ. Βαφίνης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί αθλητικός σύλλογος του νησιού που για δέκα χρόνια παρέμενε σε αδράνεια κι όμως το τελευταίο διάστημα αριθμεί 100 μέλη! «Ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο στα παιδιά του Δημοτικού, αφορά όλους μας, είναι διέξοδος για τον καθένα μας» λέει ο δήμαρχος Αλοννήσου.

Επιπλέον, τις 350.000 ευρώ αγγίζει η τοποθέτηση αγωγών ομβρίων υδάτων σε ορισμένα σημεία πλησίον οικισμών που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με την εμφάνιση έντονων βροχοπτώσεων.

Επιπλέον, για τη δημιουργία πάρκιν στην Παλιά Αλόννησο θα δαπανηθούν περίπου 445.000 ευρώ. Όπως σημειώνει ο κ. Βαφίνης, «ήδη υπάρχει ένας χώρος στον οποίο έχουν γίνει χωματουργικές εργασίες, αλλά στόχος μας είναι το έργο άμεσα να ολοκληρωθεί. Η Παλιά Αλόννησος έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και η δημιουργία αυτού του πάρκιν είναι αναγκαία.

Με τα υπόλοιπα χρήματα του ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης Αλοννήσου θα κατασκευαστεί εκ νέου δρόμος, ο οποίος θα οδηγεί τους επισκέπτες του νησιού στην παραλία Βρυσίτσα και Γυάλια, ενώ θα επιδιορθωθεί και ο δρόμος για την παραλία Τζώρτζη Γιαλός. «Πρόκειται για δύο παραλίες με μεγάλη επισκεψιμότητα κατά την περίοδο του καλοκαιριού και ο δρόμος είναι σε άθλια κατάσταση. Ήρθε η ώρα να γίνουν όλες οι απαιτούμενες αλλαγές» τονίζει ο κ. Βαφίνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως περί τα μέσα Ιουνίου αναμένεται η δημοπράτηση των παραπάνω έργων, ενώ το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2014 θα έχουν παραδοθεί.

Σχετικά με τη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, αλλά και της Λέσχης Φιλίας Ηλικιωμένων στην Αλόννησο, σημαντικό είναι πως ήδη υπάρχει ένα δημοτικό κτίριο απέναντι από το Δημαρχείο, το οποίο η Δημοτική Αρχή θέλει να το αξιοποιήσει βοηθώντας αυτές τις δύο ομάδες, τους αναξιοπαθούντες και τους ηλικιωμένους. «Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που τηρούμε και λόγω της οικονομικής κρίσης, θα δημιουργήσουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο με είδη σίτισης και ένδυσης, ώστε να συμβάλλουμε όσο το δυνατόν στην ανακούφιση κάποιων οικογενειών» διευκρινίζει ο κ. Βαφίνης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο για να προσθέσει σχετικά με τη δημιουργία της Λέσχης Φιλίας Ηλικιωμένων πως «θα μοιάζει με ΚΑΠΗ, όμως δεν θα είναι. Υπάρχει πλάνο δράσης για τη συγκεκριμένη Λέσχη, το οποίο θέλουμε να εφαρμόσουμε σύντομα. Μεταξύ άλλων, θα διοργανώνονται εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια ψυχαγωγίας, αφηγήσεις κ.ά.» κατέληξε ο κ. Βαφίνης.

Ο κανονισμός λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Λέσχης Φιλίας Ηλικιωμένων θα αποφασιστεί στο συμβούλιο της Οικονομικής Επιτροπής του νησιού, πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το