Οικονομία

Ολι Ρεν: Η πολιτική αστάθεια αιτία για αστοχίες του Μνημονίου στην Ελλάδα

Nα θέσει τέλος στη «φιλολογία περί πολλαπλασιαστών», δηλαδή στη συζήτηση που διεξάγεται εσχάτως ως προς το αν «κατά λάθος» οδήγησε η τρόικα την Ελλάδα σε υπερβολική ύφεση, επιχείρησε χθες, Τετάρτη, ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετική με το θέμα επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.

Στην επιστολή του, ο Φιλανδός επίτροπος αναφέρει ότι επί της ουσίας οι όποιες αστοχίες του Μνημονίου δεν οφείλονται στο πρόγραμμα, αλλά στην πολιτική αστάθεια που επικρατούσε στην Ελλάδα έως το καλοκαίρι του 2012 (εκλογές), καθώς και στην ελλειπή εφαρμογή του μνημονίου.

«Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και τα προβλήματα εφαρμογής του μνημονίου τα πρώτα χρόνια του προγράμματος είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην επωφεληθεί από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει η δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο επίτροπος αναφέρει ότι η συζήτηση περί δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών «δεν βοηθάει και κινδυνεύει να πλήξει την εμπιστοσύνη την οποία χτίσαμε με επίπονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια σε πολλές συνεδριάσεις που διήρκεσαν έως αργά τη νύχτα», ενώ σημειώνει ότι η συζήτηση για τις «οριακές επιπτώσεις» που έχει η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, «δεν μας έχει κάνει σοφότερους».

Εκ παραλλήλου, όμως, αφήνει αιχμές κατά των στελεχών του ΔΝΤ που με δημόσιες αναφορές τους τοποθετήθηκαν επί του θέματος δημιουργώντας σύγχυση.

Ο Όλι Ρεν σημειώνει ότι το πρόγραμμα επανήλθε σε τροχιά μετά τις εκλογές του καλοκαιριού και υπογραμμίζει πως «τώρα εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να ανακτάται».

Ως προς το μέλλον, ο Όλι Ρεν αναφέρει ότι σε περίπτωση που παρουσιαστεί επιδείνωση της ανάπτυξης με αναπάντεχο τρόπο, τότε μια χώρα μπορεί να λάβει επιπλέον χρόνο για τη διόρθωση του ελλείμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εκπληρώσει τη συμφωνημένη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ότι παρόμοιες αποφάσεις ελήφθησαν τον προηγούμενο χρόνο για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το