Κόσμος

Ολάντ και Μέρκελ τιμούν στο Βερολίνο τα 50 χρόνια γαλλογερμανικής συμφιλίωσης

Την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων από τον Κόνραντ Άντεναουερ και τον Σαρλ ντε Γκολ, την απαρχή της γαλλογερμανικής συμφιλίωσης χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατη η ευρωπαϊκή ενοποίηση, τιμούν στο Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Μετά την επετειακή συνεδρίαση στη γερμανική Βουλή, η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση θα συνεδριάσουν από κοινού. Οι δύο ηγέτες θα συναντήσουν προσωπικότητες του κινηματογράφου και της μουσικής στη γαλλική πρεσβεία ενώ το απόγευμα θα παρακολουθήσουν συναυλία στη Φιλαρμονική του Βερολίνου.

Η επίδειξη ενότητας έχει φόντο την ακόμη σοβούσα κρίση στην Ευρωζώνη και τις διαβουλεύσεις για την τραπεζική ένωση, επί της οποίας Παρίσι και Βερολίνο δεν έχουν συγκλίνει πλήρως. Στην παρούσα συγκυρία πάντως, οι δύο ηγέτες -η σχέση των οποίων φαίνεται ότι έχει βελτιωθεί, σταδιακά, από την άνοδο του Ολάντ- έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται σε «εθνικού βεληνεκούς» προτεραιότητες: Το μεν Παρίσι έχει σε εξέλιξη την εκστρατεία στο Μάλι, η δε καγκελάριος προετοιμάζει την επανεκλογή της.

Ο εορτασμός των 50 χρόνων της συμφιλίωσης έχει στην ουσία ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί αυτόν τον Ιούλιο.

Η εκδήλωση της Τρίτης είναι η πέμπτη κατά σειρά στο πρόγραμμα των εορτασμών. Την πρώτη εκδήλωση, τον Ιούλιο του 2012, οργάνωσε η Γαλλία στην ιστορική, για την υπογραφή, πόλη Ρεμς, όπου ο Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε για πρώτη φορά μετά την εκλογή του, τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ακολούθησαν άλλες τρεις εκδηλώσεις τον Σεπτέμβριο σε τρεις πόλεις της Γερμανίας, ενώ η τελευταία εκδήλωση στις 22 Ιουλίου του 2013 θα γίνει στο Παρίσι. Στο πλαίσιο των εορτασμών, θα κυκλοφορήσει και επειτειακό νόμισμα των δύο ευρώ, με τις μορφές του Ντε Γκολ και του Άντεναουερ και επιγραφή στα γαλλικά και στα γερμανικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το