Οικονομία

Οι 4 “δεξαμενές” για απολύσεις στο Δημόσιο

Από ποιους πιθανούς οργανισμούς πρόκειται να αρχίσουν οι απολύσεις
Από ποιους πιθανούς οργανισμούς πρόκειται να αρχίσουν οι απολύσεις

Με απόλυτη ικανοποίηση δέχτηκε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας για αποχώρηση 14.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014 (4.000 μέχρι το τέλος του 2013 και 10.000 μέχρι το τέλος του 2014), καθώς επιτεύχθηκε ο κανόνας «μία νέα πρόσληψη για κάθε αποχώρηση» που διεκδικούσε ο Α. Μανιτάκης.

Επίσημες πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως η συμφωνία, που περιλαμβάνει και την αποσύνδεση της κινητικότητας των υπαλλήλων από τις απολύσεις, επετεύχθη τελικώς «μετά από μακρές, κοπιώδεις και σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, μία συμφωνία που διασφαλίζει τις ποιοτικές και διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση».

Όσον αφορά στις αναγκαστικές αποχωρήσεις, θα προκύψουν από τέσσερις πηγές:

– Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Η κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους.

Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.

– Από οργανισμούς του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.

– Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.

– Από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).

Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνει ότι με τη «μία πρόσληψη για κάθε μία αναγκαστική αποχώρηση, επιτυγχάνεται άμεσα η ποιοτική ανανέωση του δημοσίου με χιλιάδες νέους άξιους υπαλλήλους που είναι διοριστέοι ήδη και περιμένουν χρόνια τώρα στην ουρά».

Ακόμη, σημειώνεται από το υπουργείο ότι «οι πειθαρχικές διαδικασίες επιταχύνονται», ενώ για το θέμα της κινητικότητας, που αφορά 25.000 υπαλλήλους και που αποσυνδέεται από τις αναγκαστικές αποχωρήσεις, τονίζεται ότι «έχει αποκλειστικό σκοπό την ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού στο δημόσιο».

Εν τω μεταξύ οι μελέτες που έχουν εκπονήσει από την εποχή της αντιπροεδρίας Θεόδωρου Πάγκαλου ιδιωτικές εταιρείες για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου είναι όπως όλα δείχνουν ο μπούσουλας για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσον αφορά στην αξιολόγηση και στις απολύσεις στο Δημόσιο.

Όπως λένε τόσο από το υπουργείο, όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου οι περισσότεροι από αυτούς τους φορείς δεν είναι τίποτε άλλο από δημιουργήματα των ίδιων των πολιτικών προκειμένου να εξυπηρετήσουν ψηφοφόρους τους.

 

Οι φορείς που είχαν προταθεί να καταργηθούν είναι οι εξής:

– Το Eθνικό Ιδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης «ο Γέρος του Μοριά»,

– η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας του υπουργείου Πολιτισμού,

– το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου με έδρα τα Χανιά,

– το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και το Ναυτικού Δικαίου που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης,

– το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς,

– το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών του υπουργείου Υποδομών με μεταφορά μερικών αρμοδιοτήτων στην κεντρική διοίκηση και

– η κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης

– του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων

– και του Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Αμυνας και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο αρμόδιο υπουργείο.

Επίσης, θα αξιολογηθούν και οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από το κράτος. Είναι:

– Το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία,

– το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών με μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Οικονομικών,

– το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας με μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Ισότητας,

– το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου,

– το Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου,

– το Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ίδια μελέτη προτείνεται η κατάργηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ή η αναδιάρθρωσή του με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων καθώς και η κατάργηση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. και η μεταφορά επιλεγμένων αρμοδιοτήτων στον ΕΟΠΥΥ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το